-->

Súlyos milliárdok keresik a helyüket a Trump-érában

| forrás:
Invest and Trade
| szerző: | olvasási idő: kb. 3 perc

Miért is érdemes az amerikai vállalatoknak külföldi gyárakban külföldi munkaerőt alkalmazniuk, ahelyett, hogy a hazai munkaerőpiacot támogatva az Egyesült Államokban hoznának létre munkahelyeket? Folytatjuk a globális vagyonátrendeződés témakörét boncolgató sorozatunkat - írja cikkében az Invest and Trade elemzője.

Az első részben szó volt arról, hogy Donald Trump amerikai elnök úgyszólván ultimátumot adott a nagyvállalatok vezetőinek, miszerint ha nem az Egyesült Államokban építenek gyárakat, illetve nem hazai földön végzik a gyártást vagy termelést, akkor szigorú adóztatásnak lesznek kitéve, amikor haza akarják hozni a terméket, hogy Amerikában értékesítsék.

Munkaerők összevetése

Durva átlaggal számolva Amerikában 30 dolláros órabérért dolgoznak a munkások. Ezzel szemben például Mexikóban egy munkásnak óránként 3-5 dollár fizetést adnak. Lényeges a különbség, hiszen akár tizedannyi bérköltséget kell kifizetniük a vállalatoknak.

Bár Amerikában magasan képzett szakembereket is tudnának alkalmazni, miközben külföldön külön időt és energiát kell fordítani arra, hogy betanított munkaerőhöz jussanak, az órabérekből származó különbségek miatti jelentős megtakarítás bőven kárpótolja a cégeket.

A félreértések elkerülése végett azért érdemes tisztázni valamit. Nem arról van szó ugyanis, hogy az amerikai cégek kizsákmányolnák a külföldi gyáraikban dolgozó helyi munkásokat, hanem egész egyszerűen ott mások az életkörülmények és ha átváltjuk a fizetéseket az adott ország devizanemére, akkor az tisztességes bérnek számít. Magyarországon például a minimálbér után járó órabér 2-3 dollár.

A munkabér mellett más lényeges különbségek is vannak a külföldi munkaerő és az amerikai munkaerő között. Az Egyesült Államokban a munkaóra hiányzás 3 százalékra tehető, míg Mexikóban ez csupán 1 százalék. Ennek többek között az az oka, hogy sokkal kevesebb jó munkahely van Mexikóban és az ottani emberek jóval elkötelezettebbek. Ha egy amerikai, vagy mondjuk egy német cég nyit ott egy gyárat, arra sorba állnak a mexikóiak, hiszen az presztízsnek számít náluk. Ezzel szemben Amerikában ez a fajta munka nem igazán számít jónak, és elsősorban a nem annyira tanult emberek végzik, így nem is becsülik meg akkora mértékben.

Egy másik tényező a munkaerő cserélődés, ami Amerikában 4-5 százalék. Ugyanez az adat Mexikóban 2 százalék, ami ugyanazokra az okokra vezethető vissza, mint amikről a munkaóra hiányzással kapcsolatban is beszéltünk. Ezek egy nagyvállalat esetében óriási különbséget jelentenek. A mexikói munkaerő átlagosan számolva 80 százalékkal olcsóbb, mint az amerikai.

Mexikóban betanított munkarőt alkalmaznak. Tehát jellemzően egyszerű munkákról van szó. Az olyan munkákat, amik elvégzésére magasan képzett emberekre van szükség, nem fogják és nem is tudnák kivinni külföldre az amerikai cégek.

Vállalatok készpénzállománya

Van egy másik érdekes adat, amit érdemes külön kiemelni. Az olyan amerikai bluechip vállalatok, mint például az Apple, a Microsoft vagy az Alphabet óriási mennyiségű készpénzállománnyal rendelkeznek, amelyek legnagyobb részét (sok esetben 80-90 százalékát) a külföldi leányvállalatokban tartják. A legnagyobb ilyen készpénzállománnyal rendelkező cég az Apple, amely 237,6 milliárd amerikai dollárral rendelkezik. Gyakorlatilag „ül” ezen a pénzen.

A viszonyítás kedvéért Magyarország éves GDP-je 140 milliárd amerikai dollár. Tehát az Apple majdhogynem ennek a duplájával rendelkezik készpénzben. Ez igazán elképesztő adat. Közben ne felejtsük el, hogy ezen vállalatok készpénzállományának a nagy része nem Amerikában van és ha Trump végrehajtja a tervezett adóreformját, akkor hihetetlen mennyiségű pénz fog visszaáramlani az Egyesült Államokba.

Van egy úgynevezett ROBO Global ETF, amely lényegében egy befektetési alap, de indexként is tekinthetünk rá, csakúgy, mint az S&P 500 indexre, amely a legnagyobb amerikai vállalatokat tömöríti magába. Ez a ROBO Global ETF tulajdonképpen a robottechnológiát, vagy a robotizálást követi. Ez azért fontos, mert az amerikai vállalatok ugye arra kényszerülnek, hogy hazai földön rendezkedjenek be, ott teremtsenek munkahelyeket, de közben versenyképesnek és nyereségesnek kell maradniuk.

