-->

Én vagyok a legnagyobb hős a világon

| szerző: | olvasási idő: kb. 4 perc

Az előző posztban annyira belefeledkeztem a money management ismertetésébe, meg annyira belefeledkeztem a kötéseimbe, hogy csak utólag vettem észre, hogy nem fejeztem be a tizennyolcas leckét. És, hogy nem is mondtam el mindent, amit szerettem volna. Így most ott folytatom, ahol abbahagytam - és talán a Zero to Hero végére is pontot tehetek ma.

A money managementről, vagyis azzal kapcsolatban legalább egy nagyon fontos dolgot ki kell még emelnem. Ez pedig annak a témaköre, hogy miért nem kell mindig a géped és a chartok előtt ülnöd, ha ezt alkalmazod. Még úgy sem, hogy stop-ot sem kell feltétlenül beállítanod.

Ugye, ahogy bizonyítást nyert, a sok pici kötéssel annyira lecsökkentjük az egyes kötések kockázatát, hogy majdhogynem kimondható: nincs min izgulni. Ha jó az árfolyam iránya, azért, ha rossz, akkor meg annyit kell ellenem mennie, hogy még tényleg extrém nagy elmozdulás esetén sem égetem el a számlám. Ezért nem kell mindenáron stop-ot beállítani - legalábbis túl korai szintre semmiképp. Ez pedig azért jó, mert ha hirtelen jön egy nagy, ellenem irányuló kilengés, de amúgy a megjósoltak-, azaz az előzetes elemzésem szerint alakulnak a dolgok, a félelem által vezérelve berakott stop azonnal realizálná a hirtelen jött, és jó eséllyel ugyanilyen hirtelen el is illanó veszteséget.

Ugyanakkor, nyilván, ha tudom figyelni a kötéseimet, és már vagyok akkor pluszban, hogy a nyitó árra, vagy akár annál is jobb helyre is tudom rakni a stop-ot – sőt, akár csúszó stopot is-, azt érdemes megtenni. Miért? Mert ez egyértelműen azt jelenti, hogy lehet, hogy a profitom vagy annak egy részét esetleg elveszíthetem, de veszteséget már nem fogok tudni elszenvedni. Sőt! Ha áll már olyan jól a pozícióm, akár tehetem oda is a stop-ot, hogy ha le is zárná majd a kereskedésem, azzal én már csak nyerőben fogok kiszállni. El tudsz képzelni ennél ideálisabb állapotot?

És végül, a másik ok, ami miatt nem vagy a géped elé kötve, mint a skalpoló daytraderek: a nagyobb, H4-es időintervallumon való kereskedés. Ez még van annyira gyors, hogy kezdőként győzzük kivárni, de nincs az, hogy percenként, fél óránként rángatná az idegrendszerünket az árfolyam hektikussága.

A fentiekbe talán csak az a fránya psziché rondíthat bele.

Forrás: pixabay

Az előző posztban említettem, hogy a 0,1 lot-ot éles számlán biztos nem mertem volna bekötni. Nos … ezt onnan tudom ennyire biztosan, mert megpróbáltam. Tökéletesen biztos voltam a jelben, mi több, a jelekben, mondom: - Ennél jobb alkalom nem lesz, bekötöm a pozíciót élesben is. Rámentem az éles számlámra, felhoztam a kereskedés párbeszéd ablakot, és:

megremegett a kezem.

Nem kötöttem be. Aztán eszembe jutott a vicc az öreg bácsiról, aki „ezt már nem sejtette”. Hát én sem sejtettem, hogy ennyire beszari vagyok. Na de azért tudom, hogy ez csak a kezdeti bizonytalanság. Sok-sok kötéssel és gyakorlással le fogom győzni.

A fentiek után folytassuk ezt a nagyon hosszúra nyúló - valójában csak nagyon fontos - tizennyolcas leckét, mégpedig kockázatelemzéssel. Az irányelv, hogy a nyereség: kockázat arány legalább 1:1 legyen. Illetve, vegyük észre, hogy ha nem vagyunk formában. Ilyenkor abba kell hagyni, mert nagyon rossz döntésekhez vezethet.

Tudod, honnan tudod, hogy túl nagy kockázatot vállaltál? Ha ideges vagy a kötésed miatt. Ha van ez az adrenalin flash, akkor ott túlvállaltad magad. (Erről egyébként az Admiral Markets Forex tankönyvében is sokat olvashatsz. Ha jelentkezel Wéber Kata kurzusára ezt ingyen megkapod az oktatáshoz.)

A Zero to Hero tizenkilences leckéje a kereskedési pszichológiáról szól. Ha a stratégiádat megváltoztatod, ha az eszközeid nem megfelelően használod, ha a kezdeti döntésed, hogy mennyit akarsz bekötni vagy kockáztatni felülírod, meg fog dőlni a rendszered. Vagy összedőlhet a házad.

