Háborúk és a tőzsde

| olvasási idő: kb. 1 perc

Vessünk néhány pillantást arra a kérdésre, hogy létezik-e bármilyen összefüggés a háborúk és a tőkepiacok mozgása között. Az aktualitását a kérdésnek a hét végi krími orosz invázió adja és a piac hétfői komoly szakadása, majd keddi feltámadása adja. Van korreláció a hadi események és a részvénypiac között?

Igen, van. Ha megnézzük retrospektív az elmúlt kétszáz év háborúit, alább a chartok segítségével és elemezzük ezeket az analógiákat, akkor egy konklúziót levonhatunk. A háborúk legelején először a piacok beszakadnak, de elég hamar talpra állnak, majd új csúcsokra mennek. Vagyis a megfelelő befektetői magatartás ilyenkor az, hogy vásároljunk az első napokban vagy hetekben. Mi így tettünk hétfőn a piaci mélypontokon is. Mert ahogy báró Rothschild mondta: “Akkor jön el az idő vásárlásra, amikor vér folyik az utcákon”. Ő vagyonának jelentős részét akkor kereste meg, amikor a napóleoni háborúk idején bevásárolt részvényekből. Amikor mindenki menekült a piacról, ő csak vett és vett. Vagyis “contrarian”-nek kell lenni, és a tömeggel szembe kell menni, ha komoly pénzt akarunk keresni.

A nagy kép, önmagért beszél:

Alább összeszedtem néhány chartot a Dow Jones mozgásairól a háborúk időszakában. Ezek mind azt bizonyítják, hogy a háborúk jó befektetési lehetőségek. Igen tudom, borzalmasan és ijesztően hangzik, de ez a kemény igazság. A részvénypiacok szeretik a háborút, és akkor termelnek profitot amikor mindenütt vér és fájdalom van. És a háborúkat követően minden esetben komoly rallyt csinált a Dow Jones.

Nézzük meg az első világháborút. A piac először 4 hónapig zárva volt, majd mikor újra nyitott 30%-os gappel nyitott, de egy éven belül felpattant és 80%-ot erősödött 1915-ben.

A koreai háborúban, 2 hét szakadás után a piac talpra állt és hamar új csúcsra ment.

Az Öböl-háborúban, az amerikai támadással egy időben a Dow emelkedéssel reagált és komoly rallyt csinált ezt követően.

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

Csökkenéssel nyithatnak a főbb európai részvénypiacok.

Az EU-banótolni tudják a brit EU-tagság megszűnéséből eredő kiesést.

Nem viszi el Nagy-Britanniából a Juke gyártását a Nissan.

Hirdetés
Előrejelzés

Valaha a SZIGET fesztivál résztulajdonosa, valaha csődbe ment vállalkozás.

Esnek a részvényárak a világ tőzsdéin, jobbára a világkereskedelem jövője miatt.

Eldurvulni látszik a vámháború, jöhet az autóscsata.

Ezt olvasta már?

Fent is volt, lent is volt New York »