A Goldman Sachs is nyerhet, ha Clinton lesz a befutó

| forrás:
Invest and Trade
| szerző: | olvasási idő: kb. 3 perc

Jelen cikkünkben a pénzügyi szektor felé vesszük az irányt, nem is véletlenül. Hillary Clinton győzelme esetén, igen jó eséllyel lehet számítani az őt dollár százmilliókkal támogató Wall Street-i vállalatok részvényeinek szárnyalására. És az a cég, amelynek részvényei várhatóan a legtöbbet emelkedők között lesz nem más, mint a Goldman Sachs (NYSE: GS), amely a világ egyik legnagyobb és legbefolyásosabb bankjaként elsősorban befektetések kezelésével, értékpapírokkal és más pénzügyi szolgáltatások biztosításában tevékenykedik.

Maga a cég nagy múltra tekint vissza, hiszen még 1869-ben alapította meg Marcus Goldman New Yorkban. Jelenleg közel 35 ezer alkalmazottat foglalkoztat. Piaci kapitalizációját tekintve 75 milliárd dollárt ér a cég.

A vagyonkezelés mellett fúziós- és felvásárlási tanácsokat ad, tőzsdei jegyzési szolgáltatásokat (IPO) kínál ügyfelei részére, valamint elsőrangú brókercégekkel áll kapcsolatban. Üzletfelei közé tartoznak vállalatok, kormányok, valamint rendkívül magas jövedelmű magánszemélyek is. A Goldman Sachs az elsődleges forgalmazó az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának biztonsági piacán.

Goldman Sachs szektorok szerint

A vállalat négy fő üzleti egységben tevékenykedik: banki szolgáltatások; befektetések és kölcsönök; intézményi ügyfélszolgáltatások; befektetések kezelése. Az utóbbi 2015-ben a cég bevételeinek 18 százalékát adta ki. Ez a részleg befektetési tanácsadással és pénzügyi tervezéssel foglalkozik.

Ami a befektetések és kölcsönök üzletágat illeti, a Goldman Sachs az elmúlt évben a bevételeinek 16 százalékát köszönheti neki. Az elmúlt évek egyik legnagyobb eseménye az volt, amikor 2013-ban a Goldman Sachs Special Situation Group, a bank szabadalmazott befektetésekkel foglalkozó osztálya, 863 millió dollár értékben vásárolta fel a Brisbane-alapú Suncorp Group Limited hitelállományának egy részét.

A banki szolgáltatásokhoz az összbevétel 21 százaléka tartozik. Ebbe az üzletágba a pénzügyi tanácsadás és a tőzsdei jegyzések tartoznak. A Goldman Sachs az egyike a vezető M&A tanácsadói cégeknek. Gyakran az élen áll a Thomson Financial rangsorban a tranzakciók méretének tekintetében.

A cég komoly hírnevet szerzett – fehér lovagként emlegetik – a fúziók- és felvásárlások területén azáltal, hogy tanácsokat adnak az ügyfeleik részére abban, hogyan tudják elkerülni az ellenséges hatalomátvételeket. Az 1980-as években a Goldman Sachs volt az egyetlen fő befektetési bank, amely szigorú politikát folytatott az ellen, hogy az imént említett átvételek megtörténhessenek.

Az intézményi ügyfélszolgáltatásoknak a bevétele 45 százalékát köszönheti a cég. Ez az ág további négy részlegre oszlik. Az első az állandó jövedelem, mely többek között a jelzálog-biztosított értékpapírokkal, biztosításhoz-kötött értékpapírokkal és derivatív termékekkel való kereskedést takarja. A második a devizákkal és nyersanyagokkal való kereskedés. Aztán természetesen a részvénykereskedés, végül pedig a fő beruházások, melybe a kereskedelmi banki befektetések és alapok tartoznak. Ez a szektor a bank által termelt bevételekből, illetve profitokból tartja fenn magát, amit az ügyfeleik nevében és a saját számlás kereskedésben ér el.

Friss eredmények

A harmadik negyedévet óriási nyereséggel zárta a Goldman Sachs. A szeptember végéig tartó három hónapos időszakban a befektetési bank 2,1 milliárddal több profitot termelt, mint az egy évvel ezelőtti időszakban. Ezzel közel 60 százalékkal szárnyalta túl a múlt évi eredményét, ami elsősorban a Brexit nyomán fellendülő kötvénykereskedelemnek köszönhető.

A bank az adózott eredménye ezzel részvényenként 4,88 dollárra nőtt. Ez sokaknak meglepetést okozott, hiszen az elemzők is csak 3,82 dollár részvényarányos nyereséget vártak. Ezzel megerősítést nyert, hogy biztos alapokon nyugszik a vállalat, hiszen a korábbi időszakhoz képest, amikor nehézséggel küzdött a bank, most már ez a második negyedév, amikor növelni tudta a profitját.

A kötvény- és devizakereskedelemből, valamint az árutőzsdei ügyletekből származó bevétel 34 százalékkal, vagyis 1,96 milliárd dollárral nőtt a harmadik negyedévben. A teljes nettó bevétel szintén jelentősen meghaladja a 7,42 milliárd dolláros elemzői várakozást, ugyanis 8,17 milliárd dollár lett. Nem meglepő tehát, hogy a bejelentés után a vállalat részvényei 1,37 százalékot emelkedtek és azóta is emelkednek.

