Nagy rali vár a bányavállalatokra

| forrás:
Invest and Trade
| szerző: | olvasási idő: kb. 3 perc

A bányavállalatok az elmúlt években komoly nyomás alá kerültek, miután a legfontosabb nyersanyagok világpiaci árai valósággal összeomlottak. A vasérc ára 2015 végén 38 dollár környékén érte el a mélypontját, részben a kínai lassulás, illetve az ezzel kapcsolatos félelmek miatt - írja összefoglalójában az Invest and Trade elemzője.

Manapság már igazán szóba sem kerül az iparági konferenciákon a források kimerülésének lehetősége, ugyanis nem valószínű, hogy viszonylag hirtelen elfogyna az olaj és a földgáz. John Watson, a Chevron elnök-vezérigazgatója szerint a technológiai fejlődésnek köszönhetően egyre távolabb tolódik a kitermelés tetőzésének időpontja.

Platina

Korábbi cikkeinkben az arannyal, illetve az ezüsttel foglalkoztunk. Tegyünk most egy rövid kitérőt a sokak által hanyagolt platina irányába is. A platina kereslete az utóbbi időben meglehetősen felszökött. A múlt évben, elsősorban az autógyártás növekvő igénye miatt, a nemesfém világpiaci kereslete 861 ezer unciával haladta meg a kínálatot. (Egy uncia 31,1035 grammal egyenlő.) Ennek hatására a platina jelentősen drágulhat.

Ráadásul a tavalyi már az egymást követő negyedik év volt, amikor úgymond termelési hiány alakult ki a platina piacán, mert a kínálat nemcsak az autógyártás, de az ipar egészének keresletével is képtelen volt lépést tartani. Ennek az elsődleges oka az, hogy a világ platinatermelésének 70 százalékát adó Dél-Afrika bányászata visszaesett. Az autókatalizátorok és ékszerek újrahasznosításával csupán ellensúlyozni tudták a hiányt, így a nemesfém összkínálata nem változott.

A kereslet emelkedése alapvetően annak köszönhető, hogy Európában idén az értékesítésre szánt új dízelmeghajtású autókban már az Euro 6b környezetvédelmi előírásokat kell alkalmazni. Egyes elemzők szerint ez a tény az autókatalizátorokba beépített platinák globális fogyasztását 3,5 millió unciára emelheti, ami közel 2 százalékos növekedést jelent.

Emellé jön még az is, hogy a világgazdasági növekedés lassulása ellenére a többi ipari szektor platinakereslete akár 10 százalékkal is emelkedhet. A vegyipar és az üvegipar például a megemelkedett kapacitásaik kihasználása céljából igényelnek több platinát.

Ami az ékszergyártást illeti, ott a platinakereslet 2,93 millió unciára nőtt 2016-ban. Ez elsősorban annak volt köszönhető, hogy a kínai ékszergyártás végre újra magához tért a 2015-ös mélyrepülés után. Emellett 2016-ban is több fizikai platina (rúd és érme) talált gazdára befektetési céllal, ugyanis a vételek 300 ezer unciával haladhatták meg az eladásokat. Mindezen tényezők együttes hatásaként a nemesfém ára jelentősen emelkedett.

Bányarészvények

Sok elemző véli úgy, hogy a jelenlegi árfolyamok mellett érdemes venni a bányarészvényeket. A legjobban kecsegtetőnek a BHP Billiton, a Rio Tinto és a Newmont Mining részvényeit látják. Az még ugyan kérdéses, hogy hogyan alakul majd a kínai árupiaci termékek strukturális kereslete hosszabb távon, de a bányatátársaságok fundamentumai – különösen a nagy, diverzifikált portfólióval rendelkező vállalatoké – az utóbbi évekhez képest jobbak.

Ennek megfelelően a szektor befektetői megítélése is pozitívabb. A Citi vezető elemzője, Heath Jansen ezt szemléletesen így érzékeltette: „A bányaszektor öt fájdalmas állomáson ment keresztül: a tagadás, a bosszúság, a leértékelődés és a depresszió után most az elfogadásnál tart, melynek során végre elindulhat felfelé.”

