Csalóka álom a visszatekintő hozam

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

A vegyes alapok az elmúlt 3 esztendőben éves átlagban is kétszámjegyű hozamot termeltek. Ám ezt reálisan nem várhatjuk az előttünk álló időszakban. Igaz, most az 1-2 százalékos konzervatív hozamkörnyezetben kell vonzó alternatívát találni,

A pénzpiaci és a rövid kötvény típusú termékekből kiáramlik a pénz, s a nagyobb kockázat felé, elsősorban a vegyes és a részvényalapok irányába mozdulnak a befektetők - mondta Forián-Szabó Gergely a Pioneer Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója. Hozzátéve: ennek oka a kockázatos eszközökben rejlő magasabb a hozampotenciál, de a kiváló visszatekintő hozamok is vonzóvá tehetik ezeket a termékeket.

Kétszámjegyű hozamok a hátunk mögött

Bár mindig csalókák a visszatekintő hozamok, mégis érdemes egy pillantást vetni rájuk. Azt látjuk, hogy a jobban teljesítő vegyes - tehát kötvényeket és részvényeket is tartalmazó - alapok az elmúlt 3 évben éves átlagban is kétszámjegyű hozamot termeltek. Ez azzal magyarázható, hogy a mögöttünk lévő időszakban a részvény- és kötvénypiacok egyaránt kiválóan teljesítettek. A tiszta részvényalapok között több olyat is találunk, melyek az elmúlt 12 hónapban akár 30 százalékot is hozhattak.

Változott a viszonyítás 

A szakember felhívta a figyelmet, hogy ezek a visszatekintő hozamok előretekintve megtévesztőek lehetnek, reálisan nézve, az előttünk álló években ezeknél az értékeknél alacsonyabb hozamokkal érdemes kalkulálni. Ugyanakkor a viszonyítási alap is sokat változott. Napjainkban az 1-2 százalékos konzervatív hozamkörnyezetben kell valamilyen vonzó alternatívát találni, ez egészen más helyzet, mint amikor egy befektetésen komolyabb kockázatvállalás nélkül is lehetett 5-7 százalékot keresni. Nem véletlen, hogy a befektetők pénze az alacsonyabb kockázatú alapokból a kockázatosabb termékek felé áramlik. 

Rizikós piacon könnyű pánikba esni

Nem könnyű a választás és nem is lenne szerencsés, ha minden kiáramló pénz a rizikós termékekben landolna. Az ügyfeleknek figyelembe kell venniük, hogy milyen az egyéni kockázattűrő képességük és milyen időtávban tudnak gondolkodni.

A rizikósabb termékekhez nem véletlenül tartozik hosszabb ajánlott befektetési időtáv, hiszen ezeken a piacokon rövid távon nagyobbak lehetnek a kilengések. Aki rövid távon szeretne magasabb hozamot elérni, gyakran beleesik abba a csapdába, hogy egy hirtelen piaci korrekcióban "bepánikol" és eladja a befektetését, ami utólag nézve sokszor rendkívül rossz időzítési döntésnek bizonyulhat.

Bátraké a korrekció

A korrekciókba inkább belevenni érdemes, de ez általában csak a legbátrabbaknak sikerül, a többség inkább a felívelésben vásárol részvényeket. Most is ilyen helyzetet látunk, a magas visszatekintő hozamok is növelték a kockázatosabb eszközöket. Szerencsére azonban nem csak a részvényárfolyamok emelkedtek, hanem a vállalatok eredményessége is szépen javult, így a részvénypiacok többsége esetében az árazás még nem szakadt el a fundamentálisan indokolható értékektől - teszi hozzá a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója.

Ezt olvasta már?

Csökkent a kincstárjegy hozama »