Ebben még a vállalatok felének fejlődnie kell

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A vállalkozások fele úgy gondolja, hogy az ellátásilánc-stratégiájuk már elévült és nem igazodik a jövő üzleti igényeihez. Ezeknek a vállalatoknak egyetlen esélye, ha megújítják folyamataikat, hiszen a rosszul működő ellátási lánc egyszerre növeli a költségeket és csökkenti a bevételt. Az ellátásilánc-folyamatok korszerűsítésével növelhető a hatékonyság, ami pénzügyileg kifizetődő. Az ellátási lánc fejlesztésére szánt megfelelő befektetések már 2-4 év alatt is megtérülhetnek, 15-25 százalékos haszonnal. Többek között ezek a legfőbb megállapításai a Roland Berger, Ellátásilánc-tervezés 4.0 című legújabb tanulmányának, amelyben a szakértők több mint 200 vállalatot kérdeztek meg világszerte.

Miért fontos a tervezés?

"Az ellátásilánc-tervezés legfőbb célja az, hogy a fogyasztók szükségleteinek megfelelően tudjuk a termékeket, a megfelelő csatornán és a megfelelő mennyiségben teríteni" – magyarázta Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi ügyvezetője.

Ha szeretnéd megismerni, hogyan kereskednek a profik az online tőzsdén, a Tőzsde napon konkrét tippeket kaphatsz tőlünk, amelyeket azonnal beépíthetsz a kereskedésedbe. A részvétel ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött! (x)

Ideális esetben a tervezéssel majd száz százalékos előrejelzési pontosságot, nulla felesleget és rendkívül hatékony, a változó körülményekhez hangolható ellátási láncot kaphatunk.

"Sajnos jelenleg még nem tartunk itt. Az új és mindent megváltoztató technológiák, a politikai és gazdasági bizonytalanság, az egyedi megoldások irányába mutató trendek - és még számos egyéb tényező – megjósolhatatlan, sokszor radikális változásokat okoznak, rendkívül megnehezítve a pontos üzleti előrejelzéseket" - folytatta Schannen.

"Ezt ellenpontozandó, a mai megoldások gyorsaságot, fogékonyságot és rugalmasságot kívánnak a vállalatok részéről. Az ellátásilánc-tervezésüknek pedig alkalmazkodni kell mindehhez" - tette hozzá.

A vállalatok felének fel kell zárkóznia

A Roland Berger legújabb tanulmánya alapján a vállalatok kétharmada úgy véli, hogy hatékony az ellátásilánc-stratégiájuk, sőt négy vállalatból három biztos abban, hogy megfelelnek a jelenlegi üzleti követelményeknek.

Azonban a jövő üzleti igényei szempontjából nem ilyen egyértelmű a helyzet, ugyanis a vállalatok több mint ötven százaléka gondolta úgy, hogy módosítani kell ellátásilánc-stratégiájukon, különösen a kereslet megtervezésében.

Ennek ellenére a válaszadók háromnegyede elégedett termeléstervezése jelenlegi helyzetével. 

"Az elavult ellátásilánc-tervezés csökkenti az üzleti működés hatékonyságát – részben azért, mert a rossz előrejelzési pontosság eredményeként rövid időn belül kell módosításokat végrehajtani" – mondta Schannen Frigyes.

"Ez pedig mindig hatással van a termelékenységre, még akkor is, ha ez nem érinti közvetlenül a gyártási üzemidőt" - tette hozzá a szakértő.

A legjobb ellátásilánc-stratégia három lépése

A Roland Berger szakértői három lépésből álló megközelítést javasolnak a vállalatok számára az ellátásilánc-tervezési teljesítményük újragondolásához. Az első lépésben pontosan elemezniük kell a vállalat jelenlegi helyzetét és azonosítani kell a hiányosságokat.

A második lépésben a jövőképet kell felállítaniuk, amely tartalmazza a megcélzott folyamatokat, az arra alkalmas szervezeti felépítést és rendszereket. Ezen a téren az egyik legfontosabb követelmény a digitalizáció, amelyet még kevesen tudnak kihasználni, ugyanis a megkérdezett vállalatok 56 százaléka számolt be arról, hogy a jelenlegi ellátásilánc-tervezéshez használt IT rendszerük nem képes megfelelően támogatni a termelési, logisztikai és eladási folyamatokat. Eddig mindössze a vállalatok egynegyede digitalizálta kereslettervezési folyamatait. 

A harmadik lépés az új elképzelés fejlesztése, melynek bevezetése folyamatosan történik. Az új rendszer beillesztése akár éveket is igénybe vehet a vállalati rendszer érettségétől függően.

"De ezek az erőfeszítések és befektetések idővel kifizetődnek. Általánosságban kettő és négy éves megtérülési időszakkal lehet tervezni, amelynek a belső megtérülési rátája 15 és 25 százalék között mozog" - magyarázta Schannen Frigyes. 

Az ellátásirendszer-tervezés 4.0 alkalmazásának előnyei tisztán láthatók, a vállalatok akár 20-30 százalékkal lecsökkenhetik a rövidtávú tervezésben jellemzően előforduló változtatási tevékenységeiket. Mindent összevetve a vállalatok képesek lesznek a kapacitásaikat jobban kihasználni, termékeikkel hamarabb piacra kerülhetnek, és gyorsabb, az igényekre jobban reagálni képes ellátási láncot tudhatnak magukénak.

Ezt olvasta már?

A kapcsolt vállalkozásokat bünteti a NAV »