Ház-hasonlat a nyerő kereskedésről. Azt jelenti, hogy hosszú távú, stabil hozamot tudunk általa elérni, ha figyelemmel leszünk a fentiekre. Mindegyik építőelem szükséges-, de önmagában nem elégséges a sikerhez.

Fontos: olyan pénzzel kereskedj, amit, ha elveszítesz, akkor az nem borítja meg a te vagy a családod anyagi helyzetét. Ez hatalmas tragédiákhoz vezethet. Akkor jó a kereskedés, akkor vagyunk jó tőzsdések, ha nem izgulunk már a kötések miatt. Ugyanakkor a túlzott lazaság, nemtörődömség sem jó. A kiegyensúlyozott trader azt kereskedj, amit lát, nem azt, amit látni akar. (Ezt amúgy egy életre megtanultam, lásd később!)

Volt szó kockázati tévutakról. Leírom, mert már magamon is észrevettem ezeket – mutatok is példát majd rá. Név szerint, hajlamos az ember többet kockáztatni, ha veszít, és kevesebbet, ha nyer. Azaz rosszkor félünk és rosszkor vagyunk kapzsik. Ha csinálod velem a kereskedést és a gyakorlást a kezdetekről, már te is tudod, miről beszélek.

Hatalmas mondás André Kostolany-tól, annak kapcsán, hogy a kereskedésnek része a veszteség:

A tőzsdén a 4 az nem 2+2, hanem 5-1.

Szerintem zseniális!

A már említett online tőzsde oktatás huszadik leckéje folytatja a tőzsdepszichológia témakörét. Érdekes történetekkel tűzdelt fejezet, mindenképp hallgassátok meg: nem lőném le a fekete hattyút, izé, a poént.

A leckék és egyben a Zero to Hero sorozat zárásaként egy coming out: többször elhangzik a leckék során, de ebben a leckében végképp, hogy legyen pontos célod a kereskedéssel.

Nekem az első nagy célom, hogy megduplázzam a nyitáskor ezer dolláros számlám. Az első köztes célom pedig, hogy ehhez a lehető legtöbb és legstabilabb tudást szerezzem meg.

Szóval véget ért a Zero to Hero. Nem volt könnyű, voltak kemény anyagok. De túl vagyok rajta, szóval én vagyok a legnagyobb hős a világon! (Na persze…) Most már „csak” gyakorolni kell, meg alkalmazni az elhangzottakat, és persze újabb és újabb tudást összeszedni.

Úgyhogy most a terv a következő. Egyrészt, további tudásanyagokat fogok keresni, hiszen érzem, hogy erre nagyon nagy szükségem lesz. Ha az időmbe belefér, elmegyek további Admiral Markets-os tréningekre is, belevetem magam a brókercég YouTube csatornájának bugyraiba, és lehetőleg az időről időre megrendezendő online webinar-okat is meg tudom majd hallgatni.

Másrészt pedig, sok száz kötést kell csinálnom a demó számlámon, és nagyon sokat kell gyakorolnom az elemzést is. Így e blogposzt zárásképp, gyakorlásként, alább már most néhány képet láthatsz, remélhetőleg jól észrevett jelzésekkel, alakzatokkal, kommentekkel. Ha valahol hibát veszel észre, vagy nem értesz egyet, tudod, hol érsz el: e-mail, Facebook, vagy kommentelj a poszt alá!

Kezdjük rögtön egy 07. 27-i kereskedésemmel. Az első képen látható, hogy EURUSD charton, H4-en berajzoltam egy trendvonalat, melyen látszott, hogy emelkedő trendben vagyunk. Ok.

Reggel 9 óra előtt voltam, így ki tudtam várni, hogy H1-en mit mutat az ábra. Ezt mutatta:

Avagy azt, hogy amennyiben tényleg korrekció jön, talán már majdnem késő is belépni. (Haladóbb olvasóimnak: mielőtt lehurrogsz, csak olvass tovább!)

Azért gyorsan megnéztem a Stochasticot és a többi eszközömet is, és arra következtettem, hogy egy emelkedő trendben vagyok, ahol kicsit túlvett az instrumentum, valószínűleg lesz némi korrekció, a Pivot szerinti 1.16240-es S1 szintet azonban valamiért távolinak éreztem. Így hát az 50-es tőkeáttétes demó számlámon 0,04 lot-nyi pozíciót nyitottam 9:01-kor 1.17412-es árfolyamon. Nem mondom, volt bennem némi kötés kényszer (ezt mindenképp el kell hagynom, tudom), hiszen anyagot is csinálni akartam a posztokhoz, meg amúgy nagyon mocorog is bennem a kisördög, hogy kereskedjek és gyakoroljak. De jó szívvel nyitottam meg a pozit.

A take-en viszont tanakodtam kicsit magamban. Semmi jel nem mutatott arra, hogy az elmúlt hetek trendje akkora fordulatot vegyen, hogy reális legyen az S1 szint. Ezért betettem valamivel a PP alá, 1.16850-re. Ez így is 56 pip, szerintem szép eredmény lenne!

