Készüljünk a nyárra!

| forrás:
PrivateBanking
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

A szezonalitás a legtöbb gazdasági adat, idősor és a befektetések esetében is döntő tényező. Az elmúlt napokban ezt jól lehetett látni, hiszen az amerikai GDP bővülése -0,7 százalékot tett ki 2015 első negyedévében, amit sokan a túl kemény télnek, az olajár visszaesése miatt elmaradt energetikai beruházásoknak, és nem utolsósorban annak tulajdonítottak, hogy a jelenlegi gazdasági növekedési számításokban nagyon erős a szezonalitás, és az ezek kiszűrésére alkalmazott módszer nem túl megbízható. Mondhatjuk úgy is, rosszul alkalmazták.

Szerencsére a tőzsdék esetében nincs annyira bonyolult dolgunk, mint egy rendkívül összetett GDP számítása során - írja blogbejegyzésében Debreczeni Csaba. A börzék életében is van nagyon sok olyan "népi bölcsesség", amely iránytű lehet a vagyon elhelyezése szempontjából. Ilyen például a januári effektus, amely értelmében, decemberben általában az eladók dominálnak a közelgő jövedelemadó kozmetikázása, optimalizálása érdekében, így januárban térnek vissza legközelebb a vevők. Sőt, további megfigyelés szerint, ha a január pozitív eredményt mutat fel, akkor az egész év nagyobb valószínűséggel lehet sikeres.

A következő a sorban a "Sell in may and go away", azaz adj el mindent májusban és tartsd távol magad a piacoktól. A nyár a legtöbb helyen a szabadságolásról szól, így ekkor a tőzsdei kereskedők, alapkezelők is "csökkentett tempóban" dolgoznak, ezért nyáron nem valószínű, hogy sok minden fog történni.

Ha megvizsgáljuk az amerikai Blue-Chipeket tömörítő S&p 500 index teljesítményét 1993-ig visszamenőleg, akkor a következő kép tárulhat elénk: április a legeredményesebb hónap, majd október és november következik. Ezekben a hónapokban keletkezett az elmúlt 22 év hozamainak több mint 73%-a. A március, május és december is igazán figyelemre méltó a sorban, viszont a január a régi megfigyelésekkel ellentétben a teljes hozam mindössze 4,5%-át adja. Az viszont továbbra is igaz, hogy a nyár nem túl fényes, 3 hónapból 2 negatív szaldót tud felmutatni (június és augusztus), ráadásul az azt követő szeptember átlagban az év legrosszabb hónapja.

A piros diagram az index teljes, logaritmikus hozamát mutatja, vagyis a befektetési eredmény két részre bontható: első fele március és május között jön létre, majd egy hosszabb pihenő után október és december között a teljes hozam második 50%-a is realizálódik.

Úgy néz ki, tényleg nincs más hátra, mint szabadságra menni…

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

2021-től a kemény Brexitre van a legnagyobb esély.

Az átmeneti időszak túl rövid lesz a szabadkereskedelmi megállapodásoz.

Nem lesz lehetséges az akadálytalan kereskedelem az EU-val.

Hirdetés
Előrejelzés

Az OTP Treasury szakértői összeállították a befolyásoló piaci tényezőket.

Valaha a SZIGET fesztivál résztulajdonosa, valaha csődbe ment vállalkozás.

Esnek a részvényárak a világ tőzsdéin, jobbára a világkereskedelem jövője miatt.

Ezt olvasta már?

Péntek van - ez nagyon, de nagyon jó! »