-->

Csak az ipari szektor tudott optimista maradni

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Visszafogták következő egy évi pénzügyi várakozásaikat a hazai kkv vezetők, jelenleg átlagosan 5,6 százalékos árbevételt és 3,6 százalékos eredménynövekedést valószínűsítenek - derül ki a K&H kkv bizalmi index adataiból. Ezzel nyoma veszett az év elején tapasztalt kiugróan optimista hangulatnak. Kivétel ez alól az ipari szektor, ahol jóval az átlag feletti eredményekkel számolnak a cégek.

Visszavettek a lendületből

A K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adatai alapján a hazai kkv-k meglehetősen visszafogottan látják pénzügyeiket. Év elejéhez képest igen negatívan nyilatkoztak a megkérdezett cégek árbevételük jövőbeli alakulásáról, ugyanis 7,1 százalékról 5,6 százalékra visszaesett a bevétel várt növekedése.

„A 1,5 százalékpontos csökkenés ugyan jelentős, de azt is látni kell, hogy ez az eredmény még mindig az utóbbi évek egyik legmagasabb növekedése.”„

Feltehetően az történt, hogy az év eleji kiugróan optimista hangulat mérséklődött, és a várakozások visszakorrigáltak egy reálisabb szintre, valamint a hónapok óta tartó minimális infláció is beépülhetett a cégek várakozásába” – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

A visszaesés hátterében az áll, hogy eltolódtak az arányok, és akik eddig magasabb, 6 százalékfeletti árbevétel növekedést vártak, most már ennél szerényebb bővülésre számítanak: 49 százalékról 57 százalékra nőtt a 6 százalék alatti árbevétel-növekedést feltételezők aránya, 6 százalék feletti növekedést pedig 37 százalék helyett jelenleg a cégek 32 százaléka valószínűsít. Jó hír azonban, hogy eközben a csökkenő bevétellel tervezők aránya közel felére zsugorodott (6%).

Nagyok a különbségek

A mikro-, kis- és középvállalkozások általában igen eltérő mértékű bevétel-növekedést várnak, most azonban egységes képet mutat a szektor: a kisvállalkozások átlag feletti, a mikro- és középvállalkozások átlag alatti bővüléssel számolnak. A különböző ágazatok közül az ipari cégek pénzügyi várakozásai a legkedvezőbbek, hiszen 7,9 százalékos növekedést valószínűsítenek. Ezzel szemben a többi iparág átlag alatti bővülést vár.

A profitkilátásokat tekintve a vállalkozások túlnyomó többsége (84%) növekedést feltételez a következő egy évben, ugyanakkor annak mértéke jelentősen, 4,8 százalékról 3,6  százalékra mérséklődött.

„Jelenleg minden árbevétel-kategóriában és iparágban szerényebb eredményre számítanak az év elejéhez képest. A csökkenés ellenére ez esetben is a 100-300 millió forint éves árbevételű vállalkozások, az ágazatok közül pedig az ipari cégek várnak átlag feletti, 3,8 százalékos, illetve 4,6 százalékos eredmény-növekedést” – mondta el a szakember.

Ezt olvasta már?

Mindenhol tarolt a Toyota októberben »