Dollárba menekülhetnek a befektetők?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A kedvező növekedést produkáló világgazdaság helyett a jegybankok mozgatják a piacokat, és ezzel a befektetőket is. Az irány azonban homlokegyenest más: az Európai Központi Bank még tartja támogató politikáját, az amerikai jegybank viszont magasabb fokozatba kapcsolt, és tovább emelkedő kamatpályára lehet számítani. A K&H befektetési szakemberei szerint ezért jelenlegi környezetben érdemes szárazon tartani a puskaport, és a megtakarítások egy részét pénzpiaci megtakarításokban elhelyezni.

A tőkepiacok 2018 első negyedévében nem voltak kegyesek a befektetőkhöz, hiszen a kötvény és részvény típusú befektetések egyaránt negatív teljesítményt mutattak, így a befektetők óvatosabbak, visszafogottabbak lettek.

„A bizonytalanság elhúzódása a reálgazdaságra is visszahathat, ezért az elmúlt hetekben a tőkepiacokra legnagyobb hatást kifejtő nagy jegybankok is nyilatkoztak a kilátásokról. A Fed az új jegybankelnök, Jerome Powell vezetésével is folytatja kamatemelési ciklusát, aminek üzenete egyértelmű: továbbra is jó formában van az USA gazdasága, és ezt egyelőre a kereskedelmi háború sem árnyékolja be. Az EKB eközben éppen ellentétesen lépett: csökkentette inflációs várakozását, ami arra utal, hogy sem a kamatemeléssel, sem az eszközvásárlási program kivezetésével nem fog sietni” - részletezte a legfontosabb piaci hatásokat Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

Ha szeretnéd megismerni, hogyan kereskednek a profik az online tőzsdén, a Tőzsde napon konkrét tippeket kaphatsz tőlünk, amelyeket azonnal beépíthetsz a kereskedésedbe. A részvétel ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött! (x)

„A gazdaságok kedvező teljesítményére válaszul a nagy jegybankok fokozatosan visszavonják a piacokat támogató intézkedéseiket, ami várhatóan a korábbi évekhez képest magasabb árfolyam-ingadozásban fog megmutatkozni. Ezért a befektetőknek azt javasoljuk, hogy tartsák szárazon a puskaport, és megtakarításuk egy részét pénzpiaci - leginkább dollár - eszközökben helyezzék el” - tette hozzá a befektetési szakember.

Erre figyeljünk a negyedévben

A Fed esetében a korábbi várakozásoknál is gyorsabban emelkedő alapkamatra (és inflációra) számítanak a jegybankárok a következő években. Már jövőre 3 százalék közelébe emelkednek a dollárkamatok, és az előrejelzés szerint hosszú távon is e szint közelében maradnak.

Az EKB-nál a Feddel épp ellentétesen csökkentették az inflációs várakozásokat. Mivel az eszközvásárlási program a harmadik negyedévben zárul, ezért a mostani negyedévben leginkább az lesz a kérdés, hogy hogyan fog átalakulni a támogatás.

A kereskedelmi háborúban leginkább Kína válaszlépése kérdéses, mivel egy kínai kereskedelmi korlátozás a teljes világkereskedelem drágulását vonhatja maga után.

Emellett a politikai konfliktusok mérséklődése is megfigyelhető. Észak-Korea legutóbbi közeledési lépései, a katalán konfliktus enyhülése és az olasz választások lezárulta mind abba az irányba mutat, hogy a piacokat feszültség alatt tartó geopolitikai események a második negyedévben kevésbé fognak nyomást gyakorolni a piacokra.

Kötvénypiac: alulsúly

Az európai és amerikai kamatok közötti olló tovább nyílik, aminek eredményeként egyre több befektető fordul a dollárkötvények irányába, amelyek már javarészt beárazták a soron következő kamatemeléseket.

Az eurózónás kötvények a jelenlegi hozamszinteken nem vonzóak, sőt, egy esetleges hozamemelkedés jelentős árfolyamveszteséget okozhat. Ha az EKB tájékoztat a lazítás visszavonásának további lépéseiről, az nagy visszaesést okozhat a kötvénypiacon, és főként a német kötvényeknél eredményezhet hozamugrást.

A Magyar Nemzeti Bank számára alapvetően az európai kamatpolitika meghatározó, illetve az MNB a német és magyar kötvények közötti hozamkülönbséget szeretné „stabilizálni”, ezért a hazai kötvénybefektetéseken elérhető hozam is mérsékelt marad az előttünk álló negyedévben.

Részvények: semleges súlyozás

A fejlett részvények tekintetében az látható, hogy az eszközosztályok közül továbbra is a részvénypiac kilátásai a legkedvezőbbek, ámbár a részvénypiacok értékeltsége továbbra sem mondható olcsónak. A kiegyensúlyozott növekedés nyomán bővülő vállalati profitok megteremthetik a lehetőségét az árfolyamok további emelkedésének, ezért a részvénypiaci korrekciókat érdemes lehet vételekre kihasználni.

Mivel a kereskedelmi háború a fejlődő piacokat érintheti a legérzékenyebben, ezért a következő negyedévben a feltörekvő részvények alulsúlyozása javasolt.

Pénzpiaci eszközök: felülsúly

Az EUR/USD esetében az eltérő kamatpolitika a dollárt támogatja, egyelőre azonban nem látható látványos elmozdulás.

Az EUR/HUF esetében a forint elmozdulása a gyengülés irányába várható az MNB ultra-laza kamatpolitikája miatt, ami vélhetően csak az EKB kamatemelését követően fog elmozdulni a jelenlegi kamatszintekről.

Ezt olvasta már?

Csökkent a kincstárjegy hozama »

4IG 696 (-0,57 ) AKKO Invest 466 (-0,85 ) ANY 1240 (0,81 ) APPENINN 370 (-1,99 ) AutoWallis 83 (6,02 ) CIGPANNONIA 183 (-1,61 ) DELTA 104 (1,75 ) Duna House A 3280 (0,61 ) EHEP 3300 (-1,49 ) ENEFI 334 (-3,19 ) FORRAS/OE 1150 (-2,54 ) FUTURAQUA 76 (0,53 ) GSPARK 3500 (-1,69 ) MOL 1967 (-2,24 ) MTELEKOM 396 (0,38 ) NORDTELEKOM 30 (-1,96 ) NUTEX 30 (-0,67 ) OPUS 278 (-1,60 ) OTP 11280 (-0,97 ) OTT1 212 (1,19 ) PANNERGY 638 (-1,85 ) RICHTER 6970 (2,95 ) SET Group 69 (-0,57 ) TAKAREK 520 (-2,99 ) WABERERS 910 (5,57 ) ZWACK 17200 (0,29 )