Párizs lesz a Brexit nyertese?

| forrás:
Invest and Trade
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Ahogy megindulnak a Brexit-tárgyalások az év első hónapjaiban, úgy ezzel párhuzamosan a londoni bankok is elkezdik áttelepíteni tevékenységeiket a szigetországból az európai kontinensre. Ezzel egyidejűleg Párizs rövid időn belül 20 ezer pénzügyi szakembert akar elcsábítani Londonból. Az Europlace párizsi lobbicsoport szerint így komoly veszteségeket szenvedhet a brit pénzügyi szektor - írja blogbejegyzésében az Invest and Trade lemzője.

Beindultak a lobbisták

A lobbisták már az év második hónapjában rengeteg találkozót szerveznek a londoni vezetőkkel. A tervük az, hogy megszerezzék a legjobb szakembereket, elsősorban az olyan nagy vetélytársaik elől, mint Frankfurt.

Az Europlace marketinganyagai között olyan érvekkel is találkozhatunk, miszerint már jelenleg is 180 ezer pénzügyi alkalmazott dolgozik Párizsban és a városban található a régió legnagyobb kötvénypiaca, illetve a vagyonkezelő menedzserek számát tekintve is a dobogó második fokán helyezkednek el.

 

Most már nem az a kérdés, hogy az Európai Unió elhagyására vonatkozó népszavazás után London elveszíti-e Európa gazdasági fővárosának szerepét, hanem az, hogy hova vándorolnak a Cityből a nagy pénzintézetek.

Mivel Párizs legnagyobb versenytársa Frankfurt, a francia főváros vezetése nem húzta az időt, hanem már a népszavazás utáni napokban több ezer levél keretében felkereste a brit vállalatokat. Ezekben a levelekben a pénzügyi lehetőségeket használták fel mézesmadzagként, hogy azzal csábítgassák magukhoz a szigetországi vállalkozásokat.

Frankfurttal versenyben

A versenybe beszállt ugyan Luxemburg, Amszterdam és Dublin is, de a másik nagy esélyesnek Frankfurt számít, amely ma már nem csak Németország, hanem az egész európai kontinens egyik legfontosabb pénzügyi-, kereskedelmi-, közlekedési- és kulturális központja is. A Bloomberg a francia érdekekért erőteljesen lobbizó cégre, a Paris Europlacre hivatkozva közölte, hogy heteken belül valóságos gazdasági kivándorlás kezdődhet meg Londonból.

A verseny akkor fog majd igazán beindulni, amikor a londoni kormány elindítja az Európai Unióból való kiválás feltételeiről szóló tárgyalásokat. Ez Nagy-Britannia miniszterelnöke, Theresa May ígérete alapján március végén következik be. Amennyiben a válás nyomán a szigetország elveszíti a szabad hozzáférést az Európai Unió pénzpiacaihoz, akkor a világ legnagyobb bankjai – legalábbis azoknak vezetői erre figyelmeztettek – elviszik pénzintézeteik tevékenységének jelnetős részét.

Az Europlace igazgatója, Arnaud de Bresson úgy érzi, hogy a döntések meghozatalára már az év első felében sor kerül. Legalábbis az már érzékelhető, hogy a pénzintézetek meggyorsították az áttelepítéssel kapcsolatos tevékenységüket.

A HSBC már lépne

A HSBC már korábban jelezte, hogy ezer embert akar áttelepíteni a brit fővárosból Párizsba, ha a kilépés felé dől el a népszavazás. Ez még csak a töredéke annak a 70 ezer állásnak, melyek a TheCityUK lobbicsoport szerint veszélyben forognak Londonban.

Az Europlace külön felhívta a londoni bankárok figyelmét arra, hogy Frankfurtban csupán 100 ezer pénzügyi szakember dolgozik, Dublinban pedig annak is csak a harmada. Valamint Németországgal szemben, ahol a nagy cégek szétszórtan helyezkednek el, a francia vállalatok döntő többsége Párizsban rendezte be a székhelyét.

Hol van most Párizs?

Eközben viszont az elemzők arra emlékeztetnek, hogy miközben Európa kiemelkedően fontos bankjainak, mint például a Société Generale SA-nak, vagy mondjuk a BNP Paribas SA-nak valóban a francia fővárosban van a központja, ugyanakkor Franciaországot sokkal hátrább sorolják a világ pénzügyi központjainak helyet adó országok rangsorában.

Nagy-Britannia és Németország messze megelőzi őt, ugyanis az ezt összegző Global Financial Centres Indexen a 87 városból London az első, Frankfurt a 19., míg Párizs csupán a 29. helyen áll. Ebben a listában Budapest a 77. helyet foglalja el.

Ráadásul az áttelepülést fontolgató intézményeket a szigorú francia foglalkoztatási szabályok is aggasztják, miközben ők szeretik könnyen felvenni és elbocsátani az embereiket. Bresson szerint az Europlace az ország parlamenti képviselőinél lobbizik annak érdekében, hogy lazítsanak a szabályokon.

Mindenesetre érdekes események elé nézünk és érdemes lesz figyelni, hogy ki nyeri majd a Brexit-offenzívának nevezett harcot.

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

Megosztottan szavazott és Brexit-kockázatokra hívja fel a figyelmet.

A rendezett Brexitet is komolyan megszenvedné a brit gazdaság.

Csökkenéssel nyithatnak a főbb európai részvénypiacok.

Hirdetés
Előrejelzés

Valaha a SZIGET fesztivál résztulajdonosa, valaha csődbe ment vállalkozás.

Esnek a részvényárak a világ tőzsdéin, jobbára a világkereskedelem jövője miatt.

Eldurvulni látszik a vámháború, jöhet az autóscsata.

Ezt olvasta már?

A Bundesbank nem számol német recesszióval »

4IG 925 (1,09 ) AKKO Invest 450 (0,90 ) ALTEO 822 (0,49 ) APPENINN 399 (-1,72 ) AutoWallis 108 (-1,82 ) BIF 310 (0,65 ) CIGPANNONIA 218 (-0,91 ) CSEPEL 570 (-1,38 ) EHEP 8700 (4,19 ) ELMU 34200 (-0,58 ) EMASZ 31400 (0,64 ) ENEFI 420 (-0,47 ) ESTMEDIA 144 (2,86 ) FORRAS/OE 1390 (-2,11 ) FUTURAQUA 117 (4,47 ) GSPARK 4980 (-0,20 ) KULCSSOFT 1400 (12,00 ) MOL 2940 (-2,20 ) MTELEKOM 439 (-0,11 ) NORDTELEKOM 53 (-7,29 ) NUTEX 57 (-8,39 ) OPUS 300 (-1,25 ) ORMESTER 7450 (3,47 ) OTP 14060 (-0,64 ) OTT1 259 (-2,08 ) RICHTER 5935 (0,68 ) SET Group 127 (2,42 ) TAKAREK 558 (-1,41 ) WABERERS 1210 (-3,20 )