A startupoknak jutott a legtöbb kockázati tőke

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Mintegy 7,9 milliárd forint összegben részesült magán- és kockázatitőke-befektetésben 59 vállalkozás a második negyedévben, ami meghaladja az első három hónapban kihelyezett 3,8 milliárd forintot és megegyezik az egy évvel ezelőttivel - közölte a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) kedden.

A közlemény szerint az időszakot egyértelműen a Jeremie alapkezelők dominálták, mivel ennek az uniós programnak május végén zárult le a befektetési időszaka. A 18 aktív befektető alapból 14 Jeremie alap helyezett ki forrást a vizsgált időszakban.

A befektetők - az előző negyedévekhez hasonlóan - 78 százalékban induló, start-up fázisban lévő cégekbe fektettek, ami 37 vállalkozást jelentett; 25 vállalat részesült minimum 100 millió forintban, míg az átlag befektetett összeg 151 millió forint volt.

A teljes befektetett összeg 54 százaléka első körös befektetés volt - 2015-ben ez 90 százalékot tett ki -, a fennmaradó 46 százalék pótlólagos forrásként érkezett a cégekhez.

A második negyedévben az összes tőkebefektetés 63 százalékát üzleti és ipari szolgáltatásokba, valamint az információtechnológiai és elektronikai szektorba fektették, ezekbe az iparágakba egyenként, több mint 1 milliárd forint tőke jutott.

A közleményben Ferke János, a Docler Investment befektetési menedzsere és a HVCA elnökségi tagja kifejtette, az élet nem áll meg a Jeremie-alapok befektetési időszakának végével sem, az alapkezelők a kiszállásokat és a következő körös tőkebevonásokat készítik elő.

A Jeremie alapok egyre inkább eladói oldalon jelennek meg, míg az új befektetéseknél a más forrásból gazdálkodó alapok tranzakciói várhatóak a közeljövőben - tette hozzá a szakértő.

Továbbra is van igény a portfoliócégek következő körös finanszírozására, hiszen nagymértékű az első körös befektetések aránya a bevételt illetve profitot nem termelő, start-up vállalkozásokba - jegyezte meg.

Ezt olvasta már?

Figyelj oda a pénzedre! - Segíthet a lista, melyik alapot válaszd »