Forradalom előtt az ICO-piac

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az Ethereum megalkotója, Vitalik Buterin - aki annyira befolyásos, hogy még a valótlan halálhíre is megrengeti a kriptovaluták piacát - egy új tervvel állt elő arra vonatkozóan, hogy forradalmasítaná az ICO piacot - számolt be róla a coinbroker.hu.

Buterin, szerzőtársával Jason Teutsch-sal (TrueBit alapítója) közösen kiadott tanulmányában egy újfajta ICO lehetőségét körvonalazza, mely nem más, mint az "interactive coin offering" - azaz interaktív érmekibocsátás.

Új gondolkodás

A szerzők az alapvető gazdasági és piaci irányelvek alkalmazását javasolják az ICO piacon, mivel eddig hiányzott onnan az ésszerű, szabadpiaci gondolkodás - olvasható a cikkben.

Amikor egy új vállalat felkészül arra, hogy részvényeket kínáljon IPO-n keresztül - mint például a Snapchat megalkotó Snap tette idén - akkor nyilvánosságra hozza pénzügyi adatait és üzletet köt a befektetőkkel részvényárfolyamon.

A kriptovaluták piacán ez a lehetőség nem létezik, mert egy ICO során olyan tokeneket értékesítenek, melyek korábban nem léteztek, tehát nincs olyan mód, mellyel megállapíthatnánk a pontos értékét - vagyis ahogy Buterin és Teutsch írja tanulmányában "a hagyományos analízis megbukik".

Mi a megoldás?

A probléma megoldására kétféle módot javasolnak. Először is az ICO-k során nem lenne előzetesen megszabott felső határa az összegyűjtendő összegnek, ami egyébként elég gyakori a jelenlegi projektek között. Ennek a kikötésnek az lenne a célja, hogy megakadályozza azt a mentalitást, mely már túlmegy a ésszerű vásárlói magatartáson, mint az néhány ICO esetében történt.

Például júniusban volt egy olyan ICO, ahol a maximális 35 millió dolláros plafont 30 másodpercen belül teljesítették, mindössze 130 embernek adva lehetőséget a vásárlásra. Ezek a meghatározott értékhatárral bíró ICO-k percek alatt érhetik el a maximális több tízmillió dollárt, ezáltal elégedetlen és frusztrált vásárlókat hagyva maguk után, mivel ők kimaradtak a lehetőségből - írják a szerzők.

Másodszor, a szerzők javaslata olyan lehetőséget biztosít az ICO befektetők számára, mely korábban nem volt lehetőséget: törölhetik a vásárlásukat, visszavonhatják ajánlatukat. Ez a lehetőség segítene biztosítani a kereslet és kínálat mozgását és jótékony hatását éreztetné az egész folyamatban. Itt jelenne meg az "interaktív" összetevő.

"A lehetséges vásárlók be-, és ki is léphetnek a projektből más vásárlók viselkedése alapján és ezzel a piaci egyensúly felé vezetik a folyamatot."

Ennek érdekében az új rendszerbe bevezetnék az úgynevezett "limitáras megbízás" fogalmát. Ahelyett, hogy arra kérnék a befektetőket, hogy egy önkényesen meghatározott áron vásároljanak tokeneket, az új módszer megengedné a vásárlóknak, hogy ajánlatot tegyenek arra vonatkozóan, hogy mennyi tokent és milyen áron hajlandóak megvásárolni. A vásárlók is meghatározhatnak egy maximum árat, egy határértéket, ahol még megéri számukra a részvétel.

A szerzők azt sugallják, hogy ezek az egyszerű kis változtatások - melyeket a leírás részletesebben is tartalmaz - ésszerűbb és tisztességesebb árazást eredményeznek, elrettentik a tehetősebb befektetőket a felvásárlástól és megakadályozzák rengeteg vásárló utólagos megbánását.  

Szavazz!

A Balaton északi vagy a déli partja vonzóbb?

Hajlamosak vagyunk kőbe vésett értékítéletet feltételezni, pedig még az...

Védtelenek lesznek az adataink?

Május végén lép életbe a GDPR, és itthon egyetlen szervezet sem lesz 100...

Hirdetés
Forex szemináriumok

Tudtad, hogy ha megtanulsz egy pénzkezelési módszert a valószínűségre...

Hirdetés
Brexit

Az élelmiszeripart is válságba sodorja a Brexit

"Katasztrofális" következményekkel járna a brit élelmiszeripar...

Carney vallott a kamatemelésről és a Brexitről

A Bank of England kormányzója szerint a brit EU-tagság megszűnésének...

Ezt olvasta már?

Zombiállapotból ébredeznek a piacok »

4IG 3060 (9,29 ) ALTERA 930 (8,77 ) ANY 1390 (-1,42 ) APPENINN 675 (-0,74 ) BIF 1930 (1,05 ) CSEPEL 950 (-1,86 ) Duna House A 4060 (-2,87 ) EMASZ 26200 (0,77 ) ESTMEDIA 124 (-11,15 ) FUTURAQUA 67 (-5,10 ) GSPARK 3520 (1,15 ) KONZUM 3310 (-1,05 ) MOL 2906 (-0,62 ) OPUS 718 (-0,28 ) OTP 11220 (-1,06 ) OTT1 296 (-0,34 ) PANNERGY 754 (0,53 ) PLOTINUS 6800 (1,49 ) RABA 1370 (-1,79 ) RICHTER 5230 (0,29 ) WABERERS 4200 (3,45 )