Euronext, az európai kkv-k lehetősége

| forrás:
Invest and Trade
| szerző: | olvasási idő: kb. 3 perc

Következő témánk az európai Euronext tőzsde. Ez nem más, mint a párizsi tőzsde vezetésével 2000-ben létrejött tőzsde-egyesülés, amelyhez a brüsszeli és az amszterdami tőzsde már az alakuláskor csatlakozott. Az Euronext Amszterdamban, Brüsszelben, Londonban, Lisszabonban és Párizsban is székel - írja az Invest and Trade elemzője.

Előnyre törnek

Az Euronext 2000. szeptember 22-én alakult meg az Amszterdami Értéktőzsde, a Brüsszeli Értéktőzsde és a Párizsi Börze egybeolvadásával annak érdekében, hogy ezzel előnyt kovácsoljanak az Európai Unió pénzügyi piacainak harmonizációjából.

Amikor a NASDAQ nyilvánvaló kísérletet tett arra, hogy megszerezze a Londoni Értéktőzsdét, az NYSE Group, ami a New York-i értéktőzsde tulajdonosa, 2006. május 22-én 10,2 milliárd dollárt ajánlott készpénzben és részvényekben az Euronextért, felülmúlva ezzel a Deutsche Börse ajánlatát. Ellentétben azokkal a kijelentésekkel, hogy nem fog ráígérni erre az ajánlatra, egy nappal később a német tőzsde a 11 milliárd dolláros felvásárlási szándékával túltett az NYSE Group ajánlatán.

Ennek ellenére az NYSE Group és az Euronext írásba foglalt egy összeolvadási megbízást, figyelembe véve a részvényesek szavazását és a hatósági jóváhagyást. Az Euronext részvényesei közül 98,2 százalék szavazott az NYSE-re, csupán a maradék 1,8 százalék voksolt a Deutsche Börsére. Az egyesülés 2007. április 4-én ment végbe, megalkotva ezzel az NYSE Euronext-et.

2008-ban és 2009-ben a Deutsche Börse két sikertelen kísérletet is tett arra, hogy beolvadjon az NYSE Euronext-be. Csak 2011-ben jutott el odáig a két tőzsde, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytassanak az egyesülésről. Ez az összeolvadás a történelem legnagyobb tőzsdéjét hozta volna létre.

Mindkét tőzsde részvényesei örömmel fogadták ezt a fejleményt, amit szavazással jóvá is hagytak, de az Európai Bizottság meggátolta azt, mondván: az új vállalat egy „kvázi-monopóliumot” eredményezne az európai pénzügyi derivatívák globális tőzsdei kereskedésében. A Deutsche Börse sikertelenül fellebbezett a döntés ellen.

Újabb kísérlet

2012. decemberében az Intercontinental Exchange (ICE) bejelentette azon terveit, hogy felvásárolná az NYSE Euronext-et 8,2 milliárd dollárért. 2013 közepén mindkét társaság részvényesei jóváhagyták az üzletet, majd kicsivel később az Európai Bizottság, valamint a U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) is áldását adta rá. Ennek következtében 2013. november 13-án megkötötték az üzletet.

Már a kezdetektől a megállapodás része volt, hogy az ICE szándékában áll az Euronext első nyilvános tőzsdei kibocsátása, ami egy pozitív tényező volt az európai részvényesek körében is. Így hát összetett folyamatok sorozataként és egy nagyon szűk határidővel az Euronext 2014 júniusában nyilvánosan kereskedhetővé vált. Ez volt az a pillanat, amikor a tőzsde is tőzsdére ment. Ezen IPO keretein belül az Euronext elszakadt az Intercontinental Exchange-től.

A megszilárdulás érdekében egy 11 befektetőből álló csoport úgy döntött, hogy befektet a vállalatba. Ezek a befektetők úgynevezett „referencia részvényesekké” váltak és az Euronext tőkéjének 33,36 százalékát birtokolták.

Fókuszban a kkv-k

2005-ben az Euronext megalakított egy piaci szegmenset Alternext néven, hogy segítsen az eurózónán belüli kis- és középvállalatoknak pénzügyi támogatást találniuk. Ezt a kezdeményezést később az Enternext megalapítása követte, mely 2013-ban jött létre.

Az Enternext egy pán-európai szervezet, ami több mint 750 kis- és középvállalkozást foglal magában, amelyek az Euronext piacain vannak jelen Európában. Ennek köszönhetően az Enternext kulcsfontosságú szerepet játszik az Euronext stratégiájában, miszerint az elsődleges tőketeremtő központtá szeretne válni Európában.

2014. júniusában az Enternext két kezdeményezést is indított annak érdekében, hogy előrelendítsék a kis- és középvállalkozások tőkeszükségleteinek felkutatását, valamint azért, hogy támogassák a technológiai szektort. Az Enternext partnerségi viszonyba lépett a Morningstarral is, hogy segítsék az elsősorban telekommunikációs-, média- és technológiai szektorban tevékenykedő középvállalatokat.

