-->

Ki lett a csok igazi nyertese?

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Tavaly kezdett el forrni a levegő a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bejelentése körül, amikor a kormány 10+10 milliós támogatást jelentett be. Cikkünkben szakértőnk segítségével egy rövid áttekintést nyújtunk arról, hol tartunk most a támogatási feltételekkel és mire érdemes figyelni.

A 10+10 első évében az építési hitelek körében volt népszerű, de nem a családi házak esetében, hanem a 2-6 lakásos társasházaknál is. Egész egyszereűen ezek voltak a leggyorsabban elérhető lehetőségek, jövőre már lényegesen több lesz a klasszikus lakóparki lakás.

Ezek a feltételek

A legfontosabb tudnivaló az építési CSOK-ról, hogy a 2008. július 1. után kiadott építési engedéllyel rendelkező lakások építéséhez igényelhető az építési CSOK, de fontos, hogy az adott bank elfogadja az építési költségvetést, mert ez is a CSOK feltétele. Az érvényes rendelet szerint csak a minimum mértek vannak szabályozva, tehát az ingatlanok bármilyen maximális mérettel rendelkezhetnek.

A konstrukció a meglévő vagy bevállalt 3 gyermekes családoknak 10 millió forint vissza nem térítendő kedvezményt és 10 millió forint kamattámogatott hitel együttes igénylését jelenti. CSOK mellé 10 millió forintnál kevesebb hitel is igényelhető és 25 évnél rövidebb futamidőre is.

Az építkezéshez magában a CSOK, kölcsön nélkül is kérhető. A 3 százalékos kölcsön felvétele és a később születendő gyermekek vállalása kizárólag csak házaspárok részére lehetséges.

A 3 százalékos hitel igénylése a legalább 60 négyzetméteres új lakás és a legalább 90 négyzetméteres új ház esetén lehetséges. Ha 3 meglévő gyermekre igénylik a támogatást, a szülőknél nincsen életkori megkötés. Ha a gyerekszámot vállalással szeretnék teljesíteni, a házastársak egyikének 40 év alattinak kell lennie az igényléskor.

A meglévő ingatlan nem kizáró feltétele az igénylésnek, ezek megtartásával is lehetséges a támogatással érintett új építésű lakás felépítése. Az egyetlen kikötés, hogy az összes érintett együtt költözőnek állandó lakcímként az új ingatlant kell bejegyeztetnie maximum 90 napon belül.

A maximum 10 milliós 3 százalékos hitel paraméterei:
- legfeljebb 3 százalékos kamat
- legfeljebb 25 év kamattámogatás (a hitel futamideje több is lehet, de a kamattámogatás fölött piaci kamatozással kell számolni)
- a hitel kamatperiódusa öt éves

Gyermekvállalás és támogatás

A CSOK-ot azok a fiatal házaspárok igényelhetik, ahol az egyik fél a 40. életévét még nem töltötte be a kérelem benyújtásának időpontjában és maximum három gyermek megszületését vállalják. Ebben az esetben a megelőlegezett támogatás összege megegyezik a meglévő gyermekekre igényelhetővel.

Élettársak és egyedülállók nem vállalhatnak gyermeket, azaz minden esetben kizárólag házaspárok tudnak később születendő gyermekeik után támogatást igényelni.

Egy gyermek vállalása esetén a gyermekvállalás teljesítésére előírt határidő 4 év, két gyermek vállalása esetén 8 év. A három vállalt gyerek megszületését tíz év alatt kell teljesíteni a használatba vételi engedély kiadásának napjától. Amennyiben ez nem tud teljesülni és a gyermekvállalást örökbefogadással kívánja teljesíteni a fiatal házaspár, úgy a határidő két évvel meghosszabbítható.

Ki után jár építési CSOK támogatás?

A kedvezményre jogosult igénylővel egy háztartásban élő, illetve általa eltartott, továbbá az építendő lakásba vele együtt be is költöző vér szerinti, illetve örökbe fogadott (25. életévét be nem töltött, vagy a terhesség betöltött 12. hetét követően a magzat vagy ikermagzat) gyermeke után.

Igényelhető gyámsága alatt álló, általa eltartott és legalább egy éve vele együtt élő gyermek után, ha az igénylő vállalja, hogy visszafizeti a CSOK kedvezményt, ha a gyámságot három éven belül megszünteti. Valamint az a fiatal házaspár, ahol kettőjük közül az egyik fél még nem töltötte be a 40. életévét legfeljebb 3 vállalt gyermeke után megelőlegezett építési kedvezményre jogosult.

 Mit hozott a piacon?

A bejelentett támogatások az elmúlt egy évben számos hatással jártak. Ahogy várható volt, az áfa csökkentése elsődlegesen az építési vállalkozók zsebében kedvezett – mutat rá szakértőnk. Az árak ugyanakkor jelentősen emelkedtek.

Az ügyfelek egy része elkezdett nagyot álmodni. Sajnos sűrűn tapasztaljuk, hogy az „ajándék pénzt” szó szerint vették és ennyivel magasabb értékű ingatlan építésébe vagy vásárlásába vágtak bele, ahelyett, hogy a költségeket, hiteleket minimalizálták volna.

Megjelentek a nulla vagy közel nulla önerővel (10 százalék) elindított hitelek. A CSOK-kal párhuzamosan egyre jobb hitelek érhetőek el a piacon, akár hosszú kamatperiódusra is.

Amennyiben valaki építkezésben, vásárlásban és hitelben gondolkodik, érdemes kikérnie egy független tanácsadó véleményét is, hogy elkerülje a hitelcsapdákat!

Olvastad már? Élesedő árverseny a lakáshitelek piacán
A hosszú kamatperiódusú hitelek piacán is végre valahára beköszöntött a valódi verseny. Ennek nyertesei a hitelfelvevők lehetnek, de nem árt végiggondolni, milyen feltételekkel érdemes belevágni egy lakáshitelbe.

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

Az Európai Unióból kilépés miatt esz így a vállalat.

Rekordmélységről a jöttek fel brit feldolgozószektor mérőszámai.

2021-től a kemény Brexitre van a legnagyobb esély.

Hirdetés
Előrejelzés

Az OTP Treasury szakértői összeállították a befolyásoló piaci tényezőket.

Valaha a SZIGET fesztivál résztulajdonosa, valaha csődbe ment vállalkozás.

Esnek a részvényárak a világ tőzsdéin, jobbára a világkereskedelem jövője miatt.

Ezt olvasta már?

Meghosszabbodik a hitelmoratórium »