A tökéletes kempingezés titkai

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Nyáron mindenki arra vágyik, hogy néhány napra kiszakadjon a hétköznapok körforgásából, és pihenjen. Ha mi azok közé tartozunk, akiket a természet közelsége és a városi zajok kizárása tölt fel igazán, akkor elő a sátrat és a hálózsákot, majd irány a legközelebbi kemping! Azonban néhány dologra nem árt előre felkészülni, hogy valóban felhőtlen kikapcsolásban legyen részünk.

Kétségtelen, hogy a nyár a legalkalmasabb időszak a kempingezéshez, és az sem kérdés, hogy számtalan élményt rejt magában a sátras életmód: kellemes idő van, a “szállásunk” melletti tóban akár meg is mártózhatunk, gyújthatunk tábortüzet, sürthetünk szalonnát, és énekelhetünk reggelig.

Számolnunk kell azonban - az eddigi tapasztalatok alapján rendszerint estére lecsapó - viharokkal, rovarokkal, füsttel, és akár kisebb sérülésekkel is, amelyek könnyen beárnyékolhatják a pihenést, ha nem készülünk fel rájuk megfelelőlen. Mutatjuk a legjobb “túlélő tippeket” kezdő kempingezőknek!

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

A pakolás művészete

Ha néhány napra kikölzötünk az erdőbe, valószínűleg hosszú sétákat tervezünk az ott töltött időre. Így nem árt, ha egy hátizsákban elfér minden, amit a túrázások alkalmával is magunkkal vinnénk: fertőtlenítő, kötszer, sebtapasz, naptej, valamilyen fejfedő a napszúrás megelőzésére, szúnyogriasztó, valamint kényelmes váltóruhák, felkészülve a meleg és a hűvösebb időre is.

Ilyenkor jól jöhet néhány trükk a helytakarékos pakoláshoz. Ha például viszünk váltócipőt, érdemes abba tenni a zoknikat, a ruhák pedig jóval kisebb helyet foglalnak, ha egymásba hajtogatva egyetlen hengerré tekerjük fel őket.

Nagy értékeket semmiképp sem érdemes magunkkal vinni, de egy telefon, egy hordozható töltő, némi készpénz jó, ha van nálunk. Ne hagyjuk otthon a személyes iratainkat, TAJ-kártyánkat sem!

Nélkülözhetetlen eszközök a kempingezéshez: elsősegélydoboz, multifunkciós zsebkés vagy bicska, szúnyogriasztó spray, zseblámpa extra elemekkel, vécépapír, gyufa (vízhatlan zacskóba csomagolva), gyertya, konzervnyitó, kalapács a kampók földbeveréséhez, és jól jöhet még néhány összcsukható kempingszék, kempingasztallal.

Sátorozás, bosszankodás nélkül

Akár erdőben, akár vízparton kermpingezünk, fel kell készülnünk arra, hogy az időjárás bizony könnyen megtréfálhat minket. Akár a hőséggel, akár a viharral, akár a széllel, akár az áradással kell szembenéznünk, azért vannak jól bevált praktikák, amelyeket alkalmazva nem kel azonnal “szednünk a sátorfánkat” és hazamenni.

Ha például szeles az idő, próbáljuk meg egy domb mögé telepedni, vagy ha teljesen sík területen vagyunk, használjunk köveket nehezékként: így talán nem kell futnunk a lakhelyünk után. 

De ha vannak a közelben fák, a törzsükhöz is kiköthetjük a sátrunkat, ezzel pedig két legyet üthetünk egy csapással: a sátor nem megy sehová, a köteleken pedig száríthatjuk a ruháinkat. Viszont ha nagyon feltámad a szél, vagy szedjük le azonnal a nedves ruhadarabokat, vagy használjunk csipeszt: a sátor után futásnál már csak a vizes-sáros ruhák összegyűjtögetése lehet bosszantóbb sport.

Forrás: ShopAlike.hu

A közeli vízpart a nagy melegben áldás, hatalmas záporok után viszont akár átok is lehet, így mindig kellő távolságba állítsuk a sátrunkat ahhoz, hogy egy esetleges áradást “megússzunk szárazon”.

Ha tudjuk, hogy esős időre számíthatunk, de nem szeretnénk lemondani a kempingezést, érdemes magunkkal vinni nagyobb méretű szemeteszsákokat és szigetelőszalagot: ezek segítségével ugyanis kibélelhetjük a sátrat és könnyen vízhatlanná tehetjük. Azért néhány plusz pokrócot érdemes eltenni (nejlonszatyorba csomagolva, hogy száraz is maradjon), ha mégis elázna a hálózsákunk.

Egyedül álló, öreg fa alá nem érdemes beköltözni a villámcsapás veszélye miatt, a napközbeni tűző nap miatt viszont mégis érdemes valamennyire árnyékos helyet keresni. Az árnyékot helyettesíthetjük vizes törölközőkkel: a sátor tetejére terítve lehűti a belső levegőt.

Fő a biztonság

A biztonságos kempingezés azonban még ennél is nagyobb elővigyázatosságot és körültekintést igényel. Például ha nincs a közelben tűzrakó hely, akkor kialakíthatunk mi magunk is: ássunk egy gödröt, és tegyük körbe nagyobb kövekkel. Ez megakadályozza, hogy a kiszáradt fű vagy gallyak miatt könnyen továbbterjedjen a tűz. 

Sütni-főzni csak kis lángon vagy parázson ajánlott, és csak a megfelelő felszerelésekkel, hogy elkerülhessük az égési sérüléseket. 

A főzéshez szükséges eszközök: kés, villa, kanál, tányérok, egy pici vágódeszka, húsvágó kés, zsiradék, fűszerek, nyársak. Jól jöhet még egy nagyobb lavór a mosogatáshoz és egy szivacs is.

Bármilyen hideg is az este, vagy bármennyire is csábító a gondolat, hogy a füst elűzi a rovarokat, bogarakat, nem érdemes égő tűz vagy izzó parázs mellett aludni, csak akkor, ha valaki mindig ébren marad. Mindig legyen kéznél némi víz a tűz eloltásához. A hívatlan vendégek elűzésére pedig vessünk be más praktikákat.

Forrás: ShopAlike.hu