-->

Olaj, arany, platina: mi lesz az új kedvenc?

| forrás:
Invest and Trade
| szerző: | olvasási idő: kb. 3 perc

Emelkedés vagy esés lesz az árupiacok jövője? Iparági szereplők és befektetési szakemberek segítségével megnézzük, hogy milyen volt az idei esztendő a nyersanyagpiacon és mit várhatunk a következő egy-másfél évben.

Jöhet az emelkedés?

Marc Faber szerint a nyersanyagárakban emelkedés várható. A Gloom, Bloom & Doom hírleveleket jegyző neves befektető két okot is megemlített erre vonatkozólag. Az egyik, hogy Ázsiában jelenleg nagy szükség van az infrastrukturális beruházásokra, hiszen utakat, vasútvonalakat és reptereket kell építeni. A másik dolog pedig az, hogy a fejlett országokban is megnövekedett fiskális kiadások várhatóak, mert szintén nagy infrastrukturális projektekre van kilátás a közeljövőben. Ezek pedig értelemszerűen lökést adhatnak majd a nyersanyagoknak.

Faber megjegyezte, hogy az emelkedő beruházásoknak köszönhetően az infláció sokakat meglephet majd. Az olajjal kapcsolatban külön kifejtette, hogy az ázsiai gazdaságok növekedése támogatja az árakat. Főként ennek köszönhetően számolni kell azzal a lehetőséggel is, hogy a nem túl távoli jövőben a WTI olaj ismét elérheti a hordónkénti 70 dolláros árszintet.

A jelenlegi 50 dollár körüli szinthez képest ez jelentős emelkedés lenne, figyelembe véve azt is, hogy a nyersanyagoknak most nem kedvez az amerikai kamatemelési várakozások erősödése, mely felfelé hajtja a dollárt.

Mobius és az arany

Ezzel szemben Mark Mobiusnak más véleménye van, legalábbis az arany szempontjából. A Templeton fejlődő piacokra szakosodott befektetési guruja szerint az amerikai fizetőeszköz nem olyan erős, mint amilyennek tűnik. A Fed kamatemeléssel kapcsolatos várakozásának erősödése lendületet adott ugyan a dollárnak, de Mobius úgy gondolja, hogy az arany jövőre tovább emelkedhet.

A Templeton Emerging Markets Group szerint a Fed várhatóan lassú ütemben fog kamatot emelni, ennek következtében pedig nem várható hirtelen dollárerősödés. Emiatt erősödhet az arany iránti kereslet, ami jövő év végéig 15 százalékot is emelkedhet.

Mobius úgy véli, hogy a dollárnál még leértékelődés is elképzelhető és egyre inkább valószínű, hogy a jegybankok növelik majd aranyvásárlásaikat. Nagyon sok fog múlni azon, hogy hogyan alakulnak majd a reálkamatok. Az arany árfolyama az idei évben 19 százalékot emelkedett, azt követően, hogy előtte 3 évig estek az árak.

Mit várnak az iparágban?

A világ legnagyobb bányavállalata is fellendülést vár a nyersanyagpiacokon. Az ausztrál BHP Billiton cég vezérigazgatója, Andrew Mackenzie elmondta, hogy a fundamentumok alapján az elkövetkező egy-másfél évben az olaj- és gázpiacokon javulás várható. A vasérc- és szénárak is kedvezőbben alakultak a vártnál, viszont ezzel együtt is azzal számolnak még, hogy középtávon a fontosabb nyersanyagoknál a kínálat gyorsabban nő, mint a kereslet.

Mackenzie azt is jelezte, hogy az eddigi eredmények alapján a BHP – amely a világ harmadik legnagyobb vasérc kitermelője a brazil Vale és az ausztrál Rio Tinto után – jó úton halad afelé, hogy teljesítse a 2017-es pénzügyi évre kitűzött vasérc kitermelési célját, ami 265-275 millió tonna. Erre minden esélyük meg is van, bár a szeptemberben záruló negyedévben 1 százalékos termeléscsökkenés történt.

A bányavállalatok az elmúlt években komoly nyomás alá kerültek, miután a legfontosabb nyersanyagok világpiaci árai valósággal összeomlottak. A vasérc ára 2015 végén, 38 dollár környékén érte el a mélypontját részben a kínai lassulás miatt, illetve az ezzel kapcsolatos félelmek következtében.

Lesz még olaj

Manapság már igazán szóba sem kerül az iparági konferenciákon a források kimerülésének lehetősége, ugyanis nem valószínű, hogy hirtelen elfogyna az olaj és a földgáz. John Watson, a Chevron elnök-vezérigazgatója szerint a technológiai fejlődésnek köszönhetően egyre távolabb tolódik a kitermelés tetőzésének időpontja

Az olajipar a folyamatban levő negyedik ipari forradalom frontvonalát alkotja és a legfejlettebb iparágak egyikévé vált. A világ energiaipara napi 280 millió hordó olaj-egyenértéknek megfelelő energiát állít elő. Ehhez az olaj- és földgázipar napi 149 millió hordó olaj-egyenértékkel járul hozzá. Egy kis érdekesség: a teljes globális energiaszükséglet kielégítéséhez percenkét 12 olimpiai úszómedence feltöltéséhez elegendő nyersolaj szükséges.

Ahhoz, hogy ezt a hihetetlen igényt ki lehessen elégíteni, elengedhetetlen az olajipar folyamatos technológiai fejlesztése. Ez azonban hatalmas beruházásokat igényel.