Az Euroenext négy nemzeti piacot egyesít Európában, ahol minden egyes résztvevő ország főbb vállalatainak részvényeivel lehet kereskedni. Emellett az ezeket a részvényeket képviselő indexek is megtalálhatóak az instrumentumok között, úgymint az AEX-index, a BEL 20, a CAC 40 és a PSI 20. 2012-ben jelentették be, hogy nyílik Londonban egy iroda Euronext London néven, amely megerősítette a társaság európai versenyhelyzetét és növelte a láthatóságát.

Árupiaci erősítés
Az Euronext birtokában van egy étkezési búzára szóló szerződés, ami Európában a búza árának viszonyítási alapját képezi. A vállalat aláírt egy egyetértési nyilatkozatot a Daliani Árutőzsdével (Kína). Ez a megállapodás az árupiaci termékek keresletének a kutatását célozza meg új földrajzi területeken, továbbá stratégiákat fejlesztenek az elosztásra és az ezekkel a termékekkel való kereskedésre a biztonságos és szabályozott piacokon.

Bővülő szolgáltatások, új partnerek

Mióta az Intercontinental Exchange felvásárolta az Euronext-et, nem elérhetőek a megállapodások és együttműködések érvényességéről, illetve helyzetéről szóló információk. A társaság technológiákat és menedzselt szolgáltatásokat biztosít harmadik feleknek. 2014 márciusában az Euronext négy új tőzsdével írt alá megállapodást, méghozzá a Beiruti Értéktőzsdével, a Jordániai Értéktőzsdével, a Tuniszi Börzével, valamint az Ománi Értékpapír-piaccal. Azóta ez a négy tőzsde is az Euronext kereskedési felületét használja.

2014. szeptember 22-én bejelentették az új partnerségi viszonyra való igényt a DEGIRO-val (Holland Kiskereskedelmi Befektetési Szolgáltatások), amely érinti az Euronext kiskereskedelmi szolgáltatásainak terjesztését. 2014-ben, mikor a harmadik negyedéves eredményeket nyilvánosságra hozták, erre a partnerségre úgy tekintettek, mint az Euronext tervére, miszerint még hatékonyabban szeretnének versenyezni a holland kereskedelmi szegmensben. 2016. április 1-jén meg is született a megállapodás.

Az Euronext piaci adatainak kínálata magában foglalja a párizsi, londoni, brüsszeli, amszterdami és lisszaboni piacokat. A társaság egy úgynevezett Tőke és Index Volatilitási Adatszolgáltatást is biztosít, amely lefedi a világszerte elterjedt indexeket. A befektetők és a kereskedők olyan felületeken keresztül juthatnak hozzá az Euronext piaci adataihoz, mint a Quandl.

2016. március 30-án az Euronext 259 tagot számlált. Ezek közül 208 ember folyamatosan kereskedik, a többiek pedig kereskedési engedéllyel rendelkező személyek. Utóbbiak ugyanúgy szét vannak osztva brókercégek, kereskedő- és alapkezelő vállalatok között. Azonban nem mindegyik tagnak van engedélye mind az öt országban, amelyek az Euronext által elérhetőek.

Kíváncsi vagy a többi tőzsdére is? A Budapesti Értéktőzsdéről itt olvashatsz, a frankfurtiról itt, a londoniról itt, és a New York-i NYSE-ről ezen a linken.

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

Rontotta gazdasági növekedési előrejelzését a svájci kormány.

A legfrissebb mérőszámok szerint hétévi mélypontra lassult a brit gyáripar.

Főpróbát tartanak a teherszállítóknak a francia-brit határon.

Hirdetés
Előrejelzés

Valaha a SZIGET fesztivál résztulajdonosa, valaha csődbe ment vállalkozás.

Esnek a részvényárak a világ tőzsdéin, jobbára a világkereskedelem jövője miatt.

Eldurvulni látszik a vámháború, jöhet az autóscsata.

Ezt olvasta már?

New York-ban egyelőre jó a hangulat »

4IG 936 (-1,47 ) AKKO Invest 30200 (-0,66 ) ALTEO 764 (-0,26 ) ANY 1315 (1,54 ) APPENINN 438 (-1,24 ) AutoWallis 113 (-0,44 ) BIF 301 (0,33 ) CIGPANNONIA_40 315 (-0,16 ) Duna House A 3780 (1,07 ) EHEP 9000 (-2,17 ) ELMU 32600 (1,24 ) ENEFI 489 (-1,41 ) ESTMEDIA 119 (-0,67 ) FORRAS/OE 1600 (-3,61 ) FUTURAQUA 113 (-1,05 ) GSPARK 4500 (-0,88 ) MASTERPLAST 740 (0,82 ) MOL 2978 (-0,93 ) MTELEKOM 436 (0,11 ) NORDTELEKOM 46 (-1,83 ) OPUS 388 (-0,97 ) OTP 12650 (-1,94 ) OTT1 276 (-1,43 ) PANNERGY 750 (0,81 ) RABA 1125 (-0,88 ) RICHTER 4994 (1,50 ) SET Group 651 (-0,76 ) TAKAREK 616 (-0,65 )