-->

A piac varázslói: Richard Dennis - a trend mindenek felett

| szerző: | olvasási idő: kb. 4 perc

Minden tőzsdén spekuláló befektető amit tesz, azt azért teszi, hogy sikereket érjen el. Pénzt, anyagi függetlenséget szeretne a játék során. A játék sokszor igaz véres. Csőd, a magunknak megengedhetőnél nagyobb veszteség érhet minket. Ezt el is szeretné kerülni érthetően minden tőzsdés. Más oldalról közelítve egy intellektuális játék, ami egyfelől szól stratégiáról, a piaci meglátásainkról és önmagunk feletti uralomról, a pszichénk megregulázásáról.

Vannak legendás kereskedők, mint Richard Dennis is. Ő a Piac egyik legendás varázslója volt, s a vele készített interjúkban bepillantást engedett boszorkánykonyhájának működésébe. Nem a Nagy Titkot árulta el, mert az nem létezik, de olyan dolgokról mesélt, ami minden kereskedő számára a mai napig hasznosítható.

A szerencse szerepe

A szerencse szerepet játszik-e a kereskedésben? Dennis véleménye, hogy hosszú távon semekkora jelentőséggel nem bír. Tartósan pénzt keresni csak a szerencsére hagyatkozva nem lehet. Ám ha csak az egyes ügyleteket külön vizsgáljuk, akkor szinte a szerencsén múlik, mivel az egész pusztán statisztika. Ha valaminek az esélye kicsit is több, mint ötven százalék, az hosszú távon működni fog, profitot fog termelni. Két kereskedő, vagy kereskedési stratégia összehasonlításához ezért legalább egy évet kell nézni (akár több év vizsgálata is szükséges lehet), hogy nagy biztonsággal eldönthető legyen, hogy ki a jobb.

A trendvonal-kereskedés mechanikus végrehajtásának kifejlesztéséig sok megfigyelésre volt szükség. Ez úgy történt, hogy a piaci megfigyeléseit leírta, átgondolta. Átgondolt minden egyes lépést. (Manapság a kereskedési napló egyik nélkülözhetetlen eszköze a jó daytradereknek. – a szerk.) A kereskedés intenzív élmény, s az ember természetéből fakadóan igyekszik elkerülni, hogy nap végén újra átgondolja az aznap történteket. Ha jól mennek a dolgok, nem tulajdonítunk ennek nagy jelentőséget, ellenben ha mégsem mennem jól a dolgok, akkor át kell gondolni, hogy mit csinálunk, hogy jobbá válhassunk. A struccpolitika helytelen.

Dennis, ha rendszere és kereskedői érzései között ellentmondást talált, akkor egyszerűen nem csinált semmit, amíg feloldásra nem került az ellentét.

A Richard Dennis által kifejlesztett kereskedési stratégia trendorientált, vagyis trendkereskedő volt. Ezért érdekes azon felvetése, hogy a kereskedés pszichés véleményorientált részét ugyanolyan súllyal vette figyelembe, minta technikai és trendkövető elemeket. Piaci fordulóknál ezért valószínűleg a trend irányába nyitott pozíciót, de az intuitív tényezők miatt az első gyanús jelre gyorsan likvidálta a pozícióit. Ugyanakkor bevallja írásában, hogy nyitott már a trenddel ellentétes irányba is, alapszabályként azonban azt mondja: nem ajánlatos.

A Nagy Dobással mindig vagyonokat lehet keresni?

Egyik legendás ügylete volt a cukor shortolása 60 centről 12 centig, de őszintén megvallja, hogy az efféle ügyletei összességében nem lehettek nyereségesek! Ugyanis sokkal többet veszített, amikor 6 centnél longra váltott (a cukor alig került többe, mint a zsák, amelybe csomagolták). Hasonló esetekben, amikor az áresés már korlátozott, nem próbálta kibekkelni, akkor be kell dobni a törülközőt: "Nem tudhatom, mert honnan is tudnám, hogy nem megy-e le két centre vagy egyre…"

"Van egy fontos dolog: ebben az üzletben számítanod kell a kiszámíthatatlanra, várnod kell a szélsőségest. Ne gondolj a piac lehetőségeit behatároló korlátokban. Húsz év mérlege: megtanultam, hogy a váratlan és a lehetetlen időről időre igenis előfordul!"

