2024 április 19

Vegyszerekkel kezelték a tojásokat

A CCTV riporterei a délkelet-kínai Csianghszi tartományban lévő három nagy, Magyarországon száznapos vagy fermentált tojás néven ismert terméket előállító gyárát vették nagyító alá. Az újságírók vizsgálódása során kiderült: a termelőegységekben mérgező hatású, tiltólistán lévő ipari rézszulfátot használtak, hogy az ételkülönlegesség átlagosan három hónapot igénylő készítési idejét egy hónapra csökkentsék. Ha nem fogyaszt sokat ebből a tojásból az ember, akkor nem lehet komolyabb baja – fogalmazott a tévének az egyik vállalat vezetője, hozzátéve: a rézszulfát használatának gyakorlata mindennapos a tojások előállításánál.

A gyárak engedélyeivel és éves jelentéseivel mindent rendben talált a CCTV, ami akár arra is utalhat: a térség több, legálisan működő gyára is folytathatja az illegális gyakorlatot – utalt rá a híradás. Ez azért lenne különösen nagy csapás az ágazatnak, mert a Csianghszi tartománybeli Nancsang megyéből évente 300 ezer száznapos tojás kerül ki, mely a teljes országos mennyiség mintegy 15 százaléka. A kínai nemzeti rádió értesülése szerint a CCTV híradását követően a térségben lévő összes, mintegy harminc tojásgyártó egységet lezárták, azokban jelenleg az élelmiszerbiztonsági hivatalnokok vizsgálódnak.

A tojásokkal kapcsolatos élelmiszerbotrány csak a sokadik az elmúlt hónapok élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos visszaélések sorában. Korábban többek közt kadmiumos rizs, hamis tofu, antibiotikumos csirkehús, betegségben elhullott sertések, valamint patkány és nyest húsának az árusítása, átcímkézett gyerektápszerek és hamisított alkohol borzolta a kedélyeket a kelet-ázsiai országban. A Cajcsing gazdasági és pénzügyi magazin hétfői értesülései szerint – a tojásbotránynak is köszönhetően – a kormány előtt napirenden van a korábbi, élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos törvény felülvizsgálata.