A következő sikersztori: Paypal

| forrás:
PrivateBanking
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

2015. július 8-án megtörtént, amire már oly sokan oly régóta vártak. Az Ebay leválasztotta magáról a Paypalt, ami nem más, mint egy online fizetési rendszer.

Ennek során a saját bankszámlánkról a Paypal számlánkra töltünk fel annyi pénzt, amennyire épp szükségünk van, és innen intézzük a fizetést, így nem kell megadni az eredeti bankszámlaszámunkat, és ebből kifolyólag biztonságosabb is. 2002-ben lett az Ebay tulajdona a Paypal, és most elérkezett az idő, hogy önállóan is tőzsdei szereplő legyen - írja blogbejegyzésében Debreczeni Csaba.

Aki július 8-ig rendelkezett Ebay részvényekkel az 1 darab Ebay részvény után pontosan 1 darab Paypal részvényre is jogosult. Önállóan július 20-a után kezd el kereskedni a papír. Nincs kétségünk afelől, hogy magasra fog szökni az árfolyama az online fizetéssel foglalkozó cégnek, hiszen egyrészt a befektetők már régóta várták, másrészt az ilyen tipikus spin-off, azaz leválasztási procedúrák az esetek legnagyobb részében mindig sikeresek, harmadrészt a cégben bőven van potenciál. Most ez utóbbira fókuszálunk.

A Paypal, mint külön vállalat már azért is lehet érdekes a befektetők számára, mert szép növekedés van a cégben. Ha megnézzük az Ebay jelentéseit, akkor az rajzolódik ki, hogy 2002-es felvásárlása óta (amikor 1,5 milliárd USD-t adott érte az Ebay) a következő bevételekkel és növekedéssel büszkélkedhet a vállalat fizetéssel foglalkozó része:

Forrás: Sec, PrivateBanking

Ez már olyan impozáns számsor, ami miatt rá fogják magukat vetni a spekulánsok. Persze az nagy kérdés, hogy nem-e futott már ki ez a növekedés, és hogy nem késő-e már beszállni egy ilyen múlttal rendelkező vállalatba?

A kérdésre nehéz a válasz, de ha megnézzük az aktív Paypal számlával rendelkezők számát, akkor 2015 első negyedévére körülbelül 165 millió felhasználóval számolhatunk. A növekedés itt is hatalmas, hiszen a felhasználói bázis 2010 elejétől, azaz 5 év alatt megduplázódott, és háromhavonta átlagban 3% - 3,5%-al nő az ügyfélbázis.  Ez a 165 millió fő nem tűnik soknak, és a vállalatban bőven van tartalék, amivel újabb magánszemélyeket vagy vállalatokat csalogathat magához az online fizetési szolgáltató.

Paypal felhasználók száma:

Forrás: statista, PrivateBanking

Természetesen a versenytársaik ebben az üzletágban is ott leselkednek, erre az Ebay a jelentéseiben mindig ki is tér, így megemlíti a Western Union-t, a MoneyGram-t, a Global Payments-et és az Euronet-et. Az előző jelentésben még a Xoom is meg volt jelölve, azonban pár napja erre a cégre vételi ajánlatot tett a Paypal, ha sikerül nyélbe ütni egy ilyen tranzakciót, akkor tovább bővülhet a felhasználók száma és az árbevétel is.

Mindezek mellett néhány online fizetéssel foglalkozó cég (köztük a Paypal is) újabb területre merészkedett. Ez pedig nem más, mint a hitelezés kis és közepes méretű vállalatoknak.

A kevesebb, mint 1 millió dollár árbevételt elérő cégek a 2008-as válság után nem igazán tudtak hitelhez jutni. Mivel ezek a cégek az átlagosnál magasabb kockázatot hordoznak, így nem csoda, hogy a megregulázott bankok nem merték ezt a szektor tovább finanszírozni, pedig a gazdasági növekedés, az innováció szempontjából nagyon fontos szegmensről van szó. Ha megnézzük a hitelek mennyiségét, amit az ilyen vállalatok kaptak akkor az látszik, hogy a válság előtt 3 millió dollár felett volt az átlagos hitelösszeg, majd a válság után 2 millión stabilizálódott. Ez az az üzletág, amibe most nagy erőkkel próbálják belevetni magukat az online fizetéssel foglalkozó cégek.

Az ötlet nem rossz, bár a hitelezésre igaz az, hogy sokáig lehet nagyon keveset nyerni, majd egy recessziós hangulatban több év eredményét el lehet bukni, de a kis vállalatok kevésbe kitettek a globális gazdaság viszontagságainak és inkább az a fontos, hogy belföldön mi történik. Az pedig egy ideje javulóban van a tengerentúlon, és mintha Európa is éledezne.

A kisvállalatoknak nyújtott átlagos hitel:

Forrás: FFIEC, Privatebanking

Mindezek következményeként a Paypal és társai könnyen szerezhetnek új ügyfeleket, akik már nem csak a fizetést fogják intézni a fent említett cégeken keresztül, hanem friss forráshoz is jutnak, amit beruházásokra, innovációra fordíthatnak, így ez jó lehet a gazdaságnak, a munkavállalóknak, valamint a befektetőknek is, hiszen a növekvő bevétellel és ügyfélszámmal a Paypal is száguldhat a végtelenbe.

Hirdetés
Szavazz!

A Balaton északi vagy a déli partja vonzóbb?

Hajlamosak vagyunk kőbe vésett értékítéletet feltételezni, pedig még az...

Védtelenek lesznek az adataink?

Május végén lép életbe a GDPR, és itthon egyetlen szervezet sem lesz 100...

Hirdetés
Brexit

"Katasztrofális" következményekkel járna a brit élelmiszeripar...

A Bank of England kormányzója szerint a brit EU-tagság megszűnésének...

Nem jött ezen a héten lényeges hír sem a Brexittel, sem az Egyesült Királyság...

Hirdetés
Előrejelzés

Egész évben kétszámjegyű béremelkedést várnak a statisztikai hivatal adataira...

Londoni pénzügyi elemzők szerint a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta...

A legfrissebb adatok szerint februárban az ágazat 26 százalékos éves szintű...

Ezt olvasta már?

Európa lefelé, Budapest felfelé indult »

4IG 3060 (9,29 ) ALTERA 930 (8,77 ) ANY 1390 (-1,42 ) APPENINN 675 (-0,74 ) BIF 1930 (1,05 ) CSEPEL 950 (-1,86 ) Duna House A 4060 (-2,87 ) EMASZ 26200 (0,77 ) ESTMEDIA 124 (-11,15 ) FUTURAQUA 67 (-5,10 ) GSPARK 3520 (1,15 ) KONZUM 3310 (-1,05 ) MOL 2906 (-0,62 ) OPUS 718 (-0,28 ) OTP 11220 (-1,06 ) OTT1 296 (-0,34 ) PANNERGY 754 (0,53 ) PLOTINUS 6800 (1,49 ) RABA 1370 (-1,79 ) RICHTER 5230 (0,29 ) WABERERS 4200 (3,45 )