Kitalálni a piac mozgását

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Jellemző emberi tulajdonság, hogy imádunk válaszokat keresni bizonytalan jövőbeli eseményekre, előre megmondani dolgokat. Ehhez ideológiát is gyártunk rendszerint. Miért megy éppen felfelé vagy miért kellene felfelé mennie a piacnak. Nem bírjuk elviselni a bizonytalanságot az életünkben és a kereskedésben sem. Mikor elkezdtem kereskedni, én is mindig meg akartam mondani, mi történik majd. De ezt nem teszem már soha többé. Miért? Mert semmi értelme. A jövőt senki sem látja előre, csak tippelni tudunk. Ahogy John Bogle mondta “Nobody knows nothing” “Senki nem tud semmit”.

A legtöbben, akik a piacra lépnek, keresnek maguknak egy gurut, aki mindig megmondja a tutit. Nem tudják elfogadni azt a tényt, hogy Mr. Market sokkal komplexebb annál, semhogy valaha is előre lehessen jósolni, mit fog tenni. A piac egy olyan dinamikus véletlenszerű rendszer  - dynamic random system -, amelynek mindig legalább két kimenetele lehet.

Nem az a kérdés, hogy igazad van-e vagy sem

Különböző előrejelzési technikákat használunk. Fundamentális vagy technikai elemzést több száz indikátorral felszerelkezve vagy a Martingale/Monte Carlo vagy Grid elméleteket. De mindezek többsége nem ér többet egy érme feldobásánál. Sokan vallásos hittel keresik a 100%-os találati arányú módszert. Ám van egy rossz hírem a számukra, ilyen nem létezik. Az összes elemzés csak azt mutatja meg, mi történt a múltban vagy a jelenben, de hogy mi lesz a jövőben, azt egyik sem tudja előre jelezni.

Ide illik Soros György egyik mondata. ”It's not whether you're right or wrong that's important, but how much money you make when you're right and how much you lose when you're wrong." “Nem az számít, hogy igazad van-e vagy sem, csak az, hogy mennyit nyersz, amikor igazad van és mennyit veszítesz, amikor nincs.” Ez a lényeg. Engem soha nem érdekelt, igazam van-e vagy nincs, csakis a veszteség és a nyereség nagysága foglalkoztat.

Hamis a biztonságérzet

Ha jó befektetési döntést akarunk hozni, akkor el kell fogadnunk a piacok bizonytalansági tényezőjét. Ha ebbe beletörődünk, akkor nem fogunk többet a piac ellen küzdeni. Találtam erre egy figyelemre méltó adatsort.

Mark Hulbert, a Hulbert Financial Digest-től elemezte a top hírleveleket 1986 és 2010 között, és azt találta, hogy átlagosan 2,6%-al alulteljesítették az S&P500-at. De még ma is a befektetők 99%-a elfogadja a hírlevelek ajánlásait és előrejelzéseit. Komolyan hisznek abban, hogy így elkerülhetik a piaci bizonytalanságokat és hamis biztonságérzetet alakítanak ki magukban. Mert ha ez vagy az a guru azt mondta, akkor az biztos úgy lesz, és vakon követni kezdik.

A másik probléma a gurukkal, az ajánlásokkal és hírlevelekkel, hogy ilyenkor el akarjuk kerülni a döntés felelősségét, eltoljuk magunktól azt. Ha profitot termelünk, akkor azt mondjuk, jó, hát tudtuk, ha vesztünk, akkor meg az ajánló lesz a felelős azért. Vagyis a veszteség nem a mi hibánk, hanem a gurué, hisz ő mondta, nem én.

Fogadjuk el, hogy Mr. Market sokkal bonyolultabb anná,l hogy bárki előre jelezze a mozgását. Ahogy Warren Buffet mondta “I don’t know what the market does next week or next month or next year. What I only know what will do in 20 or 30 years.” “Azt nem tudom mi történik majd a piacon a jövő héten, a következő hónapban, vagy évben. De azt tudom, hogy 20-30 év múlva mi lesz."

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

Rekordmélységről a jöttek fel brit feldolgozószektor mérőszámai.

2021-től a kemény Brexitre van a legnagyobb esély.

Az átmeneti időszak túl rövid lesz a szabadkereskedelmi megállapodásoz.

Hirdetés
Előrejelzés

Az OTP Treasury szakértői összeállították a befolyásoló piaci tényezőket.

Valaha a SZIGET fesztivál résztulajdonosa, valaha csődbe ment vállalkozás.

Esnek a részvényárak a világ tőzsdéin, jobbára a világkereskedelem jövője miatt.

Ezt olvasta már?

DM-KER - Alaptőke nagysága és szavazati jogok száma »