Dől a pénz a szenvedő Európába

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Annak ellenére, hogy jelenleg Európa a globális gazdaság egyik leggyengébb szereplője, a milliomosok mégis hatalmas befektetéseket eszközölnek az öreg kontinensen. A Spectrem Group egy friss kutatása szerint Európa a vagyonosok tőkéjének egyik kedvenc tengerentúli célállomása.

Arra a kérdésre, hogy mely országban vagy régióban terveznek befektetéseket ebben az évben, a válaszadók 19 százaléka Európát mondta, mellyel az élre repítették a jelentős nehézségekkel rendelkező földrészt. A második helyet Kína nyerte el (15 százalék), melyet Kanada (12 százalék) és az Egyesült Királyság (9 százalék) követ. Brazília, Ausztrália, Japán és India megosztva futottak be az ötödik helyre 8 százalékkal – írja a CNBC.

Furcsa átalakulás

Európa megítélése igencsak megváltozott 2011 óta, amikor is Kína vezette a sort 21 százalékkal, majd Brazília jött 20 százalékkal, és Európa eléggé lemaradva, mindössze 12 százalékkal szerezte meg a bronzérmet.

A nagy kérdés tehát az, hogy a befektetők miért ilyen optimisták egy olyan régióval kapcsolatban, amely a defláció veszélyével és egyre nyugtalanabb részvénypiacokkal küzd. George Walper, a Spectrem igazgatója úgy látja, a befektetők nem feltétlenül Európát szeretik, csupán azt jutalmazzák, hogy itt a kormányok stabilabbak és kevésbé avatkoznak be a gazdasági folyamatokba, mint például Kínában vagy Brazíliában.

A kényelmi szempont

Vagyis sokkal inkább arról van szó, hogy hol a legkényelmesebb – teszi hozzá Walper, megjegyezve, Kína és Brazília esetében megvannak az aggodalmak a stabilitással és a kormányok tevékenységeivel kapcsolatban.

Mindebből pedig az a következtetés vonható le, hogy Európa nem a legvonzóbb célterület jelenleg, inkább a legkevésbé eltántorító a tengerentúli piacok közül.

A legutóbbi kutatás során 1465 személyt kérdeztek meg, akiknek 1 és 5 millió dollár közti befektethető vagyona van.

Ezt olvasta már?

Vegyes hangulat uralkodik Európában »