Bécs – Európa leginnovatívabb városa

| forrás:
Compress – Bécs Város Képviseleti Irodája
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Az ausztrál innovációs ügynökség, a 2thinknow rangsora szerint Bécs a világon a harmadik, Európában pedig egyenesen a leginnovatívabb város. Vagyis itt a legjobbak a keretfeltételek ahhoz, hogy egy ötletből regionális vagy globális újítás legyen. Budapest az 58. helyen végzett.

Az évente publikált rangsorban az osztrák főváros idén a fej-fej mellett teljesítő Boston és New York után a harmadik helyen végzett, 2011-hez képest két helyet lépve előre a listán. Ezzel Európában Bécs vezeti a leginnovatívabb városok rangsorát, maga mögé utasítva Párizst, Münchent és Londont. Ráadásul a „Nexus City” címet is megkapta, ami a világ 35 leginnovatívabb városának jár csak. A régióban – 55. helyezésével – Prága teljesített a legjobban, Budapest az 58. a listán.

Az ausztrál innovációs ügynökség, a 2thinknow évente teszi közzé „Innovation Cities Global Index”-ét, amely a világ 445 városát hasonlítja össze innovációs potenciáljuk szempontjából. Az értékelést 162 indikátor szerint végzik, amelyeket három nagy csoportba – kulturális javak, humán infrastruktúra (mobilitás, start up-ok, oktatás és technológia) és hálózatosított piacok – sorolnak. Az így meghatározott faktorok mentén mérik le, hogy az egyes városokban milyenek a feltételek ahhoz, hogy egy ötletből regionális vagy globális újítás váljon.

Az osztrák főváros polgármester-helyettese, Renate Brauner a siker kapcsán elmondta, hogy „minden jó helyezésnek nagyon örülünk, mert azt mutatja, milyen jó pozíciót foglal el Bécs nemzetközi összehasonlításban. Az innováció gazdaságilag is egyértelműen mérhető, egy WIFO-tanulmány szerint Bécs reálgazdasági növekedésének mintegy kétharmada az innovációra vezethető vissza. Az innováció munkahelyet és versenyelőnyt teremt és hosszú távon hat”.

A Bécsi Gazdasági Ügynökség Csoport tavaly 700 projektet támogatott összesen 33 millió euróval, amelyek nagy része a fejlesztések ösztönzésére irányult. Ezen felül a bécsi vállalkozások további 100 millió eurós támogatást kaptak különböző kutatási projektekre Ausztria legnagyobb kutatás- és fejlesztés támogatójától, az FFG-től (Forschungsförderungsgesellschaft). Bécs kutatás-fejlesztési intenzitása pedig egyértelműen az európai átlag felett van.

Ezt olvasta már?

Ösztönösen innoválgatnak a kkv-k »