Ez a cég örülhet Trump elnökségének

| forrás:
Invest and Trade
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Folytatjuk sorozatunkat, melyben azokat a vállalatokat nézzük át, melyeknek nagyban kedvezhet a Trump elnökség. Jelen cikkünkben a Caterpillar vállalatba nyerünk egy kis betekintést - írja az Invest and Trade elemzője.

Nyertek Trump győzelmével

Az amerikai cég részvényeivel a New York-i Értéktőzsdén lehet kereskedni CAT ticker alatt. 91 évvel ezelőtt alapították, 1925. április 15-én. Jelenleg körülbelül 115 ezer embert foglalkoztat. Az amerikai elnökválasztások óta (bő 3 hét alatt) 15 százalékot emelkedett a részvényárfolyam, ami nem véletlen, hiszen egyike azon vállalatoknak, akik támogatták Donald Trumpot.

Maga a cég tervezéssel, fejlesztéssel, gépészettel foglalkozik, munkagépeket gyárt és értékesít. Pénzügyi termékeket és biztosításokat is szolgáltat vásárlóinak a világméretű márkakereskedői hálózatán keresztül. A Caterpillar egy vezető vállalat az építkezési és bányászati eszközök gyártásában, valamint a dízel- és gázmotorok, ipari gázturbinák és dízel-elektromos mozdonyok gyártásában.

A több mint 89 milliárd dolláros tőkéjével a vállalat az első helyen áll az iparágán belül és 59. a Fortune 500 összesítő listáján 2016-ban. A Caterpillar részvényei benne vannak a Dow Jones Ipari átlag indexében, valamint az S&P 500-ban is.

Közel a 100. év

A cég eredete visszavezethető a Holt Manufacturing és a C. L. Best Tractor vállalatok 1925-ben létrejövő egybeolvadásáig, amikor is megalakult a Caterpillar Tractor Company. 1986-ban a vállalat újraszerveződött és felvette a jelenlegi, Caterpillar Inc. nevet. A központja jelenleg az Illinois állambeli Peoriában van.

A vállalat értékesíti a saját szabadalmaztatott munkaruházatát is, amit röviden csak Cat márkanéven ismerhetünk. Ezeket könnyen fel lehet ismerni a jellegzetes citromsárga színről a „CAT” logóról.

A Caterpillar 1999-ben terjeszkedett a fejlődő piacokra is, amikor megnyitotta az első orosz gyárat Tosno városában, közel Szentpétervárhoz. Az építkezések 16 hónapig tartottak. Ez volt az első elektronikus alállomás a Leningrad Obslat területén, mióta 1991. december 26-án feloszlott a kommunista kormány. A létesítmény durva téli körülmények között épült, amikor a hőmérséklet -25 Celsius-fok alatt volt.

2009 óta Kínában is megindult a Caterpillar gépi termelése. A cég egy 125 millió dolláros befektetés keretein belül nyitott gyárat Suzhou városában. Ezen a telepen rakodógépeket és motoros földgyalukat gyártanak, amiket elsősorban az ázsiai piacon értékesítenek.

1960 óta Brazíliában is gyárt munkagépeket a Caterpillar és 2010-ben jelentette be azon terveit, hogy egy új gyárat nyit, aminek a segítségével növelni szeretné a kotró- és rakodógépek gyártási volumenét.

Különleges vállalati felépítés

A Caterpillarnak olyan vállalatirányítási rendszere van, amelyben az igazgatóság elnöke egyben a vezérigazgató is. Az igazgatótanács teljesen független és nem a vállalat alkalmazásában álló emberekből áll, hanem külső vállalatok vezetőiből. Vannak különálló csoportok, melynek elnökei jelentéseket küldenek a vezérigazgatónak és vannak alelnökök, akik a csoport elnökeinek tesznek jelentést. A tanács négy bizottságból áll: könyvvizsgálat, kártérítés, kormányzat és közpolitika.

Az összes alkalmazott viselkedése egy Üzleti Magatartási Kódex által van szabályozva, amelyet először 1974-ben vezettek be és legutóbb 2005-ben módosítottak, amikor lefektették a becsületesség és etikus viselkedés vállalati normáját. A vezetői alkalmazottakat évente vizsgálják a kód betartását illetően.

2009 végén a Caterpillar 94 ezer személyt foglalkoztatott, amiből több mint 50 ezer az Egyesült Államokon kívül dolgozott. Ez az üzleti működés újraszerveződésének köszönhető, ami az 1990-es években kezdődött és az Amerikán kívüli munkavállalások növekedésével járt.

Környezetszennyezés ellen

A Caterpillar egyes részlegei 1997 óta minden évben megnyerik az Illinois-i Kormány Környezetszennyezés Megelőző díját. 2007-ben három szegmense is bezsebelte azt.

A vállalat együttműködött az Amerikai Öntöde Társasággal, hogy elkészülhessen egy szabályzat annak érdekében, hogy csökkentsék a veszélyes hulladékok létrejöttét a fémhulladékok feldolgozása, illetve újrahasznosítása során. A Caterpillar Mossville Engine központja egy csapatot is felállított a használt olaj újrahasznosítási folyamatának korszerűbbé tételére.

A vállalat termékeit és alkatrészeit világszerte 110 létesítményben gyártják. 51 gyár az Egyesült Államokban található, a többi tengerentúli telep pedig 22 országban oszlik szét. Többek között Ausztráliában, Dél-Afrikában, Japánban, valamint Magyarországon is jelen vannak.

Hirdetés
Szavazz!

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Hirdetés
Brexit

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

A brit kormány "korlátozott ideig" még tartaná magát az Európai Unió...

Apokaliptikus fejleményekre felkészítő forgatókönyvek is készülnek a brit...

Hirdetés
Előrejelzés

Elemzők szerint a FED szerdai 25 bázispontos kamatemelése a dollár értékének...

Lassulhat az áremelkedés az építőiparban, a létszámcsökkenés már...

Májusban az üzemanyagok ára emelte a jegybanki célérték közelébe az infláció...

Ezt olvasta már?

Harc a piros talpú magas sarkú cipőért »