Új csúcsokra tör a Disney

| forrás:
Invest and Trade
| szerző: | olvasási idő: kb. 3 perc

A Walt Disney Company egy sokszínű amerikai vállalat, amelynek székhelye Kaliforniában található. A világ második legnagyobb média konglomerátuma a bevétel alapján, egyedül a Comcast előzi meg - írja összefoglalójában az Invest and Trade elemzője.

A céget 1923. október 16-án alapították a Disney fivérek: Walt Disney és Roy O. Disney. Akkor még a Disney Brothers Cartoon Studio nevet használta és alapozta meg hírnevét, majd az Egyesült Államok animációs iparágának vezető szereplője lett. 

Később a vállalat bővítette tevékenységei körét, melyek a következő négy kategóriára oszthatók a bevételek és irányítás szempontjából: média (számos televízió csatorna, rádió, produkciós- és forgalmazó cégek); parkok (14 vidámpark, óceánjáró hajó, számos szálloda, stb.); stúdiók (film- és zenestúdiók, színházak, mozik); ajándéktárgyak (játékok, ruhák, stb.)

A vállalat a Walt Disney Studio és a Walt Disney Production neveket is használta az évek folyamán. Nevének jelenlegi formáját 1986-ban vette fel, amikor működési körét is bővítette. Ekkor kezdett ugyanis a színház, a rádió, a zene, a kiadói és az online média szegmenseire koncentrálni. A cég annak érdekében is bővítette vállalati részlegeit, hogy sokkal érettebb tartalmakat is a piacra dobhasson, mivel addig tipikusan csak családbarát műsorokat forgalmazott.

A cég a filmstúdiójáról a legismertebb, amely manapság egyike a leghatalmasabb és legnevezetesebb stúdióknak az amerikai mozik világában. A vállalat leghíresebb kabalája a jól ismert mesehős, Mickey egér. 

Történelem

Az 1923-as év elején Walt Disney megalkotott egy rövidfilmet Alice Csodaországban címmel. Ebben az animált karakterek mellett Virginia Davis szerepelt gyerekszínészként. Miután korábbi cége, a Laugh-O-Gram Studios 1923-ban csődbe ment, Disney Hollywoodba költözött, hogy csatlakozzon bátyjához, Roy O. Disneyhez.

Az M. J. Winkler Productions filmforgalmazója, Margaret J. Winkler kapcsolatba lépett Disneyvel és berendelt egy egész sorozatot Alice Comedies néven, melyet filmtekercsenként 1 500 dollárért vásárolt meg, továbbá Disney produkciós partnerré vált.

Ugyanebben az évben alapította meg Walt és Roy Disney a Disney Brothers Cartoon Studiot. Aztán Alice után még több animációs film következett. 1926 januárjában a Hyperion utcai Disney stúdió elkészültével a cég megváltoztatta a nevét Walt Disney Studiora.

Miután véget ért az Alice Comedies, a Disney kifejlesztett egy teljesen rajzfilm alapú sorozatot, melyben bemutatták első eredeti karakterüket, Oswaldot, a szerencsés nyulat, melyet szintén Winkler forgalmazott az Universal Pictures-ön keresztül. Mivel Oswald a forgalmazó tulajdonában volt, a Disney csak pár száz dollárt keresett a sorozaton.

A Disney 26 Oswald rajzfilmet készített, miután 1928 februárjában elveszítette a szerződést egy jogi kiskapu miatt, amikor is Winkler férje, Charles Mintz átvette a filmforgalmazó cég vezetését. Miután a Disney Studio-t nem sikerült megkaparintania, Mintz elszerződtette Disney-ék négy legjobb animátorát (Ub Iwerks kivételével) és Snappy Comedies néven elindította a saját animációs stúdióját.

1928-ban, Oswald elvesztéséből felépülve Disney-ék előálltak egy Mortimer nevű egér karakterének ötletével, miközben egy vonaton utaztak Kalifornia felé és lerajzoltak róla néhány egyszerű skiccet. A karaktert később átnevezték Mickey egérré, ugyanis Disney feleségének, Liliannek nem tetszett a Mortimer egér hangzása. Ub Iwerks finomított Disney-ék kezdeti rajzain, majd ezt követően Mickey számos Disney gyártmányú filmben szerepelt.

A Disney fivérek 1928. november 18-án adták ki első hangosfilmjüket Steamboat Willie címmel, melyben persze Mickey egér játszotta a főszerepet. Ezt a rajzfilmet a Pat Powers vállalat forgalmazta és óriási sikere lett, ami nem csak Mickey karakterének volt köszönhető, hanem annak a ténynek is, hogy ez volt a műfaj első szinkronizált rajzfilmje. A bemutatóra New Yorkban került sor, a B. S. Moss’s Colony színházban, melyet manapság csak úgy ismernek, hogy Broadway színház. 

1954-ben Walt Disney a Disneyland rajzfilmsorozatot használta fel arra, hogy kiderítse, milyen lenne egy olyan hely, ahol a szülők és a gyerekek egyaránt jól érzik magukat. Ezek után Walt Disney 1955. július 18-án  megnyitotta Disneylandet a nagyközönség előtt. A bizonytalan kezdés után a park elkezdett növekedni és egyre több látogatót vonzott ország- és világszerte. Az egyik terjeszkedés idején, 1959-ben megépítették Amerika első hullámvasútját.

