Zuhanórepülésben a bitcoin

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Gyorsuló ütemben zuhant a kriptodevizák árfolyama hétfő délután azon sajtóhír nyomán, hogy a kínai hatóságok a kriptodevizák kereskedésével foglalkozó összes internetes oldal blokkolására készülnek.

Az egyik széles körben elfogadott bitcoin árfolyamindex, a Coindesk indexe - amely a legnagyobb kereskedési platformok jegyzéseinek átlagát mutatja - 7387,82 dolláron, 9,76 százalékos veszteségben állt közép-európai idő szerint délután öt órakor. Napi mélypontján 7178,65 dolláron, maximumán pedig 8346,91 dolláron állt az index értéke.

Mi történik Kínában?

A kínai hatóságok már tavaly ősszel lecsaptak a kriptodeviza kereskedésre, így betiltották a kriptodeviza kibocsátásával történő tőkegyűjtést, majd a jüan elszámolású ügyleteket. Kínai magánszemélyek azonban továbbra is tudnak kereskedni kriptodevizákkal, általában mobiltelefonos applikációk segítségével vagy külföldön bejegyzett kriptodevizatőzsdék révén.

Azt egyelőre nem tudni, hogy melyik kínai hatóság feladata lesz a külföldi internetes kereskedési felületek blokkolása. Ugyanakkor a kriptodevizák adásvételével foglalkozó magánszemélyek általában fejlett technológiai tudással bírnak, így tudni szokták, hogy miként lehet kijátszani a blokkolást és eljutni a kívánt weboldalra.

Léptek a bankok

A hétfő délelőtti kereskedésben még amiatt esett jelentősen a kriptodevizák árfolyama, hogy több nagy amerikai és brit bank megtiltotta ügyfeleinek, hogy hitelkártyáikkal vásároljanak bitcoint vagy más digitális devizát. Elemzők szerint azért a szigorúság a bankok részéről, mert attól tartanak, hogy klienseik komoly árfolyamveszteséget szenvednek el, az pedig megnöveli a rossz hitelek nagyságát a hitelkártyákon.

A kriptodevizák bírálói spekulatív buboréknak tartják az árfolyamok rohamos emelkedését, míg támogatói azt mondják, hogy rövid távon erős áringadozás várható, és a digitális devizák mögött álló blokklánc technológia megtartja erejét és értékét.

Így mozdultak az árak

A bitcoint a nagy kriptodeviza kereskedési platformok közül a luxembourgi székhelyű Bitstampon 7400 dolláron, 11,61 százalékos mínuszban, a New York-i székhelyű Geminin 11,73 százalékos veszteségben, 7399 dolláron, a világ legnagyobb bitcoin váltóján, a Bitfinexen pedig 11,56 százalékos veszteségben, 7459 dolláron jegyezték.

Ugyanekkor az egyhónapos lejáratú bitcoin ügyletek jegyzése a chicagói opciós tőzsdén (CBOE) 7460 dolláron, 12,44 százalékos mínuszban, míg a chicagói árutőzsdén (CME) 7450 dolláron, 13,27 százalékos veszteségben állt.

A világ második legnagyobb kriptodevizája, az ether árfolyama a Bitfinexen 13,79, a Bitstampon pedig 13,83 százalékos veszteségben, 735 dollár környékén mozgott, míg a ripple jegyzése 72 cent körül, 12,93, illetve 12,87 százalékos mínuszban állt.

A bitcoin piaci kapitalizációja a mostani árfolyamon 125,6 milliárd dollárra, az etheré 71,9 milliárd dollárra, a ripple-é pedig 28,7 milliárd dollárra süllyedt.

Szavazz!

Szegények pénze lesz az euró?

Nagyon úgy tűnik, hogy a három legszegényebb uniós tag is előbb vezeti be az...

Értelmetlen a légiforgalmi sztrájk?

Harmadik hetébe lépett a francia nemzeti légitársaság dolgozóinak sztrájkja,...

Hirdetés
Forex szemináriumok

Tudtad, hogy ha megtanulsz egy pénzkezelési módszert a valószínűségre...

Hirdetés
Brexit

A közép-európaiak nem tudják abbahagyni a költekezést

Londoni pénzügyi elemzők szerint a valószínűsíthető enyhe lassulás ellenére...

Nem piszkálta meg az alapkamatot a brit jegybank

A korábbi piaci és elemzői várakozásokkal ellentétben nem...

Ezt olvasta már?

Megegyezett Kína és Amerika, lefújták a kereskedelmi háborút »