Tovább dübörög a Mikulás rali

| forrás:
Invest and Trade
| szerző: | olvasási idő: kb. 3 perc

Az év végéhez közeledve figyelhető meg az egyik legerősebb időszak a tőzsdei kereskedésben, amely nem más, mint a Mikulás rali - írja az Invest and Trade elemzője.

Hosszabb?

A hagyományos év végi áremelkedések jelenségét először Yale Hirsch figyelte meg 1972-ben. A befektetők egyik kedvenc naptárhatása sokak szerint karácsony és újév között mutatkozik meg a legjobban, de vannak, akik szerint egész decemberben megfigyelhető a jelenség.

Az időtartam kitolódásának egyik oka, hogy a Mikulás rali kezd egyre jobban ismertté válni a piacon szereplők körében, ennek következtében pedig egyre nehezebb belőle igazi hasznot húzni, ha már mindenki számít a várható emelkedésre.

Vagyis igazán csak az tud nagyot nyerni rajta, aki időben, még a többiek előtt beszáll.

Ez viszont azzal jár, hogy a Mikulás rali kezdete egyre előrébb tolódik a naptárban. Nem meglepő tehát, hogy az utóbbi években az áremelkedések kezdete már november végén is megfigyelhető volt.

A rali kialakulásának okai között szerepel többek között az, hogy a piacok könnyebben mozgathatók az alacsony likviditás miatt, ami azt jelenti, hogy nagyobb költséggel lehet eladási, vagy vételi megbízásokat végrehajtani. A Mikulás rali egyben már a szezonálisan erősebb januárra való spekuláció kezdetét is jelenti. Miközben a piaci szereplők elköltik a karácsonyi bónuszaikat, szerephez jutnak az adózási megfontolások is.

A december fontos időszak a befektetési alapok teljesítményének mérésében is. A nagy szereplők így inkább tartózkodnak az eladásoktól, mert nem érdekük az, hogy az árak alacsonyabbak legyenek. Továbbá a befektetési alapok már decemberben elkezdik a portfóliójuk feltöltését.

A Mikulás rali tehát nagyon élénken él a befektetési köztudatban, így aki igazán szeretné learatni a gyümölcseit, annak az említett szezonális változások miatt érdemes minél korábban elkezdeni a kereskedést, akár már november végén is.

Azt is fontos tudni, hogy a rali kialakulását alátámasztó statisztikák múltbeli árfolyamalakulásokat tükröznek, ezeket pedig csak fenntartásokkal érdemes kezelni az árak alakulásának előrejelzése során, ugyanis a jövőbeli hozamokra nézve semmilyen garanciát nem jelentenek.

A rali mögötti pszichológia

Ahogy André Kostolany is mondta, a tőzsde 90 százalékban pszichológia. A Mikulás rali egyrészt érzelmi, másrészt gazdasági, illetve adózási okokkal indokolható. Ennek függvényében keresve sem találhatnánk alkalmasabb időszakát az évnek, mint a karácsonyt. Ilyenkor mindenki több időt tölt a szeretteivel családi körben, így kiegyensúlyozottabb a jövőt illetően, tehát a befektetések területén is optimistábban értékeli a világ dolgait.

A kedvezőbb hangulatot tovább erősíti, hogy sokan most kapják meg a karácsonyi prémiumot, illetve az év végi bónuszt, melyek egy részéből megtakarítás válik. A megtakarítások pedig közvetlenül, vagy közvetve (befektetési- és nyugdíjalapok által) eljutnak a tőzsdére, ezzel is táplálva az emelkedést.

Az esedékes számvetés során a portfóliómenedzserek az ügyfeleik adófizetésére is tekintettel vannak. A veszteséges és nyereséges ügyleteket szembeállítva, a portfólióátrendezés során felszabaduló pénzeszközökből szintén jut a tőzsdére. Egy-egy kevésbé jól sikerült esztendő esetén gyakran előfordul, hogy az év utolsó napjaiban hirtelen megszépülnek a számok.

Mit mutatnak a számok?

A Mikulás ralit a statisztikusok számszerűen is elemezték. A leginkább figyelt tőzsdeindex, az amerikai S&P 500 esetében az elmúlt 50 év során évente átlagosan 1,6 százalékos emelkedés jutott az öt utolsó decemberi és a két első januári kereskedési napra. Ha a hálaadás napjától a szilveszterig tartó időszakot vesszük alapul a rally időtartamának, akkor 2013-ra visszatekintve erre a periódusra 3 százalékos indexemelkedés jutott. A 2011-es év még ennél is jobb eredményt hozott, hiszen akkor 8,5 százalékos eredmény került a karácsonyfa alá azoknak, akik az S&P 500 indexet követték.

