Új sláger, ingatlan befektetés hitelből. Őrültség, vagy itt a nagy lehetőség?

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Az elmúlt hónapokban a kollégákkal a Benks-ben, ingatlanos partnerekkel és barátokkal folytatott beszélgetések során meglehetősen sokszor merült fel a kérdés, érdemes-e hitelből, befektetési céllal ingatlant vásárolni, illetve, ha igen, hogyan működik? Ezt a témát járom most körül. A mai bölcseletek 4 kérdést hivatottak vizsgálni: Kik tehetik meg, milyen céllal, mekkora költségekkel és milyen kockázatokkal? A konklúziót meg vonja le mindenki magának.

Kik szállhatnak be ebbe a játékba egyáltalán?

Azok, akik a leendő ingatlan értékének legalább 20%-át összekuporgatták saját erő gyanánt, mivel a hatályos szabályok alapján ennyire minimum szükség lesz, ha hitelt szeretnének. Jöhetnek még azok a versenyzők is, akik már rendelkeznek egy tehermentes ingatlannal és önerőt ugyan nem tudnak felmutatni, de hajlandóak mindkét ingatlanon osztozni kedvenc bankjukkal. Aztán nincsenek feltétlenül kizárva azok sem, akiknek ugyan hitellel terhelt az ingatlanuk, de csak kis mértékben és egyébként a jövedelmük is elbírja még a kölcsönt. Végül ejtsünk szót a csúcsragadozókról, azokról, akik készpénzben is meg tudnának egy ingatlant vásárolni, de azon gondolkodnak, hogy mindjárt kettőt vesznek, felesben megosztva hitellel. Végiggondolva, egész széles azoknak a köre, akik technikailag megtehetik ezt az elsőre nagy befektetésnek tűnő lépést.

Ez szép és jó, de az izgalmasabb kérdés, hogy vajon érdemes-e?

Ha befektetésről beszélünk, annyi teendőnk van, hogy mérlegeljük a költségeket, a várható kockázatot és a hozamot, és természetesen, hogy milyen időre „kötjük le” a likviditásunkat. Ezek most lehet, hogy Mari néninek így elsőre ijesztő szavaknak tűnnek, és le lehet hurrogni, hogy „Én már csináltam ilyet, nem kell az észt osztani. Felveszem a hitelt, kiadom a kéglit, a bevételből meg törlesztek.” Na, ennyire egyszerűen azért ezt nem javaslom, mert könnyen így járhatunk:

Második lépcsőben nem árt tisztázni, hogy mi is a célom a vétellel tulajdonképpen:

1. Kicsi a gyerek, mire nagy lesz, legyen lakása, addig meg ellavírozok a hitel/bérbeadás kombival. (Anyu, ez Nektek miért nem jutott eszetekbe?)

2. A gyerek oldja meg magának, a célom, hogy nyugdíjas koromra legyen egy folyamatos bevételi forrásom bérbeadásból, a gyerek meg örökli majd, ha jól viselkedik, és elég gyakran cseréli az ágytálamat. (Az remélem, megvan, hogy a jelenlegi adatok alapján 15-20 év múlva nem érdemes az állami nyugdíjrendszerre alapoznunk.)

3. Most a tuti-tuti-tuti… Olcsón veszek, drágán eladok, a bank úgyse fizet kamatot a pénzemért, híjj, de nagyot kaszálok majd.

Remélem, nem lepek meg senkit, de ennek a játéknak költségei is lesznek:

- A hitelnek és magának az adásvételnek lehet járulékos költsége, bár jellemzően ezek nagy részét most elengedik a bankok. (értékbecslés, folyósítás, közjegyző, ügyvéd, földhivatal)

- Aztán valószínűleg valamennyi illetéket is kell fizetnem.

- Ha kiadom, illik adózni is utána (kevésbé tisztalelkűeknek: egyre gyakrabban ellenőriz a NAV)

Ha ezzel megvagyunk és még nem adtad fel, nézzük a kockázatokat:

- A hitelnek van kockázata, amit lehet minimalizálni többféleképpen, erről írtam korábban.

- Nem garantált, hogy minden hónapban lesz bérlőm. (Ez most elképzelhetetlennek tűnik, de számolni kell vele, legalább 3 havi törlesztőrészlet mindig legyen félrerakva.)

- Ha kell a pénz, legyek tisztában vele, hogy közepesen likvid a befektetésem. (Magyarul el tudom adni, de ha gyorsan kell, bukhatok rajta.)

- Kérdés, hogy mennyit ér majd 5-10-20 év múlva? Minden valószínűséggel többet, de ugye ez sem garantált.)

Röviden összefoglalva, a jövőbeni nagy értékfelhalmozás reményében jó lehetőség a fenti forma, de megtakarított pénz, rugalmasság és minimális kockázatvállalási képesség nélkül komoly csalódások érhetnek minket. Aki viszont úgy dönt, hogy belevág, annak nagy valószínűséggel ez az időszak vissza nem térő lehetőség.

Hirtelen ennyi, de biztos vannak tapasztaltabbak nálam a témában, jöhetnek kommentek a cikk alá és nekem is levélben a szokásos címre. Aki konkrét számítást szeretne, jelezze bátran, megcsinálom: andras.kurucz@benkspartner.hu

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

Megosztottan szavazott és Brexit-kockázatokra hívja fel a figyelmet.

A rendezett Brexitet is komolyan megszenvedné a brit gazdaság.

Csökkenéssel nyithatnak a főbb európai részvénypiacok.

Hirdetés
Előrejelzés

Valaha a SZIGET fesztivál résztulajdonosa, valaha csődbe ment vállalkozás.

Esnek a részvényárak a világ tőzsdéin, jobbára a világkereskedelem jövője miatt.

Eldurvulni látszik a vámháború, jöhet az autóscsata.

Ezt olvasta már?

Év végén jelentősen nő a hitelkihelyezés »

4IG 929 (1,53 ) AKKO Invest 450 (0,90 ) ALTEO 822 (0,49 ) APPENINN 395 (-2,71 ) AutoWallis 109 (-0,91 ) BIF 310 (0,65 ) CIGPANNONIA 218 (-0,91 ) CSEPEL 570 (-1,38 ) Duna House A 3760 (0,27 ) EHEP 8850 (5,99 ) ELMU 34200 (-0,58 ) EMASZ 31400 (0,64 ) ENEFI 420 (-0,47 ) ESTMEDIA 144 (2,86 ) FORRAS/OE 1390 (-2,11 ) FUTURAQUA 117 (4,65 ) GSPARK 4980 (-0,20 ) KULCSSOFT 1420 (13,60 ) MOL 2920 (-2,86 ) MTELEKOM 440 (0,23 ) NORDTELEKOM 53 (-7,99 ) NUTEX 56 (-9,68 ) OPUS 300 (-1,32 ) ORMESTER 7450 (3,47 ) OTT1 255 (-3,60 ) RICHTER 5930 (0,59 ) SET Group 127 (2,26 ) WABERERS 1245 (-0,40 )