2024 március 28

Rózsaszín rizs, fekete szójatejpor, fokhagymás méz és magyar tofu: az Anuga slágerízei

A vásár „2013 íze” nevű versenyén tíz kategóriában válogatták ki a legjobb fejlesztéseket. A magyar termék az úgynevezett Fine Food kategóriában jutott be a díjazottak közé. A szakmai zsűri egyebek között egy német fejlesztésű, rózsaszínű basmati rizst, egy szingapúri cég fekete színű szójatejporát és egy portugál gyártó fokhagymás mézét díjazta a magyar tofu mellett.

A magyar fejlesztés több mint 1200 termékkel versenyezve jutott a legjobbak közé. Alapanyaga a Yaso márkanevű, génmódosítás nélküli (GMO-mentes) szójababból természetes úton előállított, adalékanyagokat nem tartalmazó szójatermék.

A Yaso teljes értékű, húshelyettesítő fehérjeforrás és „univerzális termék”, vagyis a tofu csupán egy a sok lehetőség közül, amire alkalmas – mondta Szilbereky Jenő, a Fitorex Kft. társtulajdonos-ügyvezető igazgatója az MTI-nek telefonon. A magyar szabadalom alapján lehet gyártani például csökkentett szénhidráttartalmú, gluténmentes, és búzalisztet egyáltalán nem tartalmazó tésztát, vagy éppen koleszterinszegény húskészítményeket – tette hozzá.

Anuga

Az Anugát kétévente rendezik meg. Az idén 98 országból összesen 6777 kiállító mutatkozik be. A vásáron 44 magyar cég vesz részt. A szervezők várakozása szerint 150-200 ezer szakmai látogató megy el a kölni kiállításra.

A cég több százmillió forintot fordított a Yaso kifejlesztésére, és mintegy félmilliárd forintos beruházással épített üzemet a Duna-kanyarban fekvő Sződön. Ázsiában és a Távol-Keleten elsősorban a gyártási technológiát kívánja értékesíteni, a fejlett nyugati országokban pedig mindenekelőtt együttműködési megállapodások kidolgozása a célja, amelyek révén alapanyagot biztosíthat új termékekhez – mondta Szilbereky Jenő.