Árvíz Norvégiában, evakuálják a lakosságot

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Elöntötte az árvíz Norvégia délkeleti részét, a folyók tavaszi áradása sok helyütt földcsuszamlásokat okozott, az éjszaka folyamán a norvég hatóságok több száz embert evakuáltak a térségből - jelentette a norvég média csütörtökön.

Norvégia egyik legforgalmasabb, az Oslót és Trondheimet összekötő országutat több helyen alámosta a víz, ezért a hatóságok lezárták. Mivel Trondheim várost emiatt nehéz megközelíteni, a rendőrség arra hívta fel a város lakóit, lehetőleg maradjanak otthon.

Az áradások és földcsuszamlások miatt összesen mintegy ötven utat és két vasútvonalat zártak le.

Szerda reggel 21embert helyeztek biztonságba a Nesbyens nevű településen, ahol földcsuszamlás történt. A helyszínről a norvég rádiónak nyilatkozó egyik katasztrófavédelmi szakember azt mondta: a lezúduló víz beláthatatlan károkat okoz. Eddig sérülés nem történt, ám az anyagi kár jelentős. Egyelőre nehéz felmérni a károkat és következményeket, de az utak minden bizonnyal sokáig járhatatlanok lesznek.

Napok óta tart a heves esőzés az észak-európai országban. Szerdán Norvégia délkeleti részén helyenként hatvan milliméter csapadék hullott le, s a meteorológiai előrejelzések szerint csütörtökön is jelentős mennyiségű esőre kell számítani, főleg az árvíz sújtotta régiókban.

Az árvízkatasztrófa közel van a svéd határhoz, ezért nem kizárt, hogy Svédországban is hasonló helyzet alakul ki.

Ezt olvasta már?

Norvégiában lassan az elektromos autók győznek »