Mindezek mellett az ötvenes években fontos figyelmet szenteltek a televíziós műsoroknak is. A hétköznap délutánonként vetített rajzfilmek nagy sikert arattak. Ilyen volt Mickey egér klubja, a Davy Crockett és a Zorro is. Az óriási sikerek ellenére a hatvanas években a vállalat keveset fektetett a televíziózásba.

Évekkel később Disney titokban elkezdett keresni egy alkalmas helyszínt a második vidámpark részére. 1965 novemberében jelentették be a Disney World-öt. Ez egy olyan tervezet volt, amelyben nemcsak vidámpark, hanem hotelek, sőt még egy modell város is szerepelt a floridai Orlando mellett fekvő több ezer holdnyi területen.

Ebben az időszakban a Disney filmstúdió részlege is nagyon elfoglalt volt. Évente átlagosan 5-6 filmet gyártottak le. Olyan híres rajzfilmek születtek itt, mint Susi és Tekergő, Csipkerózsika és a 101 kiskutya. Eközben az élőszereplős filmek is szép időszakot éltek meg. Ekkor készítették el a Mary Poppins zenés adaptációját, amely egyike a minden idők legtöbb bevételét hozó filmeknek. Nem véletlenül, hiszen öt Oscar-díjat nyert, beleértve a legjobb szereplőnek járó díjat, amit Julie Andrews vihetett haza.

1965. december 15-én meghalt Walt Disney. Testvére, Roy Disney vette át a vállalat elnöki tisztségét. Első cselekedete az volt, hogy a Disney World-öt átnevezte Walt Disney World-dé, a bátyja iránti tisztelete jeléül. Ezt követően is megállás nélkül jöttek az olyan filmsikerek, mint A dzsungel könyve, A kicsi kocsi kalandjai és a Komputer teniszcipőben, amely egy újabb fiatal Disney által felfedezett színészt mutatott be, Kurt Russel-t.

Végül 1971. október 1-jén nyitotta meg kapuit a Walt Disney World a nyilvánosság előtt, mely létesítményt személyesen Roy avatott fel, bár igaz, hogy csak a hónap második felében. Röviddel ezután, 1971. december 20-án Roy Disney is elhunyt. A vállalatot Donn Tatum, Card Walker és Walt veje, Ron Miller vezetésére bízta. Mindhármukat személyesen Walt és Roy képezte ki.

...és a jelen

A Disney vállalat azóta is rendületlenül tör előre és egyre nagyobb sikereket könyvel el évről évre. 2013-ban például megvásárolta a Csillagok Háborúja jogokat is birtokló Lucasfilmet, amellyel bizonyította, hogy nem csak a filmgyártáshoz, hanem az üzlethez is ért.

A Star Wars7 2015. decemberi mozikba kerülése hatalmas anyagi siker volt, nem csak a jegyértékesítések döntöttek rekordokat, hanem a filmhez kapcsolódó játékfigurák és ajándéktárgyak is rekord összegű bevételt hoztak. Jelenleg éppen fut a mozikban a Zsivány egyes – egy Star Wars történet, illetve májusban kerül a mozikba a Star Wars8 is, amelynek forgatása még Carrie Fisher (Leia hercegnő) közelmúltbeli halála előtt befejeződött. 

Ígéretes papírok

A Disney 1991. május 6. óta szerepel a Dow Jones ipari átlag indexében, valamint S&P 500 komponens is. A közel 195 ezer alkalmazottat foglalkoztató cég éves összbevétele 2016-ban 55,6 milliárd dollár volt, melyből a nyeresége 9,4 milliárd dollárt tett ki. Piaci kapitalizációja 170 milliárd dollár, ezzel a 33. legnagyobb amerikai vállalat. Részvényárfolyama 107 dollár körül van, de az elemzők szerint hamarosan elérheti a történelmi csúcsát, melyet 122 dolláron jegyeztek.

Ez közel 13 százalékos növekedést jelentene, ráadásul könnyen lehet, hogy itt nem áll meg, és új csúcsot is fog dönteni az árfolyam.

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

2021-től a kemény Brexitre van a legnagyobb esély.

Az átmeneti időszak túl rövid lesz a szabadkereskedelmi megállapodásoz.

Nem lesz lehetséges az akadálytalan kereskedelem az EU-val.

Hirdetés
Előrejelzés

Az OTP Treasury szakértői összeállították a befolyásoló piaci tényezőket.

Valaha a SZIGET fesztivál résztulajdonosa, valaha csődbe ment vállalkozás.

Esnek a részvényárak a világ tőzsdéin, jobbára a világkereskedelem jövője miatt.

Ezt olvasta már?

Forint ügyben a kardinális kérdés: hullunk-e mint kő tovább? »

4IG 400 (0,13 ) AKKO Invest 379 (0,53 ) APPENINN 270 (3,45 ) AutoWallis 78 (1,83 ) CIGPANNONIA 140 (2,19 ) DELTA 94 (-1,77 ) FUTURAQUA 72 (2,86 ) KULCSSOFT 1600 (6,67 ) MASTERPLAST 604 (0,67 ) MOL 1969 (-1,55 ) MTELEKOM 358 (0,85 ) NORDTELEKOM 36 (11,95 ) NUTEX 31 (3,69 ) OPUS 185 (0,54 ) OTP 8870 (0,62 ) OTT1 184 (3,37 ) PANNERGY 678 (1,19 ) RICHTER 6175 (-0,56 ) SET Group 78 (0,78 ) WABERERS 676 (-0,59 )