-->

A startupok kiszorítják a piacról a biztosítókat

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az InsurTech vállalatok komoly fenyegetést jelentenek a már piacon lévő biztosítók számára - állítja a Roland Berger tanulmánya. A felmérés szerint az inkumbens vállalatoknak nyitniuk kell a digitális megoldások felé, csak így őrizhetik meg piaci pozíciójukat. 

Valós veszélyt jelentenek az innovatív és agilis InsurTech cégek a meglévő biztosítókra? Melyek azok az üzleti modellek, amelyeket az újonnan érkező cégek sikeresen alkalmaznak? Melyik modell közelít a piaci érettség felé és melyik rendelkezik a legnagyobb potenciállal, hogy radikálisan átalakítsa az iparágat? 

Ezek a főbb kérdései a Roland Berger „Copy them? Work with them? Or buy them?” című tanulmányának, amely a biztosítási iparág és a digitalizáció kapcsolatát vizsgálta. A Roland Berger 250 InsurTech céget vizsgált meg világszerte.

Átalakulóban a biztosítási piac

“A startup vállalkozások tömeges megjelenése egy iparágban azt jelzi, hogy kiaknázatlan lehetőségek rejlenek az értékláncban. Tavaly több mint 600 millió dollárt fektettek be InsurTech vállalkozásokba világszerte és ez a szám még növekedni fog” – mondta Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi ügyvezetője. 

Az innovatív InsurTech cégek ugyanazokkal az ügyekkel foglalkoznak, mint a biztosítók, de nyitottabbak a fejlesztési lehetőségekre. 

“Az InsurTech cégeket nem köti a hagyomány, sem a  megörökölt struktúrák, működésük alapját a digitális DNS-ük jelenti” – mondta Schannen. 

Az elemzés egyértelműen kimutatta, hogy azon startupok, amelyek mesterséges intelligenciával, okos érzékelőkkel és adatelemzéssel dolgoznak, hatalmas lehetőséggel rendelkeznek ahhoz, hogy teljesen átalakítsák a hagyományos biztosítási térképet. 

Az InsurTech vállalatok, mint edzőpartnerek

A tanulmány szerzői megállapítják, hogy a biztosítók számára itt az ideje a saját szervezetükre szabott digitalizációs stratégia kifejlesztésének és alkalmazásának. 

“A biztosítóknak komolyan kell venniük  a digitalizáció kérdését. Hiszünk abban, hogy az InsurTech cégek komoly potenciált jelentenek a biztosítási iparág számára, ugyanakkor ezek a startup vállalkozások komoly fenyegetést is jelenthetnek egyben. Hasznos együttműködő partnerként, követendő példaként vagy felvásárlási célpontként szolgálnak az inkumbensek számára” – mondta Schannen Frigyes.

A Roland Berger szakértői szerint az együttműködés biztosítana maximális előnyöket mindkét fél számára. Ha azonban az InsurTech nem kíván együttműködni, még mindig lehetséges a technológia megvásárlása.

Ezesetben ugyanakkor a menedzsmentnek tisztában kell lennie azzal, hogy a gyors integráció egy meglévő vállalat esetében kontraproduktív lehet, mert még a legkifinomultabb digitális stratégia is elbukik, ha a szervezet nincsen felkészülve a kulturális változásra. 

“A vállalatoknak szükségük van egy olyan belső digitális szakértőre, akit a vállalati kultúra is elfogad” – mondta Schannen. 

Fenntartható versenyelőny

A Roland Berger szakértői szerint a  piaci szereplők valódi erősségeik kihasználása vagy új üzleti modellek alkalmazása - esetleg a kettő kombinációja - révén tarthatják fenn versenyelőnyüket. 

Ha meglévő üzleti modelljüket optimalizálják, akkor vagy a hatékonyság-növelésbe fektetnek be, vagy az ügyfélélményt javítják. Amennyiben új üzleti modell bevezetése mellett döntenek, elsősorban intenzív adatelemzés használatával vagy új digitális ökoszisztéma kialakításával érhetnek célt.  

“A digitalizációs kezdeményezések száma és formája elsősorban a  biztosító vállalat méretétől és tevékenységi körétől függ” – mondta Schannen Frigyes. 

Ezt olvasta már?

Továbbra is borúlátók a hazai nagyvállalatok »