Az oktatókon múlik a magyar felsőoktatás sorsa

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A magyar felsőoktatás egyik legfontosabb feladata, hogy nemzetközivé váljon, ezt pedig csak az oktatók segítségével érheti el - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára a rektori, valamint az egyetemi és főiskolai tanári kinevezések átadásakor, pénteken Budapesten.

Palkovics László hangsúlyozta: a magyar felsőoktatásnak nemcsak a Kárpát-medencében, hanem a "nemzetközi porondon" is meg kell állnia a helyét. "Azt szeretnénk - fogalmazott -, ha 2020-ra a hallgatók 15 százaléka nem magyar állampolgárságú lenne".

Az államtitkár szavai szerint egyetemi, főiskolai oktatónak lenni egyszerre kitüntetés és felelősség, hiszen életük legfontosabb időszakában lehetnek hatással az emberekre.

Palkovics László a jó egyetemi oktatók feladatát Igor Tamm Nobel-díjas orosz fizikust idézve határozta meg, aki szerint "a diák nem edény, melyet meg kell tölteni, hanem fáklya, melyet meg kell gyújtani".

Hozzátette: természetesen az oktatók és a hallgatók kapcsolata kölcsönös, nemcsak a diákok, a tanárok is épülnek belőle; nem véletlenül szólítják a hallgatókat kollégáknak és beszélnek közös munkáról a felsőoktatási intézményekben.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen megtartott ünnepségen rektori megbízást vett át Várnai Sándor Jakab, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola, Melicz Zoltán, az Eötvös József Főiskola, Németh Tamás, a Pápai Református Teológiai Akadémia és Banyár Magdolna, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola rektora. Emellett Palkovics László és Maruzsa Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke 75 egyetemi és 28 főiskolai tanári kinevezést adott át.

Ezt olvasta már?

Minden ötödik egyetemista vesz igénybe diákhitelt »