Az idei év

Három negatív népszavazási eredményt láthattunk az elmúlt fél évben, de mind a háromra pozitív piaci reakció jött a kezdeti bizonytalanságot követően. Az olasz referendum esetében igazából csak konzerválódott a jelenlegi helyzet, legalábbis ami a politikai berendezkedést illeti. Eközben a jó makrogazdasági adatoknak és Donald Trump adócsökkentési, valamint infrastrukturális beruházási terveinek köszönhetően a Dow Jones új csúcsra futott.

Az elmúlt hetet tekintve a főbb amerikai indexek emelkedéssel kezdtek, a Nasdaq például hétfőn 1,01 százalékot erősödött. Hasonlóképpen jól teljesítenek a technológiai szektor részvényei, amik idén első számú húzóerői voltak a február közepe óta tartó részvénypiaci emelkedésnek. Ráadásul három Fed tag is beszédet mondott, amiben megerősítették, hogy jön a decemberi kamatemelés. Véleményük szerint sok kérdőjelet hordoz a várható pénzügyi hatás Amerikában, ami bizonytalanságot szül a Fed várható kamatpályája körül.

A New York-i Fed elnöke, William Dudley szerint egy expanzív fiskális politika hatásai leginkább 2018-ban és azután érződnének a gazdaságban, így nem valószínű, hogy változni fognak a 2017-es előrejelzések a piaci hangulatot illetően. A tagok szerint az amerikai gazdaság közel van a Fed által követett kettős célhoz, a teljes foglalkoztatottsághoz és a 2 százalékos inflációhoz.

Európában az olasz népszavazás eredményének ellenére jól teljesítenek a piacok. Az angol FTSE 100 index csak mérsékelten emelkedik, de a német DAX index komoly raliban van. Az eurócsoport találkozóján a görögök adósságterheinek mérsékléséről állapodtak meg.

Jelenleg a történelem egyik leghosszabb tőzsdei emelkedését éljük és az európai indexek mellett az ázsai Nikkei és Hang Seng is emelkedik. Amerikában pedig nem csak az S&P 500, de a Dow Jones ipari átlag index is történelmi csúcson van, amit napról napra újra megdönt. Ha az év egészére tekintünk vissza, a számos gazdasági és politikai probléma sem tudta megfordítani a hosszabb ideje tartó trendet.

Egy szó, mint száz, nem csak megjött a Mikulás rali, de gőzerővel dübörög a bikapiacon.

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

Megosztottan szavazott és Brexit-kockázatokra hívja fel a figyelmet.

A rendezett Brexitet is komolyan megszenvedné a brit gazdaság.

Csökkenéssel nyithatnak a főbb európai részvénypiacok.

Hirdetés
Előrejelzés

Valaha a SZIGET fesztivál résztulajdonosa, valaha csődbe ment vállalkozás.

Esnek a részvényárak a világ tőzsdéin, jobbára a világkereskedelem jövője miatt.

Eldurvulni látszik a vámháború, jöhet az autóscsata.

Ezt olvasta már?

Ismét rekordforgalmat ért el az Alibaba »

4IG 929 (1,53 ) AKKO Invest 450 (0,90 ) ALTEO 822 (0,49 ) APPENINN 395 (-2,71 ) AutoWallis 109 (-0,91 ) BIF 310 (0,65 ) CIGPANNONIA 218 (-0,91 ) CSEPEL 570 (-1,38 ) Duna House A 3760 (0,27 ) EHEP 8850 (5,99 ) ELMU 34200 (-0,58 ) EMASZ 31400 (0,64 ) ENEFI 420 (-0,47 ) ESTMEDIA 144 (2,86 ) FORRAS/OE 1390 (-2,11 ) FUTURAQUA 117 (4,65 ) GSPARK 4980 (-0,20 ) KULCSSOFT 1420 (13,60 ) MOL 2920 (-2,86 ) MTELEKOM 440 (0,23 ) NORDTELEKOM 53 (-7,99 ) NUTEX 56 (-9,68 ) OPUS 300 (-1,32 ) ORMESTER 7450 (3,47 ) OTT1 255 (-3,60 ) RICHTER 5930 (0,59 ) SET Group 127 (2,26 ) WABERERS 1245 (-0,40 )