A nagy pénz távol tartja magát a Bitcointól

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Idén már 87 kriptovalutákkal foglalkozó hedge fundot indítottak világszerte, a Bitcoin piaca 100 milliárd dollár felett jár. A népszerűség ellenére azonban a befektetők még óvatosak - olvasható a cnbc.com cikkében.

A Bitcoin piaca virágzik, hetente jönnek létre újabb és újabb hedge fundok, és a kriptopénzek piaca már a 170 milliárd dollárt is átlépte. A felhajtás ellenére a mainstreamhez tartozó befektetők egyelőre kerülik a piacot, mondván alig szabályozott, túl volatilis és illikvid a befektetéshez.

A Bitcoin a világ legelterjedtebb és legismertebb kriptovalutája, mégis sok befektető tekintett rá úgy, mint egy zavaros, ezoterikus eszközre, amelyet a sötét web bugyraiban fegyver- és drogkereskedők használnak ügyleteikhez.

Az idén azonban a kriptovalutákra koncentráló hedge fundok felkeltették az intézményi befektetők figyelmét is, különösen azokét, akik még keveset tudnak a digitális pénzek világáról.

Az Autonomous NEXT, egy pénzügyi technológiával foglalkozó cég idén 84 kriptoalapot indított el. Összesen 110 ilyen alapjuk van már, 2,2 milliárd dollár értékben.

Az azonban továbbra is tény, hogy a pénzügyi források még korlátozottak – elsősorban a szélsőséges áringadozások miatt -, és a világ legnagyobb nyugdíjalapjai, biztosítói és befektetési alapjai egyelőre távol tartják magukat.

„A kriptovaluták valószínűleg már velünk maradnak, de nagyon ingadozik az árfolyamuk, nehéz elemezni őket, és egyik-másik mögött csalás is lehet” - nyilatkozta Trevor Greetham, a Royal London Asset Management (RLAM) munkatársa. - „A diverzifikáció nagyon hasznos, de nem jelenti azt, hogy mindenféle eszközbe be kell fektetni csak azért, mert ott van.”

Lex Sokolin, az Autonomous NEXT partnere szerint, csak néhány alap éri el a százmillió dolláros értéket, a többség 5 és 20 millió dollár között marad. Ez az érték túl alacsony, hogy felkeltse a nagybefektetők érdeklődését.

James Butterfill, a londoni ETF Securities befektetési stratégiájának vezetője szerint az intézményi befektetők számára a kriptoalapok likviditása is kérdéses.

Buborékot fújnak?

A kriptoalapokkal kapcsolatos kockázatok mérséklésének egyik módja az lehet, ha a pénzkezelők fedezeti alapba fektetnek be, amelynek kosarában kriptoalap is található. Ez azonban nem elegendő ahhoz, hogy tetemes összegek érkezzenek a kriptopiacra.

A Bitcoin és más kriptovaluták értékének meghatározása is nehéz feladat. Jelenleg 17 millió Bitcoin van a piacon, de maximum 21 milliót lehet bányászni. A Bitcoin piaci kapitalizációja már meghaladta a 100 milliárd dollárt, amely nagyobb, mint a legnagyobb befektetési bank, a Morgan Stanley kapitalizációja. Év elején még csak 15 milliárd dollár volt. Az Ethereumnak, amely jelenleg a második legnépszerűbb kriptopénz, 30 milliárd dolláros a piaci kapitalizációja.

„Ha a kínálat valóban rögzített, akkor az értéket a kereslet határozza meg, amit viszont az érzelmek befolyásolnak” - hívta fel a figyelmet Ken Dickson, az Aberdeen Standard Investments befektetési igazgatója.

„Ez óriási árcsökkenést hozhat piaci buborékokkal és hullámvölgyekkel. Ha ezeknek a kriptovalutáknak a beszerzése nem alakul át, akkor nem valószínű, hogy bekerülnek a befektetési portfóliókba.”

Az árfolyam hullámzása erőteljes ezen a piacon. A Bitcoin például nyáron elérte az 5 ezer dolláros árfolyamot, majd szeptemberben elveszítette értékének egyharmadát, hogy azóta új erőre kapjon, és most pénteken már 6 ezer dollár felett mozgott az árfolyam. Az Ethereum pedig még ennél is kiszámíthatatlanabbul mozgott idén.

Az ilyen nagymértékű volatilitás akkora kockázatot jelent, hogy kimaradnak a befektetési portfóliókból. Butterfill szerint ugyan a volatilitás csökkenése várható, de historikus szempontból még így is túl kockázatosnak találják az intézményi befektetők.

Kik veszik?

Jelenleg magánszemélyek, családi vagyonkezelők és kockázatitőke-befektetők fektetnek kriptoalapokba.

„Nyilvánvaló, hogy ezekbe az alapokba is áramlik pénz” - mondta Emad Mostaque a dél-afrikai hedge fund Capricorn Fund Managers londoni irodájának munkatársa. „Nem csak intézményi befektetők vannak a piacon.”

Több szakértő szerint a mostani időszak emlékeztet az 1990-es évek elejére, a hedge fundok fellendülésének idejére, amikor ugyanígy magánszemélyek és vagyonkezelők látták meg ebben a befektetési formában először a fantáziát. Ez a kriptoalapokra is igaz lehet.

Szavazz!

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

Úgy tűnik, sikerül megegyeznie Angliának és az EU-nak

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

Kivárásra játszhat London

A brit kormány "korlátozott ideig" még tartaná magát az Európai Unió...

Ezt olvasta már?

Kimondták: a Bitcoin és az Ethereum nem számít értékpapírnak »