Megjött a fekete hattyú

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Az olyan történést hívjuk így, ami hirtelen és váratlanul következik be. Senki nem számít rá, de nagy hatása van a piacokra. Egy teljesen irracionális esemény, olyan mint a fekete hattyú, azért mert még nem láttuk, attól még létezik.

Ezek az események évente párszor bekövetkeznek, de senki nem látja őket előre és nem jósolható, hogy bekövetkeznek. Jellemzőjük, hogy nagyon viharos és gyors mozgásokat okoznak a piacokon. Ez a véletlenszerűség az egyik csodálatos varázsa a piacoknak. Nagyon ajánlom erről elolvasni Nicholas Taleb bestsellerét.

Ő ezt a két karaktert adja tömören a fekete hattyú eseménynek:

- Meglepétesszerűen történik mindenki számára

- Nagy hatása van a piacok mozgására

És mi volt ez a hétvégén? Úgy van. Az orosz invázió a Krímben. Senki nem számított rá az elmúlt héten, hogy eszkalálódik a helyzet.

Pénteken a piacok úgy zártak be, hogy minden rendben van és szép emelkedő hetet zártak. A hangulat egész héten optimista volt az S&P és a Russell új történelmi csúcsokon zárt. Aztán hétvégén elromlott a befektetői hangulat az ukrajnai hírek miatt és pesszimizmusba fordult. Hétfőn gappel nyitottak a piacok és egész nap szinte korrekció nélkül szabad esésben hullottak tovább.

Dow 16,168, -154, -0.94%

Nasdaq 4,277, -31, -0.72%

S&P 500 1,846, -13, -0.72%

Az amerikai indexek egész jól álltak a lábukon, de a Nikkei és az európai indexek brutális esést szenvedtek el.

Mi fog történni most? Az én olvasatomban még mindig bika a hangulat, ahogy múlt héten is volt, és az ma is és holnap is az lesz. Vagyis én vásárlásra használtam a hétfői nagy zakót és megvettem a mélypontokat.

A nyersanyagok szép rallyt csináltak . Az olaj, arany, búza, kukorica, szója mind nagyot ugrott, tépték őket rendesen. A WTI olaj pedig 102$-ről 105$-ra ugrott napon belül.

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

2021-től a kemény Brexitre van a legnagyobb esély.

Az átmeneti időszak túl rövid lesz a szabadkereskedelmi megállapodásoz.

Nem lesz lehetséges az akadálytalan kereskedelem az EU-val.

Hirdetés
Előrejelzés

Az OTP Treasury szakértői összeállították a befolyásoló piaci tényezőket.

Valaha a SZIGET fesztivál résztulajdonosa, valaha csődbe ment vállalkozás.

Esnek a részvényárak a világ tőzsdéin, jobbára a világkereskedelem jövője miatt.

Ezt olvasta már?

Visszatértek a vevők a használtautó-piacra »