Magyarok a tőzsdén

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Észrevettem, ha magyarokat kérdezek, akkor azok 99 százaléka nagyjából tudja, ki Soros György és hogy tőzsdével foglalkozik. Ha brókerekkel beszélek, akkor már elhangzik Andre Kostolanyi neve is. Ha még olvasottabb a bróker, akkor talán még Nicolas Dasvast is említi.

Az is érdekes, hogy német, angol vagy amerikai brókerek kapásból vágják ennek a három embernek nevét, ha felmerül, hogy ki magyar származású befektető. Ezekről az ismert befektetőkről most nem írnék külön.

Több magyar származású befektetőt azonban nem tudnak mondani a magyarok. Vagyis van mit még tanulnunk! Ezért alább összeszedtem néhány nevet, akik a magyarok számára semmit sem mondanak, sőt az a tapasztalatom, hogy még a magyar szakemberek nagy része sem ismeri őket, pedig a világon a szakma nagy presztízzsel beszél róluk. Íme, még három név!

Thomas Peterffy: a magyar befektetési guru a világ egyik legismertebb platformjának, az Interactive Brokersnek a tulajdonos alapítója.

Budapesten született és a 60-as években disszidált Amerikába, ahol először a Wall Streeten hot-dogot árult a brókereknek, majd programozó lett és később megalapította a legendás IB-t és jelenleg Amerika 76-ik leggazdagabb embere.

Laszlo Birinyi: a Birinyi Befektetői csoport elnöke.

Dolgozott korábban még a legendás Solomon Brothers-nél és a Deutsche Banknál, majd 1993-ban megalapította saját cégét. Rendszeresen publikál a Wall Street Journal-ban, a Barron’s Magazinban és a Business Weekben. Az egyik legelismertebb befektető a Wall Streeten.

Andrew Huszar: a magyar származású, korábbi Federal Reserve trader, akinek a feladata volt, hogy elköltse az irtózatos mennyiségű FED pénzt a kötvénypiacokon. Tavaly ősszel lépett a nyilvánosság elé és erősen kritizálja azóta is a Mennyiségi Pénzkönnyítési programot(QE3) és azt állítja, az igazi gazdaságot nem segítette, csak a Wall Streetet.

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

2021-től a kemény Brexitre van a legnagyobb esély.

Az átmeneti időszak túl rövid lesz a szabadkereskedelmi megállapodásoz.

Nem lesz lehetséges az akadálytalan kereskedelem az EU-val.

Hirdetés
Előrejelzés

Az OTP Treasury szakértői összeállították a befolyásoló piaci tényezőket.

Valaha a SZIGET fesztivál résztulajdonosa, valaha csődbe ment vállalkozás.

Esnek a részvényárak a világ tőzsdéin, jobbára a világkereskedelem jövője miatt.

Ezt olvasta már?

New York sem maradt ki az index-zuhanásból »