Néhány multimilliomos bármikor a mélybe ránthatja a bitcoint

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

November 12-én valaki a frászt hozta a bitcoin társadalomra, amikor egyszerre mozgatott meg 25 000 bitcoint, azaz akkori árfolyamon közel 159 millió dollárt. Akkor nem történt baj, de bármikor történhet.

Bálnaveszély

A bálnák, vagyis akik nagymennyiségű bitcoinnal rendelkeznek egyre inkább aggasztják a befektetőket. Már csak a tulajdonukban lévő kriptovaluta egy részének eladásával is a mélybe ránthatják az árfolyamot, és egy ilyen eladáshullám egyre valószínűbbnek látszik most, hogy a bitcoin őrületes raliban van, írja a Bloomberg.

A bitcoinok nagyjából 40 százaléka csupán ezer ember kezében van, és lassan mindegyiküknek aktuális lehet, hogy legalább a felétől megváljon a mostani árak mellett. Ráadásul ezek a nagybefektetők közül sokan ismerik is egymást, mivel már a bitcoin kezdetei óta kereskednek kriptovalutával, így aztán könnyedén összedolgozhatnak, hogy lehúzzák vagy megtolják a piacot.

Mivel a bitcoin egy digitális valuta és nem értékpapír, semmi sem tiltja, hogy befektetők egy csoportja összeálljon, feltolja az árakat egy nagyobb bevásárlással, aztán pedig percek alatt pénzzé tegyen mindent.

A szabályozások még mindig homályosak, de például a Bittrex névre hallgató bitcoin tőzsdén már tiltják a felhasználóknak, hogy csoportokba rendeződve manipulálják az árfolyamokat pletykák terjesztésével.

Extrém mértékek

Ari Paul portfóliómenedzser szerint, mint bármilyen más eszköznél, a nagybefektetők a bitcoinnál is összefoghatnak, hogy manipulálják az árakat. A kriptovalutáknál viszont egy ilyen beavatkozás az árakba extrém mértékeket ölthet a piac fiatal kora és az eszköz alapból spekulatív természete miatt.

A mostani áremelkedést például azért nehéz megmagyarázni, mert a bitcoin tényleges értékkel nem rendelkezik, tehát valójában annyit ér, amennyit valaki hajlandó érte adni, ez pedig végletesen érzékennyé teszi a hangulatváltozásokra.

Megint a kisember jár rosszul?

Míg a befektetési alapok kezelői ismerik a bálnákat és állandó kapcsolatban állnak velük, az átlag befektetőknek egyik bitcoinmilliomos sem fogja felvenni a telefont. Pedig ezen a piacon másképpen nincs átláthatóság. Míg az értékpapírok esetében minden anyagot nyilvánosságra kell hozni, a kriptovaluták világában nagyon nehéz rájönni, hogy éppen mi is zajlik.

Ráadásul minél kisebb a kriptovaluta, annál inkább koncentrált a befektetői kör. A legtisztábbnak még így is a bitcoin számít, ahol a száz legnagyobb tulaj az összes bitcoin 17,3 százalékát birtokolja.

Van viszont olyan is, aki szerint a bálnáknak eszük ágában sincs bedönteni a bitcoin piacát. Sebastian Kinsman szerint, aki maga is kriptovalutákkal kereskedik, a nagybefektetők hisznek a bitcoin hosszú távú sikerében, hiszen pontosan ezért tartanak ennyi pénzt kriptovalutában.

Csakhogy nem zárható ki, hogy ahogy az árfolyamok újabb és újabb magasságokba törnek, még az ő attitűdjük megváltozik.

Szavazz!

A Balaton északi vagy a déli partja vonzóbb?

Hajlamosak vagyunk kőbe vésett értékítéletet feltételezni, pedig még az...

Védtelenek lesznek az adataink?

Május végén lép életbe a GDPR, és itthon egyetlen szervezet sem lesz 100...

Hirdetés
Forex szemináriumok

Tudtad, hogy ha megtanulsz egy pénzkezelési módszert a valószínűségre...

Hirdetés
Brexit

Az élelmiszeripart is válságba sodorja a Brexit

"Katasztrofális" következményekkel járna a brit élelmiszeripar...

Carney vallott a kamatemelésről és a Brexitről

A Bank of England kormányzója szerint a brit EU-tagság megszűnésének...

Ezt olvasta már?

Ellenállásának feszül a DAX - technikai elemzés »