Ha ezek a cégek automatizálnak, illetve robotizálnak, akkor ennek a folyamatnak a technológiai ipar lesz az egyik legnagyobb kedvezményezettje, hiszen végtére is technológiai fejlesztésekről van szó. Ahol ezek a robottechnológia fejlesztések folynak, ott fogják a legnagyobb nyereségeket realizálni. Az amerikai elnökválasztás óta, vagyis 2016. november 8. óta a ROBO Global ETF 7,9 százalékot emelkedett, amivel szemben az S&P 500 csak 5,8 százalékot.

Tőkeáramlás

Az előzőek már segítettek nekünk megválaszolni azt a kérdést, hogy hova áramlik a tőke a világban. De nem csak mi keressük erre a választ, hanem sokan mások is. A Bank of America a Merrill Lynch-csel karöltve minden évben elkészít egy közvélemény-kutatást, amiben szintén erre szeretnének választ kapni.

Ennek keretein belül 211 alapkezelőt kérdeznek meg, melyek összesen 568 milliárd amerikai dollárt képviselnek. Ezt már nyugodtan nevezhetjük globális nagytőkének. Mint kiderült, a legnagyobb mértékben a fejlődő piacokról folyik ki a pénz. Mivel Amerikában kamatemelés történt és még további kamatemelések várhatóak, a nagytőke egész egyszerűen nem hajlandó vállalni nagyobb kockázatot olyan külföldi piacokon, ahol jóval nagyobb a rizikó.

Éppen ezért a nagytőke egyrészt elkezd amerikai kötvényekbe vándorolni. A legtöbb pénz viszont továbbra is részvényekbe helyeződik, legalábbis tavaly december óta a nagytőke legnagyobb része oda került. A részvényeken belül pedig elsősorban a bankokba áramlott a pénz, valamint magába az amerikai dollárba.

Ez is a jelenlegi kamatemelési ciklusnak köszönhető, ami miatt az amerikai dollár folyamatos erősödése várható más devizákkal szemben.

Ennek következtében a nagybefektetők, melyek között államok is vannak, amerikai dollárt vásárolnak, amiből államkötvényeket tudnak venni.

Ezzel szemben a legtöbb pénz az euróból és az angol fontból áramlott ki. Ugye az angol fontban egyébként is nagy kockázat van, hiszen a Brexittel kapcsolatban egyre jobban nyilvánvalóvá válik, hogy „Hard Brexit” fog történni, vagyis minden eddigi egyezményt felbontanak az Európai Unióval és teljesen újra tárgyalják majd a feltételeket.

Sorozatunk harmadik, egyben befejező részében Trump infrastrukturális fejlesztéssel foglalkozó programját vesszük majd szemügyre, valamint azokról az egyezményekről lesz szó, amelyeknek az amerikai elnök a felbontását helyezte előtérbe.

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

Az autóipari ágazatnak jelentene csökkenést a megállapodás hiánya.

Az Európai Unióból kilépés miatt esz így a vállalat.

Rekordmélységről a jöttek fel brit feldolgozószektor mérőszámai.

Hirdetés
Előrejelzés

Az OTP Treasury szakértői összeállították a befolyásoló piaci tényezőket.

Valaha a SZIGET fesztivál résztulajdonosa, valaha csődbe ment vállalkozás.

Esnek a részvényárak a világ tőzsdéin, jobbára a világkereskedelem jövője miatt.

Ezt olvasta már?

Befektetési alapok: az elmúlt hét nap kiugró forgalmai »

4IG 627 (-0,79 ) AKKO Invest 389 (-0,13 ) ALTEO 898 (0,22 ) ANY 1250 (-0,79 ) AutoWallis 81 (-2,98 ) CIGPANNONIA 369 (-1,07 ) DELTA 74 (0,13 ) DM-KER 81 (-1,22 ) Duna House 370 (1,09 ) FUTURAQUA 60 (-1,15 ) GSPARK 3470 (0,87 ) Gloster 2780 (-5,44 ) KULCSSOFT 1700 (1,19 ) MASTERPLAST 1580 (-1,25 ) MOL 2026 (0,70 ) MTELEKOM 385 (0,79 ) NORDTELEKOM 24 (2,61 ) NUTEX 24 (-1,24 ) OPUS 240 (3,00 ) ORMESTER 1540 (-2,53 ) OTP 12070 (1,60 ) OTT1 154 (1,18 ) PANNERGY 752 (0,27 ) RABA 1060 (-0,93 ) RICHTER 7225 (0,63 ) TAKAREK 530 (-2,21 ) WABERERS 1160 (3,57 ) ZWACK 16550 (0,30 )