Jansen az utóbbi időszaknál kiegyensúlyozottabb árupiaci környezetre, valamint a volatilitás mérséklődésére számít. Az amerikai és az európai gazdaság gyorsuló növekedése támogathatja az árupiaci jegyzések erősödését, miközben a nagyobb áruexportőrök (Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Afrika) devizáinak gyengülése is kedvezhet a bányásztársaságoknak. Ez ugyanis megágyazhat a költségeik csökkentésének és a mérlegeik javításának, ami a részvényesek érdekeit is szolgálja. Mindezek következtében e cégek eredménye pozitívba fordulhat.

A DoubleLine Capital alapítója, Jeffrey Gundlach technikai aspektusból nem csak az aranybányász cégek kilátásait tartja kedvezőnek (abból kiindulva, hogy azok közül a legnagyobbak érdekeltsége az aranyár-zuhanásának következtében tavaly a felére esett), hanem magát az aranyét is. Szerinte az arany unciánkénti jegyzése hamarosan 1 350 dollárra mehet fel.

Newmont Mining

Most nézzünk meg közelebbről egy igazi amerikai bányavállalatot, a Newmont Miningot, ami NEM ticker alatt a New York-i Értéktőzsdére van bevezetve. A főként aranybányászatáról ismert cég nemrég ünnepelte a 100 éves jubileumi fennállását, 1916-ban alapította William Boyce Thompson. Aktív aranybányái vannak Nevadában, Indonéziában, Ausztráliában, Új-Zélandon, Ghánában és Peruban. 2014 harmadik negyedévében a Newmont Mining volt a világ második legnagyobb aranyat kitermelő cége a Barrick Gold után.

A vállalat nevét a New York és a Montana szavakból állította össze az alapítója, ezzel utalva arra, hogy hol alapozta meg a vagyonát és hol nőtt fel. A Newmont 1929-ben vált igazi bányavállalattá, amikor felvásárolta a California’s Empire Star Mine céget. 1939-re már 12 aranybányát üzemeltetett Észak-Amerikában.

A Newmont fedezte fel a világon elsőként a szub-mikroszkopikus, vagy „láthatatlan” aranyat Nevadában az 1960-as évek elején. Később ez lett Észak-Amerika leghatalmasabb arany felfedezése a 20. században. Az 1980-as években öt cég is meg akarta vásárolni a vállalatot, de a Newmont mindegyiket visszautasította. Ezeknek a cégeknek nem titkolt szándékuk volt az, hogy feldarabolják a társaságot.

2001 januárjában a Newmont Mining és a Battle Mountain Gold Company egybeolvadt. Egy évvel később folytatódott a bővülés, a Newmont először a Normandy Mining Limitedet, majd a Franco-Nevada Mining céget is felvásárolta.

2010-ben a vállalat körülbelül 5,4 millió uncia aranyat bányászott ki, emellett megközelítőleg 93,5 millió uncia aranytartalékkal rendelkezett. A cég közel 34 ezer alkalmazottat foglalkoztat világszerte. Az arany mellett még réz- és ezüstbányászattal is foglalkozik. A Newmont Mining az egyetlen aranybánya vállalat, amely szerepel az S&P 500 indexben.

A Newmont jelenlegi árfolyama (34-35 dollár) éppen a fele a történelmi csúcsnak. Sokak szerint azonban az idei év egyik legnagyobb raliját hajthatják végre a NEM részvények.

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

2021-től a kemény Brexitre van a legnagyobb esély.

Az átmeneti időszak túl rövid lesz a szabadkereskedelmi megállapodásoz.

Nem lesz lehetséges az akadálytalan kereskedelem az EU-val.

Hirdetés
Előrejelzés

Az OTP Treasury szakértői összeállították a befolyásoló piaci tényezőket.

Valaha a SZIGET fesztivál résztulajdonosa, valaha csődbe ment vállalkozás.

Esnek a részvényárak a világ tőzsdéin, jobbára a világkereskedelem jövője miatt.

Ezt olvasta már?

Érintetlen maradt az OTP erős ellenállási szintje »