Ne siess, lassan kereskedj!

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

A kereskedés nem lóverseny. Itt nem számítanak a percek, az órák vagy a napok. Biztos vagyok benne, hogy mindannyian megtapasztaltuk már, hogy a gyorsan és hirtelen kötött üzletek hozták sokszor a legnagyobb veszteséget. És azok lettek a legnyereségesebbek, amelyeket akkor kötöttük amikor nem volt időnk a piaccal foglalkozni, mert utaztunk vagy a családdal voltunk és késve érkeztünk a piacra. Ugye?

Miért van ez? Mert a kereskedés elsősorban a türelemről szól és a kitartásról. És messze nem a gyorsaságról. Egyetlen esetben kell gyorsnak lennünk a piacon, ha vesztő pozícióban vagyunk, akkor amilyen gyorsan csak lehet, el kell vágni a veszteséget és gyorsan el is kell azt felejteni. Egyébként a pozíciófelvétel olyan mint a horgászat, vadászat. Sokszor órákat, napokat kell várni a zsákmányra. Sokszor egy jó pozícióra is napokat várhatunk. Tudom, ez unalmasnak hangzik, de biztosíthatok mindenkit, megéri.

Általánosságban is igaz, hogy a gyorsaság és a kapkodás az életben is az egyik legrosszabb emberi tulajdonságunk. Gondoljunk csak a gyorsételekre, még a nevük is az, hogy „junk food”. És egyetlen olyan mondatot sem lehet találni a Bibliában és egyéb szent szövegekben, ami arra utalna, hogy Jézus, Mózes vagy Buddha valaha is sietett. Ugyanis ők pontosan tudták: a legjobb dolgok lassan és szinte észrevétlenül zajlanak le életünkben. Ugyanez van a kereskedésben is. A legprofitábilisabb pozícióim mindig azok voltak, amik lassan értek be, ezekhez mindig több nap vagy akár hét kellett. Ezért is vagyok teljesen pesszimista a daytrade technikával kapcsolatban. Az idő egy jó befektető legjobb barátja, ahogy már évtizedekkel ezelőtt Warren Buffett megmondta. Ezt erősíti a magyar szólás bölcsesség is, hogy lassan járj, tovább érsz.

De miért jó a lassúság a kereskedésben? Mert a trendek lassan születnek és komótosan változnak. És őszintén szólva soha nem tudhatjuk pontosan, hogy mikor. Mindannyian borzalmas piaci időzítési érzékkel rendelkezünk. És mert nem tudjuk mikor következnek be a nagy ugrások az árfolyamban, ezért kell kiülni egy pozíciót és várni, amíg a hangulat a mi javunkra változik. Amíg a kedvezőtlen hangulat kedvezőre nem vált. Ez sokszor akár hónapokig is eltarthat. Ilyenkor csak várnunk és figyelnünk kell, mint ahogy a vadászok teszik.

Mindig adjunk magunknak időt a döntéshozatalra. Először gondolkodjunk, aztán cselekedjünk! Ne fordítva. Mindig lesznek jó vételi lehetőségek, ha valamiről lemaradtunk, ne bánkódjunk miatta, ezernyi fog még jönni. Soha nem maradunk le semmiről a piacokon. Vagyis a türelem meghozza gyümölcsét. És egy jó trédernek inkább ülőgumókra van szüksége, mint logikára.

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

Az Európai Unióból kilépés miatt esz így a vállalat.

Rekordmélységről a jöttek fel brit feldolgozószektor mérőszámai.

2021-től a kemény Brexitre van a legnagyobb esély.

Hirdetés
Előrejelzés

Az OTP Treasury szakértői összeállították a befolyásoló piaci tényezőket.

Valaha a SZIGET fesztivál résztulajdonosa, valaha csődbe ment vállalkozás.

Esnek a részvényárak a világ tőzsdéin, jobbára a világkereskedelem jövője miatt.

Ezt olvasta már?

Vegyes a hangulatban indult a reggel Amerikában »