-->

Tényleg ingyen adják a milliókat?

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Új ingatlanra 5 százalékos áfa, 10 millió forint támogatás, 10 millió forint kedvezményes hitel? Jézuska, idén nem kell jönni!

Aki nem egy atombunkerben tengeti életét, valószínűleg hallott a kormány nagy bejelentéséről.

Sorrendben:

1. Új építésű ingatlanok esetén 5 százalékra mérsékelték az áfát.

2. 3 gyermek megléte/vállalása esetén 10 millió forintos  CSOK-ot lehet igényelni. (2 gyermek esetén 2,6 millió forint lesz a támogatás)

3. Akinek ez nem elég, további 10 millió forintos állami támogatott hitelt vehet fel, maximum 3 százalékos kamaton, 25 évre.

Néhány apróság még:

1. A CSOK-nál eddig érvényben levő négyzetméter-korlátokat eltörölték már az egy gyereket vállalóknál is.

2. Megszűnik az építési engedélyezési eljárás a legfeljebb 300 négyzetméter hasznos alapterületű új lakóépületekre. Helyette egyszerű bejelentés lesz, az építkezést 15 nappal ezután lehet kezdeni.

3. Megszűnik a lakásépítés illetéke és igazgatási szolgáltatási díja új lakás építésre.

4. Egyszerűsödik és gyorsul a közműellátás eljárása. A közműellátással kapcsolatos szolgáltatói nyilatkozatok kiadására határidőt állapít meg a törvény, ha nem érkezik válasz, a szolgáltató hozzájárulását megadottnak kell tekinteni.

5. Ingyenes lesz az építés befejezésére kiadott igazolás, ha a bejelentést követő három éven belül elkészült. Annak érdekében, hogy az építkezések ne maradjanak befejezetlenül, illetve ne húzódjanak el, az építkezés időtartamától függő díjazást vezetnek be, és bontási kötelezettség lesz, ha a bejelentéstől számított 10 éven belül az épület nem épül fel.

6. Megszűnik a településképi véleményezési és bejelentési eljárás.

Bevallom, tegnap nem mertem cikket írni, mert úgy voltam vele, reggel felébredek és kiderül, csak álmodtam az egészet. Nem így lett. Hitelközvetítő cég vezetőjeként ujjonghatnék is akár, de összességében azért vannak fenntartásaim. Én még emlékszem a 2006-os időkre, úgy látszik a kormány már kevésbé.

Igen, emlékszem, hogy az összes ilyen jellegű kedvezmény az építtető zsebében landolt és az emberek „ingyen pénz” esetén elfelejtenek gondolkodni.

Most komolyan, egy olyan országban akarunk 20 millió forintot osztogatni, ahol egy H&M-es akció esetén csak bukósisakban lehet biztonságosan boltba menni? Tényleg jó ötlet 25-30 milliós lakásba/házba költözni olyan embereknek, akik nem tudnak/akarnak megtakarítani?

Mert azt ugye sejtjük, hogy a döntő többség ismét mer majd nagyot álmodni pénz nélkül. Nem számít majd, hogy irreális áron jut a hőn áhított lakáshoz, hiszen nagyrészt ingyen volt. És igen, ezek az emberek fogják az első szellő érkeztével bedönteni a hitelüket, mert nem kötődnek hozzá, többségében nem a saját pénzük áll az ingatlanban. (Ezt nem én mondom, hanem a banki statisztikák.) És igen, ők fognak a legjobban megdöbbenni, amikor a 30 milliós ingatlanukat majd 24 millióért tudják eladni, mihelyt lemegy a boom. Olyan messzire meg nem is mennék, hogy ennyi pénzért esetleg sokan nem rettennek vissza csalástól sem, megtették már ezt jóval kevesebbért is.

Szerintem szerencsésebb lenne a megtakarításokat támogatni, akár egy komolyabb Lakástakarék bombával. Jó lenne, ha erre nevelnénk az embereket, nem pedig arra, hogy teljesen valószerűtlenül pénzt osztogatunk minimális elvárások és feltételek nélkül.    

Kommentekben, e-mailben (andras.kurucz@benkspartner.hu) jöhet a szájkarate, Karácsony előtt, különösen jó lesz. Jelzem, nem vagyok embergyűlölő és nem szeretnék belerúgni a nagy magyar álomba, csak egyszerűen nem hiszek az ingyen ebédben, már felnőttem.

Hétvégén jön az Ébredő Erő, de azért csak óvatosan! A felelős döntés meghozatalához mindenki vegye igénybe szakképzett pénzügyi tanácsadó segítségét, mert az új támogatási rendszernek is lehetnek buktatói. Mindenkinek jó építkezést jövőre, köszönöm az idei figyelmet.

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

Az autóipari ágazatnak jelentene csökkenést a megállapodás hiánya.

Az Európai Unióból kilépés miatt esz így a vállalat.

Rekordmélységről a jöttek fel brit feldolgozószektor mérőszámai.

Hirdetés
Előrejelzés

A forint gyengülés trendje a további gyengülés felé mutat.

Az OTP Treasury szakértői összeállították a befolyásoló piaci tényezőket.

Valaha a SZIGET fesztivál résztulajdonosa, valaha csődbe ment vállalkozás.

Ezt olvasta már?

Új hiteltermék-változatot kínál az MFB vállalkozások számára »