A Chevron egymaga 2007 óta 6 milliárd dollárt fektetett be technológiai fejlesztésekbe. Ha pár évtizedet visszamennénk az időben, mondjuk az ötvenes évek elejéig, akkor azt láthatnánk, hogy az akkori olajfúrók csupán harminc méteres part menti vízmélységben voltak képesek másfél kilométeres mélységben lefúrni a talajrétegben.

Ezzel szemben a jelenlegi technológia már megengedi, hogy az olajfúrók három kilométeres vízmélységben is képesek legyenek a földkéregben további nyolc kilométert fúrni, vagyis mélyebbre, mint amilyen magas a Mount Everest. A meddő fúrások aránya pedig a hetvenes évekre jellemző 75 százalékról a 2010-es évekre 40 százalékra csökkent.

Egy évtizeddel ezelőtt még világszerte verték a vészharangokat a földgázkészletek kimerülése miatt. Az Egyesült Államokban el is kezdték építeni a földgáz fogadására alkalmas kikötői terminálokat. Időközben azonban olyan áttörés történt a technológiai fejlődésben, hogy ezeket a terminálokat át kellett alakítani a földgáz exportjára.

Mit tud a platina?

Térjünk vissza egy kicsit az értékes fémekre! Van ugyanis egy, ami az arany és az ezüst mellett néha a feledés homályába vész. Ez nem más, mint a platina, melynek kereslete az utóbbi időben meglehetősen felszökött. Az idei évben, elsősorban az autógyártás növekvő igénye miatt, a nemesfém világpiaci kereslete 861 ezer unciával haladta meg a kínálatot. Ennek hatására a platina jelentősen drágulhat.

Ráadásul az idei már az egymást követő negyedik év, amikor úgymond termelési hiány alakul ki a platina piacán, mert a kínálat nemcsak az autógyártás, de az ipar egészének keresletével is képtelen lépést tartani. Ennek az elsődleges oka az, hogy a világ platinatermelésének 70 százalékát adó Dél-Afrika bányászata visszaesett. Az autókatalizátorok és ékszerek újrahasznosításával csupán ellensúlyozni tudták a hiányt, így a nemesfém összkínálata nem változott.

A kereslet emelkedése alapvetően annak köszönhető, hogy Európában idén az értékesítésre szánt új dízelmeghajtású autókban már az Euro 6b környezetvédelmi előírásokat kell alkalmazni. Egyes elemzők szerint ez a tény az autókatalizátorokba beépített platinák globális fogyasztását 3,5 millió unciára emelheti, ami közel 2 százalékos növekedést jelent.

Emellé jön még az is, hogy a világgazdasági növekedés lassulása ellenére a többi ipari szektor platinakereslete akár 10 százalékkal is emelkedhet. A vegyipar és az üvegipar például a megemelkedett kapacitásaik kihasználása céljából igényelnek több platinát.

Ami az ékszergyártást illeti, ott a platinakereslet várhatóan 2,93 millió unciára nőhet ebben az évben. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a kínai ékszergyártás idén végre újra magához tér a 2015-ös mélyrepülés után. Emellett az elmúlt évhez hasonlóan 2016-ban is több fizikai platina (rúd és érme) találhat gazdára befektetési céllal, ugyanis a vételek 300 ezer unciával haladhatják meg az eladásokat. Mindezen tényezők együttes hatásaként a nemesfém ára jelentősen emelkedhet.

A 2016-os év a nyersanyagok éve volt, és az előrejelzések szerint jövőre is folytatódhat a menetelés. Úgy néz ki, hogy a nyersanyagok visszatértek a jó befektetési lehetőséget ígérő piacok színterére.

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

Az autóipari ágazatnak jelentene csökkenést a megállapodás hiánya.

Az Európai Unióból kilépés miatt esz így a vállalat.

Rekordmélységről a jöttek fel brit feldolgozószektor mérőszámai.

Hirdetés
Előrejelzés

Az OTP Treasury szakértői összeállították a befolyásoló piaci tényezőket.

Valaha a SZIGET fesztivál résztulajdonosa, valaha csődbe ment vállalkozás.

Esnek a részvényárak a világ tőzsdéin, jobbára a világkereskedelem jövője miatt.

Ezt olvasta már?

Befektetési alapok: az elmúlt hét nap kiugró forgalmai »

AKKO Invest 389 (-0,26 ) ALTEO 898 (-0,22 ) ANY 1270 (2,42 ) APPENINN 303 (1,17 ) AutoWallis 84 (2,20 ) BIF 259 (-3,00 ) CIGPANNONIA 367 (-0,81 ) DELTA 75 (-2,61 ) Duna House 366 (-0,54 ) EHEP 1420 (-1,05 ) ENEFI 280 (-3,45 ) FORRAS/OE 1110 (0,91 ) FUTURAQUA 60 (-0,66 ) GSPARK 3440 (0,88 ) Gloster 2940 (5,00 ) KULCSSOFT 1610 (-2,13 ) MASTERPLAST 1585 (4,97 ) MOL 2016 (0,10 ) MTELEKOM 387 (-0,26 ) Megakran 4 (-0,49 ) NORDTELEKOM 24 (-0,42 ) NUTEX 24 (-2,25 ) OPUS 234 (-0,64 ) OTP 11990 (0,50 ) OTT1 155 (-2,27 ) PANNERGY 752 (1,35 ) RABA 1055 (4,98 ) RICHTER 7145 (0,28 ) SET Group 57 (-4,03 ) TAKAREK 534 (-1,84 )