Berobbant a piacra az új alapkezelő

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Pannónia CIG Alapkezelő tulajdonosi szerkezetében közelmúltban lezajlott tulajdonosi változások eredményeként, MKB-Pannónia Alapkezelő néven létrejött a hazai vagyon- és portfóliókezelői piac ötödik legnagyobb, teljesen magyar tulajdonú alapkezelője - mondta Benczédi Balázs, az új alapkezelő vezérigazgatója szerdán, Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az MKB-Pannónia Alapkezelő a jövőben három, eddig is sikerrel működő szervezet tevékenységét integrálja, mostantól az intézményi vagyonkezeléssel foglalkozó CIG Pannónia Alapkezelő, a befektetési alapok kezelésével foglalkozó MKB Alapkezelő, valamint az MKB Bank portfólió és vagyonkezelési területeinek működését és tapasztalatait egyesítik az új cégben. Az alapkezelő cég most 730 milliárd forint kezelt vagyonnal rendelkezik - ismertette a vezérigazgató.

A legjobb 3 a cél

Benczédi Balázs kiemelte: az MKB-Pannónia Alapkezelő a magyarországi piac három legnagyobb szereplője közé kíván kerülni a közeljövőben.

Az MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója kiemelte: a magyar vagyon- és portfólió-kezelési piacon ilyen jelentős méretű tranzakció még nem zajlott le.

A mostani tulajdonosi szerkezetről elmondta: az MKB Bank 49 százalék, az MKB Nyugdíjpénztár 15 százalék, az MKB-Pannónia Egészség és Önsegélyező Pénztár 2 százalékos részesedést mondhat magáénak, míg a CIG Pannónia Életbiztosítónak 16 százalékos, a Pannónia Nyugdíjpénztárnak 16 százalékos és a Gránit Banknak 2 százalékos hányada van.

Jó a gazdasági környezet

Jelezte: az alapkezelői tevékenység számára kedvező, hogy a globális és a magyar gazdasági környezet is kedvez a megtakarításoknak, segíti a lakossági és intézményi befektetések bővülését.

Elmondta: a nullához közelítő kamatok és az egyre szigorúbb szabályozási környezet komoly kihívást jelent, miközben a magyar pénz- és tőkepiacon több mint 30 cég tevékenykedik, azaz a piac meglehetősen "túlzsúfolt".

Benczédi Balázs elmondta: az MKB Alapkezelő eddig jellemzően a bank belső hálózatára építette alapjai működését, és ott értékesítette az alapok jegyeit. Ezen kívül működött a bankban egy portfólió és vagyonkezeléssel foglalkozó részleg, míg a CIG Pannónia Alapkezelő főként az intézményi ügyfelekre fókuszálta tevékenységét.

Mi várható a jövőben?

Dzsubák Attila, az MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt. befektetési vezetője kifejtette: a magyar gazdaság helyzete stabil, várhatóan a következő években is az marad, ez pozitívan hat majd a lakossági és vállalati megtakarításokra.

Az alapkezelő szakértői szerint a magyar GDP évente 3,5 százalék fölött nő majd a következő években, a hazai fogyasztás és a beruházások bővülése erőteljes marad - fűzte hozzá.

A méretgazdaságosságot tekintve a magyar piacon tőkeerős versenytársakkal kell szembenézni, nagyobb hangsúlyt kapnak a vegyes alapok, de a mostani hozamokat tekintve felértékelődik az aktív vagyonkezelés fontossága, és biztató jövőt látnak az abszolút hozamú alapokban is - jelezte a befektetési szakember.

Ezt olvasta már?

Még jó, hogy most megugrott a vagyon »

4IG 610 (-0,65 ) APPENINN 364 (-0,41 ) AutoWallis 105 (0,48 ) ENEFI 398 (-1,73 ) FUTURAQUA 102 (-0,20 ) KULCSSOFT 2720 (1,49 ) MOL 2700 (1,66 ) MTELEKOM 437 (0,23 ) NUTEX 39 (-1,28 ) OPUS 283 (-1,05 ) ORMESTER 9000 (-4,26 ) OTP 15280 (-0,52 ) RICHTER 7020 (-1,47 ) SET Group 102 (-0,97 )