A kereskedő egyedfejlődése

| forrás:
https://www.opcioguru.com
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Egy kereskedő fejlettségi szintje nem csak abban mutatkozik meg, hogy mekkora profitot ér el, mert lehet szerencséje is. Mely területek árulkodnak a legjobban egy trader fejlettségi szintjéről?

Egy kereskedő fejlettségi szintje nem csak abban mutatkozik meg, hogy mekkora profitot ér el, mert lehet szerencséje is. Mely területek árulkodnak a legjobban egy trader fejlettségi szintjéről?

Alábbiakban táblázatos formában összehasonlítottam egy kezdő és egy haladó kereskedő fejlettségi szintjét különböző kategóriákba sorolva. Igyekeztem csak a legfontosabb szempontokra fókuszálni, hogy ne legyen túl nagy a táblázat:). Nagyításhoz klikk a képre.

Videóban és podcast-ban is meghallgathatod.

Összefoglalva

Miről ismerhetjük meg a kezdő kereskedőt?

Elsősorban azt hiszi, hogy a kereskedés könnyű ezért nem is tesz bele túl sok energiát az önképzésbe. Minden ármozgásra azonnal érzelemből reagál. Nem nézi a piaci kontextust, azt sem tudja, hogy ilyen létezik. Azt hiszi, hogy a legtöbbször igaza van és nehezen változtat ezen. Kereskedési terve egyáltalán nincs, impulzívan nyit pozíciókat, épp amikor ráér. Stratégiából megtanult egyet és minden piaci körülmények között azt erőlteti. Pozíció menedzsmentről még sosem hallott, sőt a méretezésről sem igazán, így folyamatosan túl nagy pozíciókat vesz fel és hatalmas kockázatokat cipel. Csak a magas megtérülés érdekli. Egyáltalán nem fókuszált, egyik stratégiáról ugrál a másikra és azt az egyet erőlteti minden piacon. Nem türelmes, azonnali eredményt vár. Első évben akar számlát duplázni.

Mi jellemzi a haladó, profi kereskedőt?

Alázattal közelít a piachoz, hisz tudja, hogy soha nem tudhat eleget. Ezért folyamatosan képzi magát, mert ez nagyon kifizetődő tud lenni a kereskedés során. Minden ármozgást piaci kontextusba helyez és az együttállásokat figyeli. Hajlandó alkalmazkodni a piachoz és elfogadja ha nem volt igaza. Rendelkezik belépési és menedzsment tervvel. Kereskedési stratégiája adaptív és rugalmas, nem kőbe vésett szabályok szerint kereskedik, idomul a piaci helyzethez. Profi módon használja az opciós átalakításokat. Kisebb kockázatokat vállal és több pozíciót tart nyitva. Hajlandó a kisebb profitért is lehajolni, nem a tuti ügyletre hajt folyamatosan. Néhány termékre specializálódik de abban profivá válik. Türelmes, hiszen a hosszabb távú cél lebeg a szeme előtt. Elsősorban a kockázatokat kezeli, mert tudja, hogy csak arra van hatása.

Te hol jársz?

Érdemes egy kis önvizsgálatot tartanod a fenti kategóriák kapcsán. Te melyikben hová sorolnád magad?

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

Rekordmélységről a jöttek fel brit feldolgozószektor mérőszámai.

2021-től a kemény Brexitre van a legnagyobb esély.

Az átmeneti időszak túl rövid lesz a szabadkereskedelmi megállapodásoz.

Hirdetés
Előrejelzés

Az OTP Treasury szakértői összeállították a befolyásoló piaci tényezőket.

Valaha a SZIGET fesztivál résztulajdonosa, valaha csődbe ment vállalkozás.

Esnek a részvényárak a világ tőzsdéin, jobbára a világkereskedelem jövője miatt.