2024 április 20

Káros az ipari szemlélet a mezőgazdaságban

A videó kattintásra indul.

Az agroökológiai adottságok kiválóak hazánkban. A kérdés, hogy milyen módon használjuk, élünk-e a lehetőséggel. A jelenlegi irány nem túl jó, véli Dr. Ángyán József, volt államtitkár, az MTA doktora, akivel a magyar mezőgazdaság egészének helyzetéről beszélgettünk.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

Hiány az ágazatban

Az élelmiszer-gazdasági vállalkozások 51 százaléka szakmunkást, 18 százalékuk érettségizett, 7 százalékuk felsőfokú végzettségű munkatársat keres, 24 százalékuknál pedig a betanított munkásokra is van kereslet – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) mintegy ezer vállalkozás körében végzett országos munkaerő-piaci felméréséből, amelyet kedden jutattak el az MTI-nek.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A NAK az Agrárgazdasági Kutató Intézettel (AKI) együttműködve, a Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával végezte el a kutatást, amely az agrár-munkaerőpiac keresleti és kínálati oldalának átfogó vizsgálatát szolgálta.

A biztonság a legfontosabb
Az élelmezésbiztonságnak a világ minden országában kiemelt stratégiai szerepe van, a globális élelmiszertermelés komoly kihívások előtt áll, annak érdekében, hogy a kihívásokra adekvát szakpolitikai válaszok születhessenek, nemzetközileg is összehasonlítható, elemezhető adatok szükségesek – mondta Madarász István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárstatisztikai osztályvezetője az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) hétfőn kezdődött regionális konferenciáján Budapesten.