A történelemre támaszkodni túlságosan nem jó, ami lehetne akár egy ellentmondás is, hisz a trendkövető rendszer historikus adatokon alapul. Dennis véleménye mégis az, hogy nincs ellentmondás ebben, hiszen egy jó trendkövető rendszer a piacon tart, amíg be nem bizonyosodik, hogy a trend megváltozott.

Tévedni emberei dolog, főleg egy trédernél. De híres mágusunk mikor és hogyan ismerte fel, ha tévedett?

Ő könnyen definiálta ezt a helyzetet: ha egy-két hét elteltével veszteséged van egy ügyleten, nyilvánvalóan tévedtél. Ha nullában vagy, de már sok idő eltelt, valószínűleg akkor is tévedtél! Konkrét ügyelet kapcsán igenis meg kell határozni egy maximális kockázati pontot (stoploss- a szerk.), mindig kell legyen egy legrosszabb esetre vonatkozó pont. Ahhoz képest csak annyi szabadságod van, hogy legfeljebb gyorsabban szállsz ki.

A trend mindenek felett

Egy trendet már egy egyszerű rendszerrel is könnyen be lehet azonosítani. Dennis ehhez nem használt speciális eszközöket, ha látott egy trendet kirajzolódni, tudta, hogy előbb vagy utóbb be kell szállnia. Csak egyetlen kérdés volt, hogy korábban, vagy később, ami egyedül attól függött, miként reagált a piac a hírekre. Ha esett, amikor emelkednie kellett volna, várt, amíg jobban körvonalazódott a trend.

Vélekedése szerint az árupiacokon túl más piacon tudott volna rendszere alapján kereskedni (kötvénypiac), de a részvénypiacok tekintetében már árnyaltabban fogalmazott, mivel kutatásai azt mutatták, hogy a részvények ármozgásai véletlenszerűbbek, mint az árupiacoké. Ennek magyarázata: nincs elég fundamentális információ a részvényekről, így erős trendek sem alakulnak ki, amely kiiktatják a véletlenszerűséget.

Már 1989-ben felvetődött a programozott kereskedés problematikája. Richard Dennis úgy summázta ezen témát, hogy semmi nem áll messzebb az igazságtól, ha azt állítjuk, hogy ez pénzt húz ki a részvénypiaci befektetők zsebéből. Egyszerűen kifogás arra, hogy a vagyonkezelők miért végeznek vacak munkát az ügyfeleknek, cégüknek. A programozott kereskedés megmozgathatja valamelyest a piacot, de nem szisztematikus módon. Ha ettől emelkednének túl magasra, vagy süllyednének túl mélyre az árfolyamok, az csak még jobb lehetőségeket teremtene az értékalapú befektetők számára. (Az 1987-es tőzsdekrach kiváltóját a programozott kereskedésben látták sokan – a Szerk.)

Ha már krach, akkor hogyan kezelte Dennis a vesztő szériákat? Egyszerűen: a pozícióméret csökkentésével. Ha nagyon súlyos volt, egyszerűen leállt, kiszállt. Szükségét érezte annak, hogy kicsit eltávolodjon a piactól, ehhez elég volt egy-két nap, de szükség van szünetre!

A piacokkal kapcsolatos legnagyobb tévhitek, a tapasztalt tréder meglátásai:

– A piaci mozgások megérthetők.

– Az a hiedelem, hogy a technikai tényezők kevésbé fontosak, minta fundamentumok.

– Hatalmas rés esetén (ellentétesen pozíciónkkal) semmiféle kétséged ne legyen, hogy a lehető leggyorsabban ki kell szállnod.

– A hamis kitörések miatt a trendkövető stratégiánkkal olyan rövid, vagy olyan hosszú távon dolgozz, amennyi csak a trendkövető stílusoktól függően elbírsz. A közepes táv az, ami a trendkövetők zömét felszívja. Ezért a legjobb stratégia kerülni a közepet, mint a pestist.