A Goldman Sachs tehát szépen profitált Nagy-Britannia döntéséből, valamint az Egyesült Államokban és a világ más térségeiben is uralkodó bizonytalan monetáris politikai helyzetből.

Nem meglepő tehát, hogy az elemzők is szép jövőt jósolnak a vállalat részvényeinek, ugyanis a jelenlegi 176 dollárhoz képes 210 dolláros célárra minősítették fel, ami 20 százalékos emelkedést jelentene.

Program a női vállalkozókért

A Goldman Sachs’ 10,000 Women nevezetű program keretein belül megpróbálják bezárni azt a rést, amely a női tulajdonosú vállalkozások hitelhiányában kialakult világszerte.

„A tőkéhez való hozzáférés egy jelentősebb akadály a női vállalkozók növekedésében” – mondta Noa Meyer, a program globális vezetője és igazgatója.

Az előrejelzések kimutatták, hogy ha sikerülne bezárni ezt a hiányt, az 2030-ra körülbelül 25 százalékkal növelné az egy főre eső jövedelmet Vietnámban. Ez az újfajta kölcsön nagyobb tőkét helyez a női vállalkozók kezébe, akik ezáltal gazdasági növekedést és munkahelyteremtést ösztönöznének.

Sok múlik a 10,000 Women elkötelezettségén a női vállalkozók felé. 2008 óta a szövetkezés több, mint 10 ezer nőnek adott már üzleti- és menedzsment képzést világszerte. 18 hónappal azután, hogy befejezték a képzést, a résztvevők közel 70 százaléka jelentett növekedést a bevételében, és közel 60 százalék tudott új munkát adni.

Egy vezérigazgató tanácsa

Folytassuk egy kis érdekességgel: a Goldman Sachs jelenlegi vezérigazgatója meglepő tanáccsal látja el a mai fiatalokat. Lloyd Blankfein Brooklynban nevelkedett, a Harvardon szerezte diplomáját, manapság pedig több milliárd dollárja van. Hosszú és nehéz utat járt be, talán épp ezért javasol mást a mai húszéveseknek.

A vállalatánál dolgozó gyakornokok egy csoportjának mondta el, hogy ha tanácsot adhatna saját fiatalkori énjének, akkor csak annyit mondana, hogy kapcsolódjon ki. Megfogalmazása szerint „nincs olyan sport, vagy tevékenység az életben, amelyet ha valóban keményen csinálsz, tényleg jobb vagy.” Bár lényegében a sportágakat emelte ki, mint például a baseball, a golf vagy a futball, ő úgy véli, hogy a lazaság előbbre visz, mintha kemények vagyunk magunkkal szemben.

Blankfein azt is bevallotta, hogyha húsz évesen találkozott volna idősebb önmagával, akkor valószínűleg nem fogadta volna meg a tanácsát, mivel akkoriban karrierszorongás gyötörte. Nem véletlen tehát, hogy most ezt javasolja a fiataloknak. Szerinte az emberek mindig hasonlítják magukat valaki máshoz. A barátaikhoz, vagy esetleg valakihez, akiről csak úgy hallottak. Ha nem estek ki a felsőoktatásból, majd kezdtek valami újat 19-20 évesen, akkor úgy érzik, mintha semmire sem jutottak volna az életben.

Pedig ha kicsit utánajárunk a dolgoknak és körülnézünk a világban, akkor láthatjuk, hogy a sikeres emberek életében is az áttörés általában csak többszöri bukás után következik be.

„Vésd az eszedbe: mindaz, amit meg tudsz tenni, a legjobb, amit csak tehetsz” – tanácsolja a Goldman Sachs vezére.

Érdekes vélekedés a sikeres üzletembertől. Mindenesetre saját magunkon múlik, hogy megtartjuk-e a tanácsát.

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

2021-től a kemény Brexitre van a legnagyobb esély.

Az átmeneti időszak túl rövid lesz a szabadkereskedelmi megállapodásoz.

Nem lesz lehetséges az akadálytalan kereskedelem az EU-val.

Hirdetés
Előrejelzés

Az OTP Treasury szakértői összeállították a befolyásoló piaci tényezőket.

Valaha a SZIGET fesztivál résztulajdonosa, valaha csődbe ment vállalkozás.

Esnek a részvényárak a világ tőzsdéin, jobbára a világkereskedelem jövője miatt.

Ezt olvasta már?

Újra kamatot csökkentett a török jegybank »

4IG 658 (0,15 ) AKKO Invest 433 (-1,48 ) APPENINN 361 (0,70 ) CyBERG 1100 (2,80 ) DELTA 98 (-1,22 ) EHEP 3490 (-0,57 ) GSPARK 4680 (1,74 ) MASTERPLAST 602 (0,33 ) MOL 2006 (0,30 ) MTELEKOM 383 (-0,26 ) OPUS 268 (1,52 ) OTP 9705 (-0,15 ) OTT1 209 (-0,48 ) RICHTER 6815 (0,81 ) WABERERS 732 (-4,69 )