Az első 5 nap jelent valamit vagy csak voodoo?

| olvasási idő: kb. 1 perc

Néhány elemző azt mondja, hogy ebben az évben további pár százalékkal tovább fog erősödni az S&P 500, mások azt jövendölik vége szakad az öt éves bika piacnak. Kinek lesz igaza? Ma még persze nem tudjuk, de már van egy kapaszkodónk, ahogyan indult az év.

Az S&P 500 befejezte az első öt napját 2015-ben és ahogy a régi piaci mondás tartja ha ez az öt nap pozitív, akkor az egész év az lesz. Igaz csak 0,17 százalékkal zárta magasabban ezt az öt napot, de magasabban zárt az a lényeg.

A Stock Trader's Almanac szerint, az elmúlt 41 évben ha az első 5 nap nyereséges volt, akkor az esetek 85 százalékában szintén magasabban zárt a teljes év, 35 évben. Átlagban 14 százalékos hozamot produkálva. Idén elmaradt a Mikulás Rally, úgyhogy elég olcsók voltak a részvények január elején. Az Almanac szerint az egész januárt figyelembe vevő adat még biztosabb barométer mért 16 évből, 14-szer pontosan ugyanaz lett az iránya a piacnak az adott évben is.

De ha csak ez alapján kellene kereskedni és ilyen egyszerű volna, akkor mindenki milliomos lenne és nem lennének lúzerek. Mert például az elmúlt évben az S&P 500 az első öt napban esett 3,6%-ot de az évet 11,4%-os nyereséggel zárta. Vagyis inkább várjuk meg a január végét a biztosabb képhez.

Contrarian

 

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

Rekordmélységről a jöttek fel brit feldolgozószektor mérőszámai.

2021-től a kemény Brexitre van a legnagyobb esély.

Az átmeneti időszak túl rövid lesz a szabadkereskedelmi megállapodásoz.

Hirdetés
Előrejelzés

Az OTP Treasury szakértői összeállították a befolyásoló piaci tényezőket.

Valaha a SZIGET fesztivál résztulajdonosa, valaha csődbe ment vállalkozás.

Esnek a részvényárak a világ tőzsdéin, jobbára a világkereskedelem jövője miatt.