Tíz szabály, amit John Templetontól tanultam

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Sir John Templeton alapítója volt a Templeton Growth Fundnak és egyben az egyik legnagyobb befektető volt a 20. században. Barátja és mentora volt a legendás Jim Rogersnek.

Általában nagy ellenérzésekkel figyelte a technikai elemzéseket, mert egy igazi fundamentális guru volt és nagyon jó részvényvásárló “stockpicker”. Mindig a csordaszellemmel szemben próbált helyezkedni és kerülni a tömeghangulati csapdákat. Egy igazi “contrarian” volt: akkor vásárolt, mikor mások eladtak és akkor adott el, mikor mások vásárolni kezdtek. A pesszimizmust vette és az optimizmust adta.

Egy példa a piaci megközelítéséről. A második világháború idején kölcsön kért 10.000 dollárt és abból megvette 140 olyan cégnek a papírjait, amikkel 1 dollár alatt kereskedtek a Wall Streeten. Ezt akkor tette, mikor mindenki szkeptikus volt a piacokkal kapcsolatban. Majd pár hónap múlva 45.000 dollárral zárta ezt az ügyletet és a 140 cégrészvényből csupán hármon vesztett.

Nagyon szerényen élt, mint Warren Buffett. Mindig saját maga vezette autóját és soha nem utazott business osztályon a repülőkön. Élete során több mint 1 millió dollárt jótékonykodott el. Nagyon jó pókerjátékos is volt és imádott utazni. Csak nemrég, 2012 novemberében ment el a legenda végleg.

Alább összeszedtem azt a tíz szabályt, amit tőle tanultam és napi szinten alkalmazom is a piacon:

1. Vedd a pesszimizmust! A bikapiac pesszimizmusban születik, szkepticizmusban nő fel, optimizmusban lesz a delelőjén és eufóriában hal meg. Amikor a pesszimizmus a maximumára hág, azok a legjobb vásárlási pontok és a legjobb eladások azok, amikor maximumon van az optimizmus.

2. Légy “contrarian”! Menj a közhangulattal szembe! Ha jobb eredményt akarsz elérni mint a tömeg, akkor máshogy kell a dolgokat csinálni mint ők.

3. Legyen hajlamod az olcsó ügyleteket meglelni, “bargain-hunting mentality”. Mindig az olcsó részvényeket kell megtalálni és el kell felejteni a népszerűeket és a drágákat.

4. Rendelkezz széles politikai és társadalmi ismeretekkel! Olvass, hogy jobban megértsd a mélyben húzódó társadalmi folyamatokat, hogy miért nő és csökken a pesszimizmus vagy az optimizmus.

5. Rugalmasság. Ne tartsd azt a pozíciót, amin vesztesz! Zárd le és felejtsd el! Soha ne vitatkozz az árral!

6. Türelem: a legjobb barátja egy jó tradernek. Segít elkerülni, hogy túl hamar ugorj be egy pozícióba.

7. Egyszerűség: a szisztémádnak egyszerűnek és primitívnek kell lenni. A komplexitás összezavarodottságot fog eredményezni.

8. Mindig előnyként fogd fel a kríziseket és piaci szakadásokat mint pl., fekete hétfő (1987), Öböl-háború (1990), Tequila Crisis (1994), ázsiai pénzügyi válság (1997-98), Szeptember 11, pénzügyi válság (2008-2009).

9. Diverzifikáld a portfoliódat! Ne csak hazai részvényt vásárolj vagy német kötvényt, hanem terítsd szét a kockázatot különböző termékekbe és országokba.

10. Hosszú időtávra fektess be! Egyszer azt mondta: “Talán még ebben az évszázadban a Dow Jones el fogja érni az 1 milliót. Most 15.000 körül jár. A kilátások meglehetősen bikák, vagyis vegyél részvényt vakon és tartsd azokat egy évszázadig".

Mind a tíz tanácsot aranyba kellene önteni!

 

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

Nem viszi el Nagy-Britanniából a Juke gyártását a Nissan.

Lassabb ütemben, de továbbra is csökken a brit gyáripar aktivitása.

A Jaguar Land Rover egy hétre leállítja a termelést három brit gyárában.

Hirdetés
Előrejelzés

Valaha a SZIGET fesztivál résztulajdonosa, valaha csődbe ment vállalkozás.

Esnek a részvényárak a világ tőzsdéin, jobbára a világkereskedelem jövője miatt.

Eldurvulni látszik a vámháború, jöhet az autóscsata.

Ezt olvasta már?

Bekövetkezett, amitől sokan féltek a piacon »