Erős márka lett a bitcoin

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A kriptovaluták megítélése inkább negatív, a bitcoint ismerik a legtöbben, és a közösségi médián osztják meg a legtöbb tapasztalatot az új digitális pénzekkel kapcsolatban. Három országban vizsgálta közös kutatásban a kriptovaluták és a blockchain technológia online ismertségét és megítélését a Neticle és a CoinCash.

A kutatás során a két vállalat a 2017. november 1. és 2018. február 1. közötti időszakban vizsgálta a kriptovalutákról és a blockchain-technológiáról a weben folyó párbeszédek gyakoriságát és tonalitását Magyarországon, Bulgáriában és Romániában. A kapott eredményeket a magyar kriptovaluta piac vonatkozásában kereskedelmi adatokkal is összehasonlította a Neticle és a CoinCash.

A vizsgálat mindhárom országban az adott területre jellemző kulcsszavak és szinonimáik mentén zajlott, ezek említésének száma és megítélése mutatta meg, hogy a különböző tartalomformákban hogyan tér el az ismertség és a tonalitás.

Zárt csoportokban

A kutatás a kriptovaluták tekintetében kimutatta, hogy amíg román és a bolgár weben a felhasználók jellemzően coinokról beszélnek, addig a magyar piacon általánosan a kriptovalutákról, "kriptóról" is jelentős a virtuális párbeszéd.

Az említések háromnegyede a social médiában születik, mindegyik országban kiemelkedő jelentőségű a fórumozás, itt zajlik a tapasztalatmegosztás. Magyarországon a párbeszédek jelentős része zárt Facebook-csoportokban zajlik – ezeket a Neticle rendszerei nem látják, kizárólag a publikus weben elérhető találatokat gyűjtik és elemzik. A Bitcoin magasan vezet mindhárom országban (2-10.000+ említés), őt követi az Ether (1-4.000 említés).

Nagy a forgalom

A kutatás egyik legérdekesebb eredménye, hogy a kriptovaluták - különösen a Bitcoin - megítélése inkább negatív, bármilyen felületről is legyen szó. Ennek oka részben a piac volatilitásában, az árfolyam-változásokban és negatív csúcsokban keresendő, amivel kapcsolatban sok a spekuláció.

Ezzel ellentétben viszont a forgalom a CoinCashnél a vizsgált időszakban is folyamatosan növekedett. A darabszámokat elemezve ez azt jelenti, hogy a tranzakciók 88,5 százaléka Bitcoin vásárlás vagy eladás volt. A maradék 11,5 százalék oszlott meg az altcoinok között. Az altcoinok között magasan vezet az Ether, mögötte dobogós még a Bitcoin Cash és a Ripple is, megelőzve a Litecoint. Jellemzően inkább vásárolnak a magyarok, tesztelik a kriptovaluta piacokat. Kisebb arányban értékesítik csak a korábban megszerzett kriptovalutákat.

A technológia bejön nekünk

A blockchain-technológiáról a három ország közül Magyarországon beszélnek a legtöbben, itt a legmagasabb az említések száma. A blokklánc-technológia megítélése egyértelműen pozitív, a biztonságát, az utalások árát és sebességét, nyitottságát és egyszerűségét méltatják a felhasználók.

„A kutatásunk alapján a magyar weben egyértelműen erős téma a bitcoin és a kriptovaluta témakör. A bitcoin ismertebb márka mint a legerősebbnek számító Samsung, Apple vagy iPhone a hazai weben. A megítélés tekintetében vannak tévhitek, ugyanakkor a kriptovaluta téma egyre ismertebb, ami ígéretes eredmény a szakterületnek, és növekvő bizalmat sugall” – összegezi az adatokat Szekeres Péter, a Neticle társalapítója.

„Ahogy a Neticle által gyűjtött adatokból is kiderül, a Bitcoin és más kriptovaluták megítélése érezhetően negatívabb, mint a blockchain-technológiáé. Ahogy mi a mindennapi tevékenységünk során érzékeljük, ez nagyon gyakran a kriptovaluták volatilitásával és az ebből fakadó bizonytalansággal függ össze. Az, hogy a kriptovaluták árfolyama rendkívül volatilis, nem jó vagy rossz, hanem tény. Ez a tény abból fakad, hogy a legtöbb kriptovaluta még nagyon fiatal, és ha csak a legidősebb Bitcoin méretét és érettségét a globális pénz- vagy tőkepiacokhoz hasonlítjuk, akkor láthatjuk, hogy a fejlődési szakaszának nagyon az elején járnak mind. Ennek a fázisnak természetes velejárója az árfolyam volatilitása. Ahogy a kriptovaluták egyre érettebb fázisba jutnak, ahogy árfolyamuk és piaci kapitalizációjuk növekszik, illetve ahogy egyre több felhasználó vagy piaci szereplő használja őket, úgy várakozásaink szerint az árfolyamuk is stabilizálódik" - véli Mogyorósi Attila, a CoinCash ügyvezetője.

Szavazz!

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

Úgy tűnik, sikerül megegyeznie Angliának és az EU-nak

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

Kivárásra játszhat London

A brit kormány "korlátozott ideig" még tartaná magát az Európai Unió...

Ezt olvasta már?

Kimondták: a Bitcoin és az Ethereum nem számít értékpapírnak »

4IG 3580 (2,29 ) ALTEO 695 (2,21 ) ALTERA 790 (-0,63 ) APPENINN 599 (-0,99 ) BIF 1900 (-0,52 ) CIGPANNONIA 416 (-1,89 ) CSEPEL 940 (-2,89 ) EHEP 1950 (-6,25 ) ELMU 27000 (-0,74 ) EMASZ 25000 (-1,57 ) ENEFI 198 (3,12 ) ESTMEDIA 127 (4,96 ) FUTURAQUA 56 (2,55 ) GSPARK 3420 (0,59 ) KONZUM 3160 (-0,94 ) MASTERPLAST 635 (0,79 ) MTELEKOM 407 (-1,81 ) NORDTELEKOM 43 (-1,38 ) NUTEX 41 (2,50 ) OPUS 697 (-0,85 ) ORMESTER 1800 (2,86 ) OTP 9955 (1,07 ) OTT1 282 (-1,40 ) PANNERGY 680 (-0,87 ) RABA 1370 (0,37 ) RICHTER 5075 (-2,68 ) SET Group 250 (-1,19 ) WABERERS 3440 (0,58 ) ZWACK 17600 (0,57 )