Te róka vagy sün vagy?

| olvasási idő: kb. 1 perc

A róka és a sün egy ókori tanmese, amely eredetileg Ezopusztól származik, aki még róka és macskával írta ezt meg, később az angol kultúrában főleg sünnel terjedt el.

A mese arról szól, hogy a róka elmondja, hogy neki számtalan trükkje van arra, ha jönne a vadász, a sün pedig azt mondja, hogy neki csak egy nagyon egyszerű módszere van. Végül megtalálja őket az erdőben a vadász a kutyáival, és a róka elpusztul, mert egyetlen trükkjét sem tudja alkalmazni: nem tud fára mászni, elrepülni vagy elásni magát, a sün pedig életben marad. A tanulsága a történetnek, hogy ha jön a veszély, akkor egy dolgot elég tudni, hogy megmeneküljünk. A sün egyetlen dolgot tudott, de azt jól, összegubózni, és így legyőzte a rókát.

A befektetési világban van számos fantasztikusan intelligens, Harvardon végzett, PhD-vel, MBA-vel rendelkező menedzser. Ezerféle képességgel rendelkeznek, értik hogy működik a FED, az inflációs görbék hogyan mozognak, a munkanélküliségi ciklusokat átlátják. Mindent tudnak. Ők a rókák. És ott vannak a sünök, mint Warren Buffett, John Bogel, Martin Zweig, Peter Lynch, Jesse Livermore. Ők csak egy dolgot tudnak, de azt tökéletesen. Egy trendelő piacban tartják a pozícióikat, és nem ugrálnak ki-be.

Biztos vagyok benne, hogy ők túl fognak élni, a rókák pedig nem. Miért? Mert az ő módszerük tökéletessége az egyszerűségben van és megértették a piac egyszerű és örök törvényét a trendekről.

Én sokkal kevésbé vagyok intelligens és iskolázott, mint a menedzserek a Morgan Stanleynél vagy a Deutsche Banknál. Ők sokkal többet tudnak, mint amiről én valaha is álmodhatok. Óriási elemzési,- és marketing osztályuk van és számtalan trükkjük. De, és itt jön a nagy de, én egy dolgot tudok biztosan: “Tartani a pozíciónkat trendben és követni azt amíg csak lehet”. Mert a jó trader legjobb barátja az idő, és ha egy trend kialakul, akkor csak a trendet kereskedjük, és ne próbáljuk mindkét oldalt elkapni, mert nem lehet.

Ha sün akarsz lenni és meg akarod verni a piacot minden évben, akkor meg kell értened a piac örök és egyszerű törvényét, és ne készíts túl komplikált kereskedelmi rendszereket, mert nem fognak működni. Semmi kétségem nincs erről.

Hosszú távon a sünök győznek és szegény rókák csak a tegnapot jelentik, a sünök pedig a holnapot.

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

Az Európai Unióból kilépés miatt esz így a vállalat.

Rekordmélységről a jöttek fel brit feldolgozószektor mérőszámai.

2021-től a kemény Brexitre van a legnagyobb esély.

Hirdetés
Előrejelzés

Az OTP Treasury szakértői összeállították a befolyásoló piaci tényezőket.

Valaha a SZIGET fesztivál résztulajdonosa, valaha csődbe ment vállalkozás.

Esnek a részvényárak a világ tőzsdéin, jobbára a világkereskedelem jövője miatt.

Ezt olvasta már?

A második hullám lehet az igazi erőpróba a munkaerőpiacon »