– Veszteség érzelmi kihatása: érzelmi kihatása ne legyen ügyleteinknek, hihetetlenül vissza tudja fognia a teljesítményünket, ha az ember mindent alárendel az eredményeknek. A kereskedési döntéseinket lehetőleg az érzelmek kiiktatásával kell meghozni. Miként lehetséges ezt kivitelezni? Fenn kell tartani a távlatokban való gondolkodást A kereskedésen kívül is van élet. A levertség azt jelentené, hogy nincs önbizalom ahhoz, amit csinálok. Ezt kerülni kell, mert mindig félrevezető a rövid távú eredményekre való fókuszálást.

– Érzelmi csapdák elkerülése: a túlzott kereskedéstől való tartózkodás, amikor jól mennek a dolgok. Nincs értelme az útnak csak az egyik oldalán közlekedni. Ha jól érzed magad, amikor a dolgok jól mennek, akkor elkerülhetetlenül rosszul fogod érezni magad, amikor a dolgok rosszabbra fordulnak.

– Kezdő kereskedőknek: kereskedj kicsiben! Ez az időszak, amikor a legrosszabb vagy. Tanulni a hibákból, és a napi számlaegyenleg ingadozása félrevezető. Arra összpontosítani, hogy amit teszel, helyes legyen, s ne érdekeljen az egyes ügyletek eredményének véletlenszerűsége.

– Olyan időkben kell leginkább a kereskedésre összpontosítani, amikor azt a hátunk közepére sem kívánjuk.

– A legnagyobb kereskedői hiba: a profitlehetőségek elhibázása. Saját becslése szerint a nyereségének 95 százaléka ügyleteinek 5 százalékából származik, vagyis elmulasztani a nagy trendeket, az meghatározó eredményünkre.

Richard Dennis bámulatos kereskedési eredménye (négyszáz dolláros indulótőkéből közel kétszázmillió dollár lett), s híres teknőckísérlete révén a halhatatlan kereskedők közzé emelte. A Nagy Titkot nem tudja elárulni, mert az nincs, de élettörténete és a velünk megosztott tapasztalatai révén azért minden olvasó (kereskedő) gazdagodhat.

Írásunk első része itt olvasható: A piac varázslói sorozatban bemutatjuk: Richard Dennist és teknőceit

Szoták Attila

attila.szotak@daytradetalents.com

businessclub.dtt-financial.com 

(a T.bálint Kiadó 2015-ben megjelent A piac varázslói kötetének felhasználásával)

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

Az autóipari ágazatnak jelentene csökkenést a megállapodás hiánya.

Az Európai Unióból kilépés miatt esz így a vállalat.

Rekordmélységről a jöttek fel brit feldolgozószektor mérőszámai.

Hirdetés
Előrejelzés

Az OTP Treasury szakértői összeállították a befolyásoló piaci tényezőket.

Valaha a SZIGET fesztivál résztulajdonosa, valaha csődbe ment vállalkozás.

Esnek a részvényárak a világ tőzsdéin, jobbára a világkereskedelem jövője miatt.

Ezt olvasta már?

DM-KER - Alaptőke nagysága és szavazati jogok száma »

4IG 622 (0,16 ) AKKO Invest 396 (1,54 ) ALTEO 898 (-0,22 ) ANY 1260 (1,61 ) APPENINN 300 (0,33 ) AutoWallis 82 (0,12 ) CIGPANNONIA 373 (0,81 ) DELTA 75 (-2,61 ) Duna House 372 (1,09 ) EHEP 1400 (-2,44 ) FORRAS/OE 1130 (2,73 ) FUTURAQUA 60 (-0,33 ) Gloster 2691 (-3,89 ) KULCSSOFT 1610 (-2,13 ) MASTERPLAST 1600 (5,96 ) MOL 2024 (0,50 ) MTELEKOM 388 (-0,13 ) Megakran 4 (-0,49 ) NORDTELEKOM 23 (-2,10 ) OPUS 234 (-0,64 ) OTP 12030 (0,84 ) OTT1 152 (-4,16 ) PANNERGY 758 (2,16 ) RABA 1060 (5,47 ) RICHTER 7160 (0,49 ) SET Group 57 (-4,20 ) TAKAREK 534 (-1,84 ) WABERERS 1100 (-1,79 )