Jojózik a piac

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Tegnap az amerikai indexek nem csináltak igazán semmit, kivéve a Russell 2000-et, ami új történelmi csúcson zárt.

A többiek nap végére szinte ugyanott zártak, ahol nyitottak és ez már így megy napok óta.

Dow +0.11%

Nasdaq +0.10%

S&P 500 -0.01%

Ez egy tipikus forgatókönyv, ezt már sokszor láttam. A piacot jelenleg nagy volatilitás jellemzi. Fel,- és le csapkod, a kereskedés alatt az árakat beverik aztán felhúzzák, akár többször is napon belül. A nyílt kereskedési időszakon kívüli határidős piac viszonylag nyugodt, de a nyitócsengetéssel a volatilitás magasra ugrik azonnal. A piac jo-jo módban van. Nap végére úgy tűnik semmi érdemleges nem történt, mert a piac a nyitó közelében zár, de közben a vevők és eladók fel,- le rángatják az árakat.

Az elmúlt pár napban beszéltem néhány daytraderrel és teljesen ki vannak idegileg, mert ez a hektikus piac megöli a módszerüket. Ilyen piaci klímában sokkal óvatosabbnak kell lennünk, ne hagyjuk hogy a számlánk kiégjen. A probléma ilyenkor az, hogy a traderek el akarják kapni a csúcsokat és a mélypontokat, de ez lehetetlen. Beugranak egy pozícióba, kistoppolódnak, majd újra beugranak - rosszabb esetben még nagyobb pozícióval - és újra kiszedi a stopjukat a piac és ez így megy újra meg újra, egészen addig míg el nem fogy a tőkéjük, és nem marad elég pénzük mire az igazi mozgás megjön a piacra. Ez egy tipikus pénz égetési periódus.

Meddig tart egy ilyen időszak? Lehet néhány nap, lehet 2 hét, sohasem tudhatjuk. Azt onnan fogjuk tudni, hogy vége van, hogy az SP500 újra a történelmi csúcs fölött fog zárni. De ehhez most még a momentum gyenge a piacon. Mr. Market először teljesen el akarja bizonyítani a kereskedőket. Égeti a pénzüket és mikor már mindenki elég ideges lesz és azt se tudja fiú vagy lány, akkor fog kilőni a piac valamelyik irányba.

Ezekben a napokban erős idegekre van szükségünk. Összeszorított fogakkal kell kivárni, hogy valamilyen trend létrejöjjön. Addig ne akarjuk skalpolni a piacot és elkapni a völgyeket és csúcsokat. Mert erre képtelenek vagyunk.

A VIX index is a volatilitás növekedését jelzi.

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

Nem viszi el Nagy-Britanniából a Juke gyártását a Nissan.

Lassabb ütemben, de továbbra is csökken a brit gyáripar aktivitása.

A Jaguar Land Rover egy hétre leállítja a termelést három brit gyárában.

Hirdetés
Előrejelzés

Valaha a SZIGET fesztivál résztulajdonosa, valaha csődbe ment vállalkozás.

Esnek a részvényárak a világ tőzsdéin, jobbára a világkereskedelem jövője miatt.

Eldurvulni látszik a vámháború, jöhet az autóscsata.

Ezt olvasta már?

Emelkedéssel nyitottak a New York-i indexek »