Cháves kontra Capriles - ez a harc lesz a végső Venezuelában?

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

V. András Ferenc - Tőzsdefórum Kemény hadjáraton vannak túl a venezuelai elnökválasztás jelöltjei. A jelenlegi elnök Hugo Cháves mindent megtett a hatalom megtartásáért, ellenfele Capriles pedig, hogy elhódítsa azt tőle.

A negyvenéves kihívó, a venezuelai szövetségi állam, Miranda egykori kormányzója nagyon népszerű. Ezt azzal vívta ki leginkább, hogy jól mutatott rá az olajra épülő Chávez rendszer ellentmondásaira.

A küzdelem - megfigyelők szerint - rendkívül szoros. Chaves elnök az utóbbi hetekben az államapparátus és a hadsereg megfélemlítésével próbálta erősíteni pozícióját, hangoztatván, hogy Capriles győzelme után tisztogatások kezdődnének. Ez pedig súlyos munkanélküliséget vonna maga után ezeken a területeken. Cháves pozícióját számottevően rontotta betegsége is. Jóllehet az elnök és támogatói folyamatosan a gyógyulását hangoztatják, a venezuelaiak közül sokan nem hisznek ebben. Chávez erős a szegényebb rétegek körében. Szociális intézkedései - egyedülálló anyák támogatása, öregségi nyugdíj - népszerűséget ad neki ma is. Kérdés: elegendő lesz-e ez a győzelemhez.

Henrique Capriles Radonski 1972-ben született Caracasban. Eredményesen próbált fellépni Cháves populista intézekedéseivel, felfogásával szemben. Ebben egyébként egységes volt az ellenzék. Szemben álltak a bolivári szocialisztikus felfogással.  Főként a vállalkozások szabadságának hangsúlyozásával kampányoltak. Ez megint csak a társadalom szegényebb rétegeiben keltett félelmet. Ők az ingyenes és jól működő egészségügyi ellátást, a szociális juttatásokat féltik leginkább.

Zuhogó esőben tartotta kampányzáró nagygyűlését Caracasban Cháves, a szegénység csökkentését hangoztatta, és arra buzdított mindenkit, hogy rá szavazzon.

"Már csak három nap van hátra. Grandiózus, örömmel és reményekkel teli, győzelmes kampányt zárunk ma! Cojedes, Apure és Lara (államok), készen állunk!" - írta Capriles az alig negyven éves, de tapasztalt politikus csütörtöki Twitter-bejegyzésében, aki az egyesült ellenzék jelöltjeként Lara szövetségi állam székhelyén, Barquisimetóban fejezte be a kampányát.

Kit támogat a hatalmas olajvagyonon ,,ülő" venezuelai nép, az eldől a ma kezdődött elnökválasztáson.

Ezt olvasta már?

Tovább fúrhat a Chevron Venezuelában »