Volatilitás: barát vagy ellenség?

| forrás:
www.opcioguru.cm
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

A volatilitás a kereskedés velejárója. Vannak nyugisabb időszakok a piacon de időről-időre visszatér a volatilitás. Sokan félnek tőle, pedig nincs vele gond, csak tudni kell kezelni.

A média mindig hatalmas felhajtást csinál belőle ha megérkezik a volatilitás a piacra. Jönnek a világvége cikkek, a vérengzéssel teli szalagcímek és még sorolhatnám. Kabaré az egész. A kezdő kereskedő ezektől megijed, a tapasztalt tudja, hogy a volatilitás ad olyan kereskedési lehetőségeket, amiket a nyugis piac nem tud. Nézzük a volatilitás milyen hatást gyakorol az opciós kereskedésre.

Opciós volatilitás

Számos cikkemben írtam már az Implied Volatility (IV) témaköréről és a VIX indexről. Mindkettő megértése fontos az opciós stratégiák használata során. Na de mit tesz a volatilitás emelkedése az opciós árakkal? Anélkül, hogy belemennék matematikai fejtegetésbe, józan paraszti ésszel is belátható, hogy ha a volatilitás emelkedik, az opciók megdrágulnak. Miért?

Hétköznapi példa: ha eddig 10 autót törtél össze, vajon olcsó vagy drága lesz a Cascod? Nyilván drága, mert volatilis a vezetésed, kockázatos ügyfél vagy. Ha az alaptermékek fel le ugrándoznak, ugyanez a helyzet, nő a bizonytalanság, így megdrágulnak az opciók, mert megnőtt a kockázat. Ez jó neked ha olcsón vetted, de rossz ha olcsón írtad ki.

Két ideális időzítés létezik volatilitás szempontjából:

  • akkor veszed az opciót, amikor alacsony és időközben nő meg,
  • akkor írod ki az opciót, amikor már megnőtt és időközben csökken le.

A másodikat könnyebb megvalósítani, mert tudjuk, hogy a volatilitás a középértékhez tér mindig vissza. Azt nehezebb előre megtippelni, hogy mikor indul el a pánik, mikor nő meg a vola. Amikor viszont már megnőtt, tudni lehet, hogy előbb vagy utóbb, de visszatér, így az esésére lehet játszani.

S&P500, Olaj határidő volatilitás példák

Jelenleg a fenti termékekre ránézve azt látjuk, hogy extrém módon megnőtt bennük a volatilitás. Így az opciók átlagára is többszörösére nőtt.

Nézzük a két termék napos grafikonját és az opciós volatilitásuk változását (klikkre nagy kép nyílik meg mindegyiknél).

Olaj napos chart

76-ról egyhuzamban esett 50-ig. Nem csoda, hogy az opciós volatilitás megnőtt.

Olaj opciós volatilitás

Az átlagosan 30% alatti volatilitás szépen felkúszott tartósan 50-60% közé.

S&P500 napos chart

Látszik, hogy egy szép kis esés után ment a csapkodás fel-le, így ennek megfelelően a volatilitás is ugrándozott.

S&P500 volatilitás

Ennek követésére legegyszerűbben a VIX indexet tudjuk használni. A piaci ugrándozást követte a VIX is. Az előtte lévő átlagos 12-es szintről pillanatok alatt felugrott 25 fölé és azóta is átlagosan 18-20 között tartózkodott.

Opciós árak ugrása volatilitás függvényében

A következő példa Nassim Taleb egyik könyvéből való. Azt mutatja be, hogy a volatilitás emelkedése hányszorosára növeli adott opció árát. Egy kis magyarázat:

  • ATM opciók: azok az opciók, amelyek strike-ja az alaptermék piaci árához közel vannak
  • 5,10,15,20 σ OTM: 5, stb szigma távolságra lévő opciók. Az 5 szigma elmozdulás már kellően ritka, de mostanság egyre sűrűben fordul elő. A CHF szakadás 2015-ben pl. 7 szigma volt.

Értelmezve a táblázatot pl. egy 5 szigma távolságra lévő opció ára 16x-ozódik ha a volatilitás megnégyszereződik. Látszik a számokból, hogy a változás durván exponenciális.

Volatilitás és kockázatkezelés

Mivel sosem tudhatjuk, hogy mikor jön a következő volatilis időszak, folyamatosan szem előtt kell tartani a kockázatkezelést. Alapvetően kétféleképpen lehet opciókkal kereskedni.

Vagy veszed az opciót és akkor a kockázatod korlátozott, hiszen nem bukhatsz többet, mint amennyibe az opció került, vagy kiírod az opciót és ha ezt fedezetlenül tetted akkor korlátlan a veszteség lehetősége.

Látva a közelmúlt eseményeit még inkább szeretném felhívni mindenki figyelmét a fedezésre. Ha iránymentes stratégiával kereskedsz, ne legyél fedezetlen, mindig biztosítsd magad opciókkal. A magas volatilitás számos jó kiírási lehetőséget teremt a megnövekedett opciós prémium miatt, de mindezt érdemes fedezetten elvégezni, hogy a kockázatod mindvégig korlátozott legyen. Így elkerülhető a hirtelen margin növekedésből származó margin-call is.

Ha opció vevő vagy akkor egyszerűbb a dolgod, mert eleve fix a kockázatod, viszont magas volatilitás mellett csak ésszel vásárolj túlárazott opciókat, mert ha az IV csökken, az opció ára is könnyen összeesik.

A másik, amivel ilyen helyzetben tovább tudod erősíteni a kockázatkezelésed az a diverzifikáció és a pozíciók ésszerű méretezése.

A piacon a legfontosabb, hogy életben maradj.

A kockázatok kezelése fontosabb, mint a magas profit hajszolása. Hidd el, tudom miről beszélek, buktam már pár elég vaskosat...:(

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

Megosztottan szavazott és Brexit-kockázatokra hívja fel a figyelmet.

A rendezett Brexitet is komolyan megszenvedné a brit gazdaság.

Csökkenéssel nyithatnak a főbb európai részvénypiacok.

Hirdetés
Előrejelzés

Az OTP Treasury szakértői összeállították a befolyásoló piaci tényezőket.

Valaha a SZIGET fesztivál résztulajdonosa, valaha csődbe ment vállalkozás.

Esnek a részvényárak a világ tőzsdéin, jobbára a világkereskedelem jövője miatt.

Ezt olvasta már?

Felfüggesztették a FuturAqua tőzsdei kereskedését »

4IG 668 (0,45 ) AKKO Invest 422 (-0,94 ) ALTEO 888 (-0,22 ) APPENINN 357 (-0,83 ) AutoWallis 101 (-0,98 ) CIGPANNONIA 189 (3,62 ) CyBERG 1650 (-0,60 ) EHEP 8550 (-5,52 ) EMASZ 31200 (0,65 ) ENEFI 360 (-1,64 ) ESTMEDIA 130 (5,50 ) GSPARK 5060 (-0,39 ) KULCSSOFT 3060 (15,91 ) MASTERPLAST 750 (-2,09 ) MOL 2750 (-1,86 ) MTELEKOM 458 (-0,33 ) NORDTELEKOM 50 (-3,28 ) NUTEX 46 (-4,73 ) OPUS 288 (0,35 ) OTP 14370 (0,49 ) OTT1 241 (-1,64 ) PANNERGY 728 (-0,82 ) RICHTER 6735 (0,97 ) SET Group 89 (0,45 ) TAKAREK 522 (-1,14 ) WABERERS 1110 (-0,89 )