Az országnak is jól jön az újabb forintosítás

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Mintegy 10 százalékkal csökkenhet majd az autóhitelesek törlesztőrészlete az ING vezető elemzője szerint az autóhitelek forintosításának köszönhetően. Az autóhitelek forintosításához meghatározott árfolyam elfogadható a lízingcégek számára - kommentálta a forintosításról szóló szerdai megállapodást Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

Nagy volt a kockázat

Balatoni András szerdán elmondta, hogy makrogazdasági szinten a devizaalapú személyi és autóhitelek kivezetése a piacról mindenképp pozitívan befolyásolja majd az ország gazdasági teljesítőképességét. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán bejelentette, hogy piaci árfolyamon forintosítják a devizaalapú személyi és autóhiteleket a kormány és a bankszövetség által szerdán aláírt megállapodás alapján. Ennke összköltsége 31 milliárd forint, amelyet részben az állam részben a bankok állnak.

Balatoni András a bejelentést kommentálva elmondta, hogy Magyarország számára a devizakitettség nagy kockázatot jelentett, magas volt a háztartások megtakarítási rátája is, hiszen az esetlegesen megnövekedő törlesztőrészletekre tartalékoltak. A kormányzat aktuális döntése révén ez a fajta kockázat a háztartások mérlegeiből fokozatosan kikerül, ami azt eredményezi majd, hogy a korábbi óvatosság háttérbe szorul a családok fogyasztási, megtakarítási döntéseinél.

Nem leszünk annyira sérülékenyek

Az árfolyamváltozással kapcsolatban kifejtette, hogy a korábbi időszakokban kimutatható volt, hogy a jegybank kamatpolitikája révén próbálta stabilizálni a forint árfolyamát, sokszor éppen az inflációs célok elérésével szemben. Az elemző úgy fogalmazott, hogy a mostani intézkedés, amely révén a lakossági devizaalapú hitelek aránya a forintosításokat megelőző időszakban elért 54 százalékról 3 százalék alá csökken, Magyarország számára azt eredményezi, hogy kevésbé lesz sérülékeny a külső behatásokra.

Balatoni András szerint az ügyfelek nagy része örömmel fogadja majd a döntést és biztosan élni fog a forintosítás nyújtotta lehetőséggel, hiszen így megszabadulhat a devizahitel jelentette kockázatoktól. Arra a kérdésre válaszolva, hogy ez a folyamat milyen terhekkel jár majd a bankoknak, kiemelte, hogy az átváltáshoz kapcsolódó jóváírás 31 milliárd forintos összegéből ugyan 15 milliárd forintot áll a költségvetés, a fennmaradó összeget azonban a bankszektornak kell biztosítania.

Az elemző az újabb forintosítás esetében is pozitívumként értékelte a bankok devizakötöttségtől való megszabadulását, illetve, hogy a bankok hitelportfóliója kevésbé lesz kockázatos és várhatóan csökken vagy stagnál a nemfizetési ráta.

Az autóhitelesek törlesztőrészleteiről Balatoni András úgy nyilatkozott, hogy a forintosítás után az ügyfelek törlesztőrészletei stabilizálódnak és várhatóan 10 százalékkal csökkennek.

Rendeződik végre az autóhitelesek ügye

A lízingszövetség főtitkára közleményében emlékeztetett, hogy a Magyar Lízingszövetség korábban is azt hangsúlyozta, hogy olyan megállapodásra van szükség, amely közös teherviselésen alapul, és nem ró feleslegesen nagy terhet a finanszírozó vállalatokra. A lízingszövetség szerint a megállapodásnak köszönhetően rendeződik a devizaalapú autóhitelesek ügye.

Lévai Gábor kiemelte, hogy a forintosítás összesen 180-200 ezer élő szerződést érinthet. Arra szerinte korai becslést mondani, hogy pontosan mekkora állományt és hány szerződést forintosítanak a következő időszakban a lízingcégek, mivel a forintosítás önkéntes alapú.

Ezt olvasta már?

Üzletszerű pénzváltás miatt büntet az MNB »