Diákmegmozdulások kezdődtek országszerte

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

A kormány felsőoktatási politikája ellen kezdődtek diákmegmozdulások országszerte. Szegeden a kormányhivatalt foglalták el a diákok, Budapesten több helyszínen tiltakoztak, este az országház előtt tüntettek.

Mintegy 40 hallgató és néhány oktató ülősztrájkot kezdett 11 óra tájban Szegeden, a kormányhivatalban. Láncot kötöttek a kezükre, lábukra, és leültek az épület aulájában a kőre. A kormány felsőoktatással kapcsolatos politikája ellen tiltakoznak. Délután 4 órára be volt jelentve egy hallgatói gyűlés a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarának Auditorium Maximumába – a megyeházi demonstrációt azonban nem jelentették be előre.

A hallgatók táblákat, feliratokat tartanak maguk előtt. Nem ez volt megbeszélve! – áll az egyiken. A másikon egy fotó látható, Orbán Viktor miniszterelnök köti rajta éppen a nyakkendőjét. Az aláírás: Meg tudom kötni, az ELTÉ-n tanultam. Egy koldus képe alatt az áll: Nem borra – tandíjra!

Délután lezárták Budapesten a Petőfi hidat a kormány napokban elfogadott felsőoktatási koncepciója, azon belül elsősorban a keretszámok tervezett csökkentése miatt tiltakozó felsőoktatási hallgatók. A Hallgatói Hálózat és más csatlakozó szervezetek fórumának résztvevői hétfő késő délután döntöttek erről. Este a Corvinus Egyetem elé vonultak, majd a belváros felé indultak tovább, később úgy döntöttek, hogy a Kossuth térre vonulnak.

 

Ezt olvasta már?

Egyre több a járat, de az utasok száma még mindig töredék »