Aztán elmentem folytatni a nyaralásom. Mivel másnap olyan programra készültem, ahol nem fogok tudni a kereskedéssel foglalkozni, meg amúgy is jobb napon belül zárni őket, ha mód van rá, este megnéztem a nyitott pozijaimat: egy sem volt. Na, ez jó jel, gondoltam, tekintve, hogy stop-ot nem határoztam meg. Így is volt: este 17:30-kor a take lezárta a kereskedést. Végül aznap 1.16537-en volt a legalacsonyabban az árfolyam. Ez 31 pippel alacsonyabb, mint ahova a take-em tettem. Mindegy, egy percig sem hibáztattam magam, hogy „tehettem volna lejjebb is”. Gyakorlok.

Így hát újabb nyereséges kereskedésem lett. Aztán persze azt is megtudtam Wéber Katától, hogy marha nagy szerencsém volt, hiszen igazi, valós jel nem volt. Talán csak a CCI, de az sokszor ad fals jelet.

Továbbá, mi sem bizonyítja jobban, hogy szerencsém volt, mint a következő kötések.

Itt este 7 körül kötöttem be shortba.

Itt pedig reggel 9 körül longba.

Mindkettő „remek” döntés volt. Hogy mit rontottam el? Ahogy fentebb is írtam: nem azt kereskedtem, amit láttam, hanem amit látni akartam. Mivel nem volt pozíciónyitási jel. Csak megérzés. Vágy. És kötési kényszer. Az elmúlt napok nyereséggel zárt kötéseinek magabiztossága. És, hogy miért nem zártam a pozikat hamarabb? Mert nem akartam elfogadni a veszteséget. Azzal indokoltam, hogy „ha már ennyire túladott, akkor úgyis visszafordul az árfolyam”. Hát nyilván nem fordult.

De, hogy kicsit tudatosabb (?) példákkal zárjam a posztot, íme két eredményesebb kötés és egy bónusz.

Az elsőn az látszik, hogy a Brent H1-en felülről áttörte a trendvonalat (ez H4-en is jól látszott), és amikor már a Stochastic is egyértelmű jelet adott, bekötöttem shortba. Egyértelmű … talán már kicsit el is késtem, így nem kockáztattam nagyon, 18 pippel alátettem a take-et. Sikerült nyereséggel zárni.

Ezen pedig egy szép M alakzatot véltem felfedezni. Lehet, hogy egy kicsit későn ezt is, de végül nyereséggel zártam a pozíciót: 14 pipet fogtam.

És végül a bónusz. Azaz bónuszok.

Az egyik demó számlám egyfajta „játszós” számla, ott merek nagyobbakat kockáztatni, persze nem bele a vakvilágba, ott is próbálok nyereségeket realizálni. Sikerült egy ilyen pozit zárnom egyik nap:

A másik demó számlámmal úgy gyakorlok, mintha éles számla lenne, ott tartom a kialakulóban lévő stratégiám, figyelek a money management-re, stb. Egyik nap sikerült így zárnom a napot, azóta a nyitva maradt Brent kötésem is szépen lezárta a take, amivel, ha jól számolom, fogtam 73 pipet :)

Mára ennyi. Hogy a következő posztban miről fogok írni, senki nem tudja, még maga a piac sem. Meglepetés lesz. Nekem is.

A Forex és CFD kereskedés magas kockázattal jár, a veszteségeid meghaladhatják a kezdeti letéted összegét. A bemutatott információk nem tekinthetők ajánlatnak, javaslatnak vagy felhívásnak a vételre vagy eladásra. Mielőtt bármilyen befektetési döntést hoznál, javasoljuk, hogy konzultálj egy független pénzügyi tanácsadóval, aki biztosítja, hogy megértsd a kereskedéssel járó kockázatot.

Olvasd el a korábbi Mazsola-posztokat is!

Így kezdődött a Forex mazsoláknak sztori

Így választottam brókercéget

A brókercégem pedig nem más...

101 szem mazsola

Ezt érdemes tudni a tőkeáttételről

A mazsola csalódása és egy új remény

Hősködök tovább

Betűszavak hálójában

Skalpoltam

Izgalmak és money management

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

Az Európai Unióból kilépés miatt esz így a vállalat.

Rekordmélységről a jöttek fel brit feldolgozószektor mérőszámai.

2021-től a kemény Brexitre van a legnagyobb esély.

Hirdetés
Előrejelzés

Az OTP Treasury szakértői összeállították a befolyásoló piaci tényezőket.

Valaha a SZIGET fesztivál résztulajdonosa, valaha csődbe ment vállalkozás.

Esnek a részvényárak a világ tőzsdéin, jobbára a világkereskedelem jövője miatt.

Ezt olvasta már?

Felfüggesztették a 4iG-részvényeinek hétfői kereskedést »